Μεσσηνία Πολιτική

Καλαμάτα: Την έκθεση «Μνήµον φως» θα εγκαινιάσει σήµερα η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασµού των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει σήµερα Σάββατο στις 7 µ.µ. την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου µε τίτλο «Μνήµον φως» στο Μέγαρο Χορού Καλαµάτας.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασµού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, από το ∆ήµο Καλαµάτας και περιλαµβάνει 26 σπουδαία έργα του Χρήστου Μποκόρου από τα τελευταία χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Ανάµεσά τους, ο επισκέπτης µπορεί να θαυµάσει και 3 έργα ειδικά φτιαγµένα για την επέτειο των 200 χρόνων, τα οποία το κοινό θα δει για πρώτη φορά.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο χώρο της έκθεσης, ο δήµαρχος Καλαµάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στάθηκε στην ευχάριστη συγκυρία της παρουσίασης του έργου του Χρήστου Μποκόρου στη µεσσηνιακή πρωτεύουσα µε τον εορτασµό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την ξεχωριστή τιµή της παρουσίας της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στα εγκαίνια.

«Εχουµε θέσει τον πολιτισµό ως προτεραιότητα στην πολιτική που ασκούµε, ανταποκρινόµενοι στην ανάγκη και την επιθυµία των συµπολιτών µας για ποιοτική ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τοµέα του ∆ήµου Καλαµάτας Παναγιώτης Λαµπρινίδης, ο οποίος τόνισε πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν ξεναγήσεις στα µέσα Οκτωβρίου καθώς και εκπαιδευτικά προγράµµατα.

Ακόµα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ξεχωριστές εκθέσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη. «Η δουλειά του Χρήστου Μποκόρου έχει µια πνοή ελληνικότητας, µια µυσταγωγία και αισθάνοµαι πως κρύβει ένα µήνυµα για τον καθένα από εµάς» σηµείωσε. Στη συνέχεια, ο επιµελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου διευκρίνισε πως η έκθεση δεν έχει αναδροµικό χαρακτήρα, αλλά οργανώθηκε µε επίκεντρο την αταλάντευτη πίστη του ζωγράφου σε σταθερές αξίες.

Επιπλέον, έκανε αναφορά µεταξύ άλλων στις σηµαίες της έκθεσης, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αφιερωµένες στην Έξοδο του Μεσολογγίου. «Υπάρχουν και πιο δύσκολα θέµατα που χειρίζεται ο ζωγράφος στην έκθεση, όπως αυτό του Εµφυλίου και της Αντίστασης» είπε, υπογραµµίζοντας πως για την αποκρυπτογράφηση των µηνυµάτων του καλλιτέχνη απαιτείται η βιωµατική εµπειρία του θεατή µε το εκάστοτε έργο.

Πρόσθεσε δε, πως τα πιο πολλά έργα είναι φτιαγµένα πάνω σε παλιά ξύλα που έχουν χρησιµοποιηθεί για άλλο σκοπό, όντας ντουλάπες, παλιές γέφυρες, πλοία κ.ά., ενώ τα υφάσµατα είναι επίσης παλιά ρούχα, τραπεζοµάντηλα ή κουρτίνες, έχοντας πάνω τους τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας. «Αν κανείς υπολογίσει τη δυσκολία στην επεξεργασία των πραγµάτων αυτών θα διαπιστώσει την αγάπη για τα πράγµατα και για τα ανθρώπινα ίχνη µέσα στο χρόνο. Αυτή η πορεία της µεταφοράς στο σήµερα είναι ίσως το πιο σηµαντικό µήνυµα της έκθεσης» επεσήµανε.

Τέλος, ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος ανέφερε πως δεν δυσκολεύτηκε στην επιλογή των έργων που θα έφερνε στην Καλαµάτα, καθώς η Ελληνική Επανάσταση συνδέεται µε τα έργα που έχει κάνει τα 30 τελευταία χρόνια.

«Ξαναβλέποντας τα έργα αυτά µπορώ να πω πως δείχνουν το βασικό ζητούµενο αυτού του είδους της ζωγραφικής. ∆εν είναι µόνο τα παλιά ξύλα, τα πανιά και οι χρήσεις άλλων ανθρώπων που εικονίζονται σε αυτά. Είναι η ιστορία µας. Το ζητούµενο ήταν πάντα να βρω αυτό που µας ενώνει. Σε ποιον όµως απευθύνεται ένα έργο; Όλα αυτά τα έργα σε αυτό το ερώτηµα προσπαθούν να απαντήσουν» ανέφερε, λέγοντας πως το ζητούµενο των έργων είναι να αναδειχθούν ως τέχνη. «∆εν είναι τα έργα που εκτίθενται στις εκθέσεις. Εµείς εκτιθέµεθα απέναντι στα έργα, για να προσδώσουµε νόηµα στη δική µας ύπαρξη απέναντί τους», είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, σηµείωσε πως δεν καταλαβαίνει ακριβώς τον τρόπο µε τον οποίο εορτάζεται η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση σαν γιορτή.

«Εχει πολύ αίµα αυτή η γιορτή και πολλούς ανθρώπους χαµένους. Τον θάνατό τους γιορτάζουµε. Ο θάνατος των ηρώων δεν είναι ένας απλός θάνατος. Κάτι έδωσαν και κάτι νίκησαν µε αυτό το θάνατο, γι’ αυτό και τους µνηµονεύουµε. Γιορτάζουµε την αθανασία τους και το χρέος µας απέναντί τους. ∆εν γιορτάζουµε έτσι τα 200 χρόνια, αλλά 200 χρόνια µετά τιµούµε τον αγώνα εκείνων και κυρίως πως ξεπέρασαν το φόβο του θανάτου. Απ’ την ώρα που δίνουµε τη ζωή µας σε µια ιδέα, αυτή έχει αίµα, άρα είναι ζωντανή και είναι γεγονός. Αυτό τους το χρωστάµε, ειδικά σε καιρούς πιο βολικούς» δήλωσε. Μετά το πέρας της συνέντευξης, ακολούθησε σύντοµη ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τον ίδιο, τονίζοντας τον τρόπο µε τον οποίο αντιλαµβάνεται τα πράγµατα και πώς εκφράζεται µέσα από τη ζωγραφική του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, µε ωράριο λειτουργίας καθηµερινά από τις 10 π.µ. έως τις 10 µ.µ. και ελεύθερη είσοδο. Την έκθεση, η οποία θα πραγµατοποιηθεί µε την ενίσχυση του Ιδρύµατος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, παρουσιάζει ο Εικαστικός Τοµέας του ∆ήµου Καλαµάτας, µε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Λαµπρινίδη. Επιµελείται ο ιστορικός Τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Από Αρχαία Μεσσήνη θα ξεκινήσει η επίσκεψη

Από την Αρχαία Μεσσήνη θα ξεκινήσει σήµερα το µεσηµέρι η επίσκεψη της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Μεσσηνία. Στη συνέχεια θα µεταβεί στην Καλαµάτα, όπου αρχικά θα επισκεφθεί τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυµασιών “Βικτωρία Καρέλια”. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου στο Μέγαρο Χορού θα διανυκτερεύσει στη µεσσηνιακή πρωτεύουσα και την Κυριακή το πρωί θα αναχωρήσει για την Τρίπολη, όπου θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα