Αχαϊα Ηλεία Πολιτική

Καραμανλής: «Αρχές 2022 ξεκινά ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, θα ολοκληρωθεί το 2024»

Απάντηση του υπουργού Υποδομών, σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Μιχάλη Κατρίνη από το ΚΙΝΑΛ.
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τέλος του 2022 θα υπάρχει ένα δευτερογενές ασφαλές οδικό δίκτυο και μέχρι τέλος του 2024 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

«Ξεκινάμε στις αρχές του 2022 με τα έργα για την οδική ασφάλεια τα οποία θα ολοκληρωθούν την ίδια χρονιά. Βάζουμε τέλος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πήραμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του και μετά το 2023. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση που κάναμε με την ΕΕ λάβαμε το πιο σημαντικό: Πήραμε το “πράσινο φως” για την ολοκλήρωσή του, τελείωσε η τεράστια ταλαιπωρία 15 ετών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

«Πήραμε ήδη την προγνωστοποίηση, επί της ουσίας πήραμε το “πράσινο φως” και εντός των επόμενων ημερών θα στείλουμε τη γνωστοποίηση του υπουργείου Μεταφορών, για να πάρουμε την τελική έγκριση και θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου. Για να γλιτώσουμε χρόνο θα πάμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα καταθέσουμε τη σύμβαση στη Βουλή προς κύρωση», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής, «η τελική γνωστοποίηση θα έρθει μέσα στο επόμενο δίμηνο […] Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη ταλαιπωρία του έργου έληξε. Αρχικά θα ξεκινήσουν τα έργα για την οδική ασφάλεια τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2022. Έτσι μέσα στο 2022 θα έχουμε ένα δευτερογενές ασφαλές οδικό δίκτυο και το 2024 θα παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο έργο, μοντέρνο, εκσυγχρονισμένο ασφαλές οδικό δίκτυο», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού Σαμαρά – Βενιζέλου και στη συνέχεια στην κατάτμηση του έργου, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα ήταν ήδη έτοιμος».

«Υπήρχαν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Τα έχουμε λύσει και όταν θα έρθει στη Βουλή η χρηματοδοτική σύμβαση του Δημοσίου θα είναι εντυπωσιακά μικρότερη από την αρχική. Το ότι πήραμε την πρωγνοστοποίηση, αυτό είναι το ουσιαστικό γιατί με αυτό κλείνεις όλες τις εκκρεμότητες και παραμένει η διαδικασία της τελικής γνωστοποίηση την οποία αναμένουμε να λάβουμε από την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Για να κερδίσουμε όμως χρόνο θα το πάμε το έργο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μεγάλη περιπέτεια του έργου που ξεκίνησε από το 2007 τελειώνει», υποστήριξε.

Το έργο, όπως διευκρίνισε, θα ολοκληρωθεί τμηματικά και θα αρχίσει να παραδίδεται το 2023.

«Εφόσον πάρουμε το τελικό “πράσινο φως” από την ΕΕ θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργολαβίες και ένα κομμάτι του έργου θα παραδοθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 ενώ ολοκληρωμένο θα παραδοθεί μέχρι τέλος του 2024», επανέλαβε απαντώντας στους δύο βουλευτές που ζήτησαν να δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Το έργο έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την οδική ασφάλεια και την προστασία ανθρώπινων ζωών από θανατηφόρα ατυχήματα.

Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Γιατί κρινόμαστε κατά πόσο δίνουμε τα έργα στην ώρα τους με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», προσέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής σε άλλη ερώτηση, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παπά, σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης, απέρριψε τις κατηγορίες του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνεται για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν γιατί μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσουν τα έργα το 2020.

«Εμείς ξεμπλοκάραμε και προχωράμε όλα τα εμβληματικά έργα ύψους 13 δισ. που είχε μπλοκάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς επιμένετε ότι τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ξεκινούσαν το 2020 ενώ δεν είχατε λύσει βασικά τεχνικά ζητήματα. Δεν υπήρχε καμία υποδομή και πουθενά δεν υπήρχαν ράγες. Αυτά δεν γίνονται ούτε στα κινούμενα σχέδια. Το έργο αυτό ήταν η μεγαλύτερη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαινιάζοντάς το με μουσουμάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις και τις προσφυγές για να καθυστερήσει το έργο.

