Ηλεία

Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή: Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν εξαιρετικά προϊόντα και σε πολύ καλές τιμές

Ο κόσμος θα τιμήσει και φέτος το έθιμο της καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής

Παρότι η ψυχολογία του κόσμου λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, εν τούτοις και επειδή οι ημέρες το επιβάλλουν, οι πολίτες έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τα καταστήματα της τοπικής κοινωνίας και να αγοράζουν τα νηστίσιμα προϊόντα που προτιμούνται ενόψει της Καθαρής Δευτέρας και φυσικά της Σαρακοστής που έρχεται.

Η λαγάνα δεν λείπει από κανένα σπίτι, ούτε φυσικά ο χαλβάς, οι ελιές, τα φρούτα, τα κάθε είδους χορταρικά και φυσικά τα οστρακοειδή, οι γαρίδες, τα καλαμάρια, τα χταπόδια και όλα τα υπόλοιπα νηστίσιμα.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας, επιφυλάσσουν και πολλές εκπλήξεις στους πελάτες τους, πειραματιζόμενες στις κλασικές συνταγές και προσφέροντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας σε πολύ καλές τιμές.

Άλλωστε όπως τονίζουν όλοι οι επαγγελματίες, παρά την ιδιόμορφη κατάσταση την οποία ζούμε, υπάρχει επάρκεια προϊόντων και όσον αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά και φυσικά τα νηστίσιμα κάθε είδους τρόφιμα. Και φυσικά οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και ακόμη χαμηλότερες, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να επισκεφτεί τα τοπικά καταστήματα και να αγοράσει αυτά που θέλει.

Φυσικά οι ποσότητες οι οποίες αγοράζονται φέτος είναι πολύ πιο μικρές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων και μόνο οικογένειες κάθονται μπροστά από το τραπέζι αυτές τις ημέρες.
Όλοι πάντως ελπίζουν την επόμενη χρονιά τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα και ο κόσμος να έχει απαλλαγεί από το άγχος και το φόβο του κορωνοϊού.

Η εφημερίδα Πατρίς επισκέφτηκε την τοπική αγορά και ζήτησε την άποψη των επαγγελματιών για το τι προτιμούν οι καταναλωτές ενόψει της Σαρακοστής και φυσικά της καθαρής Δευτέρας.

Γιάννης Μπαντούνας «Μπαντούνας Κατεψυγμένα»


«Η κίνηση έχει ξεκινήσει σιγά – σιγά ενόψει της καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, ο κόσμος επικεντρώνεται περισσότερο στα καλαμάρια, στις σουπιές και στα χταπόδια, αλλά και στις γαρίδες. Τα προϊόντα υπάρχουν όλα σε μεγάλη επάρκεια, και σε πολύ καλή ποιότητα. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε η κίνηση να φτάσει στην κορύφωση της. Πιστεύω ότι όλα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα παρά την ιδιομορφία της εποχής».Βασίλης Γιαννακόπουλος αρτοποιός


«Ακόμα δεν έχουμε μεγάλη κίνηση στα σαρακοστιανά, δειλά-δειλά ξεκινάει. Περισσότερο η κίνηση θα αυξηθεί μετά την καθαρή Δευτέρα. Κυρίως ξεκινά με τη λαγάνα και μετά με τα νηστίσιμα όπως είναι τα κουλούρια, τα σταφιδόψωμα, τα ηλιόψωμα, όλα τα ξεχωριστά είδη που βγάζουμε και είναι νηστίσιμα, όπως είναι τα κουλούρια με ντομάτα και ελιά, πρασόπιτες, άλλες πίτες με χορταρικά και τα αλάδωτα γλυκά που βγάζουμε, όπως ταχινόπιτα, μπουγάτσα και άλλα. Όλα όμως ξεκινάνε μετά την Καθαρά Δευτέρα κυρίως. Όσον αφορά την Καθαρά Δευτέρα προτιμούν κυρίως τη λαγάνα, η οποία φυσικά συνοδεύεται με όλα τα σχετικά νηστίσιμα φαγητά».Χαράλαμπος Κυριακόπουλος αρτοποιός


«Για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για την Σαρακοστή ο κόσμος προτιμάει κυρίως τη λαγάνα, αλλά και τα κουλουράκια λαδιού, το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμα, ηλιόψωμα, όλα όσα έχουνε σχέση με τη νηστεία. Όλα αυτά τα προϊόντα, τα σαρακοστιανά, τα νηστίσιμα, βγαίνουν μετά την Καθαρά Δευτέρα και ως το Μεγάλο Σάββατο».

Τάσος Κακκαβάς υπεύθυνος καταστήματος σούπερ μάρκετ Τερζής στη Γερμανού

«Αυτή τη στιγμή περισσότερη κίνηση έχει το καλαμαράκι, ο χαλβάς ο συσκευασμένος, αλλά και το μπαστούνι, έχουμε τους γίγαντες, τις ελιές Φλωρίνης που είναι πάντα πάνω στο τραπέζι το σαρακοστιανό, τα ντολμαδάκια κ.α. Υπάρχει και μεγάλη ποικιλία και φυσικά πολύ καλές τιμές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το πελατολόγιό μας, τους πελάτες δηλαδή που μας τιμούν και μας προτιμούν χρόνια τώρα. Ο κύριος Τερζής με τα μαγαζιά που διαθέτει προσπαθεί και με πολύ καλές τιμές μέσα στο μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στο νομό μας, να προσφέρει το καλύτερο στον κόσμο. Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές και φυσικά έχουμε και τις προσφορές στο φυλλάδιο μας, όπου έχουμε πολλά προϊόντα με ακόμη καλύτερες τιμές».

Σταυρόπουλου Έφη Οπωροπωλείο «EFI FRUIT»

«Αυτή τη στιγμή κινούνται περισσότερο τα μαρούλια, οι ντομάτες, τα φρούτα, τα σκόρδα, γενικά όλα τα λαχανικά έχουν ζήτηση. Και φυσικά και όλα τα φρούτα. Ο κόσμος ζητάει επίσης πολύ σπανάκι που το παίρνουν για τις σουπιές.  Αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι λίγο πεσμένη, αλλά περιμένουμε να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει φυσικά και ένας φόβος για όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ δεν συγκεντρώνονται πλέον πολλά άτομα για να κάνουν μεγάλες αγορές.  Πλέον οι συγκεντρώσεις που γίνονται είναι περιορισμένες. Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές και φθηνότερες από πέρσι. Σε όλα τα προϊόντα έχουμε επάρκεια, αφού δεν είχαμε άσχημο καιρό για να έχουμε ελλείψεις και επιβάρυνση στις τιμές».

Σωτήρης Ράττας αρτοποιός


«Αυτή τη στιγμή κινείται περισσότερο το ψωμί και συγκεκριμένα η λαγάνα, αλλά και τα σταφιδόψωμα και γενικά όλα τα νηστίσιμα. Οι λαγάνες βγαίνουνε σιγά-σιγά, όπως και όλα τα νηστίσιμα προϊόντα, αν και ακόμα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κίνηση, κάτι όμως που το περιμένουμε να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Φυσικά υπάρχει και ένας μικρός φόβος στον κόσμο λόγω της κατάστασης αυτή την εποχή, τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλύτερα πιστεύω τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε μία αύξηση στον κόσμο τις επόμενες μέρες και κυρίως μέσα στη Σαρακοστή».

Παπανδρέου Ιωάννης Παπανδρέου Fast food, Cafe, αρτοποιό, ζαχαροπλαστείο  

«Φυσικά αυτό που κινείται περισσότερο αυτή την εποχή είναι οι λαγάνες, αλλά υπάρχουν και τα παραδοσιακά νηστίσιμα τα οποία μπορεί να τα βρει σε μεγάλη ποικιλία και σε πολύ καλές τιμές ο κόσμος. Και ο κόσμος ζητάει τις σπανακόπιτες, τα νηστίσιμα τα κουλουράκια τα οποία φυσικά τα καταναλώνει ο κόσμος όλο του χρόνο και όχι μόνο τη Σαρακοστή. Σίγουρα υπάρχει και ένας φόβος λόγω της κατάστασης με την Πανδημία αλλά πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα ψωνίσει αυτά που πρέπει να ψωνίσει».

