Υγεία

Κήλη – πέτρες στη χολή – γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πως αντιμετωπίζονται αυτές οι συχνότατες ασθένειες

Ένας γενικός χειρουργός έχει στην φαρέτρα του όλα τα όπλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις όπως είναι οι κήλες, η χολολιθίαση και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Και οι 3 καταστάσεις απαιτούν σε συγκεκριμένες συνθήκες χειρουργική αντιμετώπιση.

Κήλη – πέτρες στην χολή: Η αξία της λαπαροσκόπησης

Και οι δύο καταστάσεις αν αμεληθούν μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία του ασθενούς, αναπτύσσοντας φλεγμονή και επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή του.

Με τη λαπαροσκόπηση που έχει φέρει επανάσταση στην χειρουργική, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τόσο τις πέτρες στη χολή όσο και να επιδιορθώσει την κήλη. Η γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς είναι η αιτία επιλογής της επέμβασης, αφού σε σχέση με την κλασική μέθοδο μέσα σε ένα 24ωρο ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, παρουσιάζοντας ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Μόνο 3 μικρά σημαδάκια θα φαίνονται στην περιοχή της κοιλιάς, εν αντιθέσει με την μεγάλη τομή που θα φαινόταν στο ανοιχτό χειρουργείο. Η αναισθησία που επιλέγεται είναι γενική.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το αίσθημα καύσου στο στήθος, στον λαιμό, η δυσκολία κατάποσης ή ακόμα και η δύσπνοια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η αντιμετώπισή της είναι μόνο φαρμακευτική και διατροφική με τη λήψη ειδικών σκευασμάτων που αναστέλλουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν πάσχετε από παλινδρόμηση. Επίσης η αποφυγή λήψης τροφής 3 ώρες πριν την βραδινή σας κατάκλιση είναι επίσης πολύ καλή επιλογή. Επιπλέον η μείωση του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος είναι ακόμα ένας τρόπος προφύλαξης.

Dr. Ηλίας Γεώργιος

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr

Όλη η επικαιρότητα