Πολιτική

Καμία ευνοϊκή μεταχείριση για το Πάτρα- Πύργος από την Τράπεζα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Καλογρίτσα

Οι αποκαλύψεις στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει τον π. Υπουργό Νίκο Παππά, συνεχίζονται. Μετά τον κ. Νικολακόπουλο, εξέτασε τον μάρτυρα Αθανάσιο Τσάδαρη, π. αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, ο Διονύσης Καλαματιανός βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Από τις απαντήσεις του μάρτυρα στις ερωτήσεις του κ. Καλαματιανού και το έγγραφο που προσκομίστηκε, προκύπτει ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε καμία ευνοϊκή μεταχείριση ούτε από την Τράπεζα, ούτε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας η εγγυητική επιστολή δόθηκε από την Τράπεζα στον κ. Καλογρίτσα κατόπιν ελέγχου και τήρησης όλων των προϋποθέσεων, ενώ είχε πιστωτικό όριο.

Επίσης, από το έγγραφο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ στελεχών της εταιρίας CCC στις 14/6/2019 (βλ. φωτο στις πρώτες σειρές του κειμένου), προκύπτει ότι ο τότε Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον κήρυξε έκπτωτο από το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. Καμία μεθόδευση, λοιπόν και καμία χάρη προς τον κ. Καλογρίτσα δεν υπήρξε.

Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι έγινε ο εξής διάλογος με το τραπεζικό στέλεχος:

Καλαματιανός: Κύριε μάρτυρα, το 2016 που δώσατε την εγγυητική, τη μια εγγυητική για το Πάτρα-Πύργος, ήταν είπατε εγγυητική συμμετοχής, έτσι; Τηρήσατε, το είπατε, αλλά να το διευκρινίσουμε, όλα αυτά που έπρεπε, όλες τις προϋποθέσεις, ελέγχους, τσεκαρίσματα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της τράπεζας και έτσι δώσατε την εγγυητική αυτή;

Μάρτυρας: Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι αυτή η εγγυητική δόθηκε Απρίλιο, Μάιο. Δεν είμαι σίγουρος πότε δόθηκε αλλά δεν ήμουν τότε εγώ αλλά ήταν εντός του πιστωτικού ορίου. Είχε πιστωτικό όριο…

Καλαματιανός: Είχε τις προϋποθέσεις, λοιπόν.

Μάρτυρας: Γύρω στο 1,5, 1,3 , 1,4 εκ. ήταν η εγγυητική επιστολή. Κάπου εκεί πρέπει να ήταν, δεν θυμάμαι καλά. Ήταν εντός του πιστωτικού ορίου και σταθμίστηκε. Η αλλαγή στρατηγικής της τράπεζας έγινε μετά τις 27 Ιουλίου του 2016.

Καλαματιανός: Άρα, δεν είχε καμία προνομιακή μεταχείριση ο κ. Καλογρίτσας.

Μάρτυρας: Όχι.

Καλαματιανός: Όχι, ξεκάθαρα. Γνωρίζετε αν τελικά η εγγυητική συμμετοχής έγινε εγγυητική ουσίας;

Μάρτυρας: Αφού έχασε το έργο.

Καλαματιανός: Πάντως, εσείς λέτε ότι το 2016, όταν δόθηκε η μία εγγυητική στον κ. Καλογρίτσα, τηρήθηκαν από την τράπεζα όλες οι προϋποθέσεις.

Μάρτυρας: Αυτό γνωρίζω.

Από την κατάθεση, λοιπόν και το έγγραφο που προσκομίστηκε προέκυψε ότι δεν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση προς τον κ. Καλογρίτσα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος. Συμμετείχε στον διαγωνισμό, μειοδότησε σε κάποιες εργολαβίες και τελικά δεν υπέγραψε καμία σύμβαση και δεν ξεκίνησε να κατασκευάζει καμία εργολαβία, καθώς κηρύχθηκε έκπτωτος από τον π. Υπουργό Υποδομών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη.

Όλη η επικαιρότητα