Σκαρτσιάρης Ιωάννης Αρτοποιός


«Αρχίζουμε σιγά-σιγά τα νηστίσιμα μας, ο κόσμος θέλει διάφορα προϊόντα όπως πατατόπιτα, μανιταρόπιτα και πολλά προϊόντα νηστίσιμα, όπως ο χαλβάς. Και φυσικά σιγά-σιγά βγάζουμε και της λαγάνες, τις οποίες φυσικά αγοράζει τέτοια εποχή ο κόσμος. Υπάρχει μία μικρή κίνηση, ο κόσμος έχει τη διάθεση να βγει έξω και να ψωνίσει παρά την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και πιστεύω ότι μέσα στην Σαρακοστή θα αρχίσουν να κινούνται περισσότερο τα νηστίσιμα προϊόντα. Και με την αλλαγή του καιρού ο κόσμος και λόγω της ζέστης θα βγαίνει ακόμη περισσότερο έξω».

Μιχάλης Αποστολόπουλος Οπωροπωλείο


«Αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κίνηση έχουν τα όσπρια, τα λαχανικά όπως οι αγκινάρες, οι βολβοί, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πατάτες. Προς το παρόν όμως η κίνηση είναι περιορισμένη. Ο κόσμος πιστεύω ότι θα ψωνίσει, αν και δεν βοηθάει σε αυτό η απαγόρευση των μετακινήσεων, αφού πλέον δεν μπορεί να πάει στην εξοχή όπως έκανε παλιότερα, δεν έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις από άτομα, οπότε δεν αγοράζουν πλέον και μεγάλες ποσότητες. Ο κόσμος πλέον αγοράζει για το σπίτι του και δεν κάνει τις υπερβολές που έκανε παλιότερα, όπου πήγαινε στην εξοχή μαζί με φίλους για να περάσουν αυτές τις μέρες, κυρίως την Καθαρά Δευτέρα. Οι τιμές είναι πολύ καλές, μπορώ να πω είναι και φθηνότερες από πέρσι, ποικιλία υπάρχει και μακάρι όλα να πάνε καλά».

Γιώργος Κοτσώρης ιχθυοπωλείο Κοτσώρης 


«Λόγω των ημερών ο κόσμος τρώει κυρίως νηστίσιμα, όπως τα οστρακοειδή, χταπόδια, καλαμαριά, τέτοια κυρίως πράγματα. Η κίνηση αυτή τη στιγμή είναι μειωμένη, όλοι ξέρουμε πως είναι τα πράγματα. Καλώς ή κακώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και φυσικά πώς θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα, είναι πολύ καλές, ενώ υπάρχει και επάρκεια και ποικιλία σε προϊόντα».

Σάκης Φιντριλής ιχθυοπωλείο Φυντριλής


«Αυτή τη στιγμή κινούνται περισσότερο τα νηστίσιμα, όπως τα μαλλάκια, τα οστρακοειδή. Ο κόσμος τα προτιμάει, είτε αυτές τις ημέρες νηστείας, αλλά και άλλες μέρες. Επίσης ο κόσμος αγοράζει τη γαρίδα, τις σουπιές. Η κίνηση δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα και θεωρώ ότι είναι πολύ καλές»

Βασίλης Πολύδωρας ιχθυοπωλείο φιντριλής

«Η κίνηση σιγά-σιγά αυξάνεται, οι τιμές είναι πιο χαμηλές από τις περσινές, ο κόσμος προτιμάει χταπόδια, γυαλιστερές, μύδια, γαρίδες,  από όλα τα νηστίσιμα. Έχουμε φυσικά μία πτώση γύρω στο 25 με 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για αυτό και οι τιμές μας θα είναι πιο χαμηλές και πιο προσιτές για όλο τον κόσμο. Ευελπιστούμε όλος ο κόσμος να έρθει να αγοράσει, έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Ελπίζω να το τηρήσει κανονικά το έθιμο ο κόσμος, πάντα με τα προβλεπόμενα μέτρα και καλή Σαρακοστή».