«Κάποιος κερδίζει από τις καθυστερήσεις και αυτός δεν είναι οι Θεσσαλονικείς αλλά ο ανάδοχος», σημείωσε.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Καραμανλής, έχουν «ήδη αφιχθεί οι 15 από τις 18 συρμούς και είναι σε εξέλιξη οι δοκιμές τους».

«Αυτό αποδεικνύει ότι το έργο προχωρά. Δώσαμε λύση στο σταθμό Βενιζέλου. Η προσπάθειά μας για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται αμείωτη και η πόλη δεν θα έχει καμία σχέση με τη πόλη που ήταν επί των δικών σας ημερών, των μουσουμάδων», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εξαγγείλει πώς θα γίνουν τα σιδηροδρομικά έργα ύψους τριών δισ. ευρώ.

Απαντώντας, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι, «επανέρχεται σταδιακά και με ταχύτητα η σιδηροδρομική κυκλοφορία Αθήνα Λιανοκλάδι» που είχε υποστεί ζημιές από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι «τόσο ο ΟΣΕ όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επανέλθουν κανονικά όλα τα δρομολόγια».

Επεσήμανε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επισημαίνοντας ότι, «πλέον θα ελέγχεται για αυτά που κάνει και αυτά που δεν κάνει».

’Η κυβέρνηση διαρκώς μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των έργων στο δρόμο ‘’Πάτρα-Πύργος’’

‘’Στο μόνο πράγμα που είναι συνεπής η κυβέρνηση είναι στο παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζει εδώ και δύο και πλέον χρόνια για το δρόμο ‘’Πάτρα-Πύργος’’ τόνισε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης , αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υπουργός Υποδομών κ.Καραμανλής για άλλη μία φορά μετέθεσε, χρονικά, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε αλλά και το χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων ( αυτή τη φορά στις αρχές του 2022).

‘’Για μία ακόμα φορά τα χρονοδιαγράμματα που έδωσε ο κ. Καραμανλής είναι σχετικά και συναρτώνται από την τελική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τις διαδικασίες έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις οποίες ανέφερε ότι θα συντμηθούν.

Σε ότι αφορά στην  την έγκριση από την Ε.Ε. που ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί το επόμενο δίμηνο, επισημαίνω ότι ήταν ο ίδιος που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι η έγκριση  θα δοθεί ως τον Ιούνιο του 2021, χωρίς βέβαια να επιβεβαιωθεί, ενώ αποτυχημένη αποδείχθηκε και   η εκτίμηση του υφυπουργού κ. Καραγιάννη, πριν 2 μήνες, ότι θα υπάρξει έγκριση ως το φθινόπωρο.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με το δεδομένο της έγκρισης τον Ιούνιο του 2021, ο κ. Καραμανλής προσδιόριζε ως χρόνο παράδοσης του έργου τον Οκτώβριο του 2024 (απάντηση σε επίκαιρη ερώτησή μου τον Δεκέμβριο του 2020), ενώ σήμερα υποστηρίζει πως ο χρόνος παράδοσης θα είναι ο ίδιος χωρίς να έχει δοθεί καν η έγκριση!’’  τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση στα έργα συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου, τα οποία ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει από τον Μαϊο του 2020, αλλά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Στην απάντηση του ο  Υπουργός Υποδομών ‘’υποσχέθηκε’’ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022. Και αυτό, ενώ ήδη εκκρεμούν προσφυγές, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με τον ανάδοχο του έργου.

‘’ Σίγουρα υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες για την καθυστέρηση υλοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Ηλεία, όπως υπάρχουν και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία όμως κυβερνά εδώ και 27 μήνες χωρίς να υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο.’’

Όλη η επικαιρότητα