Ρουμπίνης Παναγιώτης

«Η κίνηση έχει πέσει αρκετά χαμηλά, ο κόσμος αγοράζει τα απαραίτητα και αναμένουμε η κίνηση να κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα που θα είναι κλειστά τα μαγαζιά. Έχουμε το χαλβά το ωραίο της Δραπετσώνας, έχουμε και ωραία προϊόντα και πιστεύω ότι ο κόσμος θα το τηρήσει το έθιμο. Δεν υπάρχει πλέον η εστίαση να πάει έξω κόσμος, θα πάρει τα νηστίσιμα. Ο Έλληνας και στον πόλεμο το τήρησε το έθιμο. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Εμείς προσπαθούμε να επιβιώσουμε και πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα πρέπει να τιμάνε τα ντόπια καταστήματα. Είναι φέτος δύσκολοι οι καιροί, πάντως η αισιοδοξία δεν λείπει από τον κόσμο και έτσι πρέπει, γιατί αν το βάλουμε κάτω θα είμαστε χειρότερα. Υγεία σε όλο τον κόσμο και αισιοδοξία και φυσικά να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής».

Γιάννης Τοπιντζής Τοπιντζής κατεψυγμένα

«Η φετινή Σαρακοστή είναι διαφορετική, ας κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή, να απολαύσουμε τη ζωή, γιατί αυτή περνάει και δεν ξανάρχεται. Από την αρχή της εβδομάδας ο κόσμος προμηθεύεται τα σαρακοστιανά αγαθά για την καθαρή Δευτέρα, όλοι μας έχουμε την ανάγκη αυτές τις ημέρες να μην ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας, τα έθιμα και να μαζευτούμε όλοι μαζί, λίγο διαφορετικά φέτος, κυρίως με την οικογένεια, να περάσουμε καλά αυτές τις μέρες, που έχουν την ομορφιά τους. Εμείς θα είμαστε και την καθαρή Δευτέρα ανοιχτοί, για κάποια τελευταία ψώνια του κόσμου, μέχρι το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά τα πράγματα, έχουμε και υπηρεσία delivery όπου ανεξαρτήτως ποσού και ποσότητας ότι θέλει ο καθένας μπορεί να παραγγείλει και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύργου, όχι μόνο στον Πύργο. Όλα τα προϊόντα είναι όπως πάντα ποιοτικά, οι τιμές σε πολλά προϊόντα είναι φθηνότερες, υπάρχουν και οικονομικές επιλογές, πάντα όμως ποιοτικές επιλογές. Ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει τα προϊόντα που αγοράζει και γενικά τη σχέση ποιότητας και τιμής γιατί ένα φθηνό προϊόν δεν είναι πάντα καλό και ποιοτικό».

«Πεσμένα» στην Αμαλιάδα…

Μικρή είναι η ζήτηση σε σαρακοστιανά στην αγορά Αμαλιάδας, αν και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ψωνίζουν ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα.

Το κλίμα λόγω πανδημίας, δεν ευνοεί… κέφι και μεγάλα «ανοίγματα», αφού το σαρακοστιανό τραπέζι προϋποθέτει μεγάλη παρέα και διάθεση!

Τα καταστήματα πώλησης σαρακοστιανών είναι από τα μέσα της εβδομάδας εφοδιασμένα με ποιοτικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σε αρκετές περιπτώσεις και χαμηλότερες.

Ωστόσο, και χθες παρότι υπήρχε μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά, το καταναλωτικό κοινό ψώνιζε τα απολύτως απαραίτητα και σαφώς σε μικρότερες ποσότητες, μιας και η φετινή Καθαρά Δευτέρα λόγω μέτρων θα αποτελέσει «οικογενειακή υπόθεση»!

Αλέξης Κοτσώρης, Ιχθυοπωλείο Κοτσώρης

Υπάρχει επάρκεια, οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και καλύτερες μπορώ να πω, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση για Καθαρά Δευτέρα. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί από την κατάσταση και από τα μέτρα και δεν «ανοίγεται».

Θα δούμε. Μακάρι να ξεπεραστεί άμεσα όλο αυτό και να επανέλθουμε.

Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Μίνι μάρκετ Θεοδωρόπουλος

Διαθέτουμε ποιοτικά προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι και οι τιμές σε πολλά είδη είναι χαμηλότερες και από πέρυσι. Περιμένουμε τον κόσμο, αλλά η κίνηση λόγω των μέτρων είναι πεσμένη. Δεν υπάρχει και ψυχολογία. Δύσκολη η χρονιά φέτος, περιμένουμε να ξεπεραστεί όλο αυτό.

Πιστεύω ότι ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε περισσότερη κίνηση.

Όλη η επικαιρότητα