Αγροτικά Ηλεία

Καρδαμάς: Σε απόγνωση οι αγρότες- «Να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες!»

Το «αλαλούμ» με τις προθεσμίες, τη μη αναγνώριση ζημιών, τις καθυστερήσεις και τις… ασάφειες στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και στο γενικότερο καθεστώς στον αγροτικό τομέα, έχει «γονατίσει» τον αγροτικό κόσμο και του δήμου Ήλιδας, που ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις και λύσεις, όχι μόνο για λάβει τα «ψίχουλα» μιας χαμένης χρονιάς, αλλά να επιβιώσει και να μπορέσει να ξανακαλλιεργήσει…

Στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» και στην ΟΡΤ, μίλησαν δύο παραγωγοί από τον
Καρδαμά, οι οποίοι καθημερινά αγωνιούν και παλεύουν με το «τέρας της γραφειοκρατίας» και «κυνηγώντας» ανοιχτές ή κλειστές πλατφόρμες, για ζημιές που
έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι αδύνατον και να προβλεφθούν… ελέω καιρού!

Επιστρεπτέα και προθεσμίες…

Σε απόγνωση βρίσκεται ο παραγωγός από τον Καρδαμά κ. Γιάννης Ευθυμιόπουλος, που βλέπει τους κόπους του, τα έξοδα του, να πηγαίνουν στράφι και να προσπαθεί ο ίδιος και η οικογένειά του να επιβιώσει: « Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή: οι αγρότες δεν έχουν μαγαζί, δεν είναι μπακάληδες. Την μια έχουν τζίρο, την άλλη δεν έχουν. Καλλιεργούμε, πότε δύο φορές τον χρόνο, πότε τρεις φορές τον χρόνο, και μας «πετάει» έξω το σύστημα. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η ζημιά που έχουμε υποστεί κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι ανυπολόγιστη. Τις φθινοπωρινές πατάτες δεν τις καλύπτει  ο ΕΛΓΑ, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, άμα θα ρίξει παγετό και πάθουν ζημιά. Γιατί, λέει, πρέπει να τις έχουμε εισκομίσει έως τις 31 Δεκεμβρίου!

Για τις  πατάτες που είναι τώρα στα χωράφια, δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, αλλά οι καιρικές συνθήκες, αφού δεν μπορούσαμε να μπούμε στα χωράφια για να κάνουμε κάποιες εργασίες.

Εμείς, ως αγρότες, έχουμε προγραμματίσει 2 μήνες πριν, τι καλλιέργεια θα κάνουμε; Έχουμε εισκομίσει τις προηγούμενες παραγωγές, ώστε να ξέρουμε τι λεφτά θα πάρουμε, να δούμε πως θα κινηθούμε, τη στιγμή που δεν πήραμε λεφτά από τις πρώιμες καλλιέργειες; Για να ζήσουμε. Όχι για να κάνουμε καταθέσεις.

Αποφασίζουμε αργότερα τι καλλιέργεια θα κάνουμε. Εμείς, τα δηλώσαμε στο ΟΣΔΕ. Δεν είναι ότι ζητάμε κάτι, χωρίς να έχουμε πληρώσει. Τώρα ο ΟΣΔΕ δεν μας καλύπτει γιατί έχει κλείσει η πλατφόρμα. Αν είναι δυνατόν.

Το όψιμο καρπούζι, το αποζημιώνουν 150 ευρώ/ στρέμμα. Μας είπαν ότι θα το αποζημίωναν 300 ευρώ/ στρέμμα και καλά έκαναν, αλλά το όψιμο που πουλήσαμε από 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, λένε για 150 ευρώ/ στρέμμα. Δηλαδή να μας δώσουν ψίχουλα.

Μας είχαν υποσχεθεί, όπως έδωσαν για τις ανοιξιάτικες πατάτες κάποια χρήματα, όπως και για κάποια καρπούζια πρώιμα, ότι θα αποζημιωνόμασταν και για αυτές τις πατάτες. Τώρα, λέει, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τις έχουμε δηλώσει στο ΟΣΔΕ, ότι αν οι πατάτες δεν είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, μέχρι 20 Ιουλίου, τότε κλείνει η πλατφόρμα και δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε.

Για τις ανοιξιάτικες πατάτες με τον παγετό, θα πρέπει να αποζημιωθούν για να μπορέσουν οι αγρότες να ζήσουν, να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν και του χρόνου…».

Ο κ. Ευθυμιόπουλος επισημαίνει ότι η αγροτική πολιτική ετών, διώχνει τους νέους από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αυτό «κεφάλαιο» της χώρας, να αφανίζεται:

«Εάν δεν αποζημιωθούν, όλες οι καλλιέργειες, στην Ηλεία, σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες που θα μείνουν στο επάγγελμα θα είναι σε ποσοστό 2%.

Οι υπόλοιποι αγρότες θα πάμε να στρώνουμε σεντόνια στους τουρίστες, αν «ανοίξει» βέβαια και ο τουρισμός.

Η Πολιτεία πρέπει να «σκύψει» στους αγρότες. Να μας προσέξει, να παράγουμε, να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, να μπορούμε να ζήσουμε κι εμείς με αξιοπρέπεια».

«Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση…»

Αντιαγροτικό χαρακτήρισε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ το μέλος της ΟΑΣΗ και γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά κ. Σωτήρης Μητσόπουλος, τονίζοντας ότι εδώ και 20 χρόνια που υπάρχει καμία κυβέρνηση δεν τον έχει «ακουμπήσει»: «Θεσμοθετημένο, το αυτονόητο δηλαδή, ότι η συμμετοχή του κράτους έπρεπε να έχει μπει από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Όλες οι κυβερνήσεις, κατακράτησαν πάνω από 320 εκατ. περίπου στα 20 χρόνια λειτουργίας του. Αυτός ο αντιαγροτικός κανονισμός, πρέπει να καταργηθεί. Η σημερινή κυβέρνηση τον «οδηγεί» με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση.

Αυτό το κάνει γιατί, μη θέλοντας να υπάρχει η συμμετοχή του κράτους, να μας στείλει στους ιδιώτες. Τρανό παράδειγμα η ΔΕΗ και τα προβλήματα με την προ ημερών κακοκαιρία. Κανείς δεν τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση στην ΔΕΗ, έφερε αυτό το χάλι. Κανένας ιδιώτης πλέον δεν κάνει υποδομή, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει κέρδη.

Φανταστείτε τι θα γίνει με τον ΕΛΓΑ, από τη στιγμή που θα μπουν ιδιωτικές εταιρείες. Θα κατασπαραχθεί ο πλούτος, που παράγουν σήμερα οι αγρότες. Τον πλούτο που πρέπει να πάρουν οι αγρότες…», αναφέρει.

Ο κ. Μητσόπουλος μίλησε για τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου σε συνάρτηση και με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, λέγοντας: Στην ΟΑΣΗ και οι αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω της, έχουμε χρόνιο αίτημα να σταματήσουν οι «κόφτες», η ασφάλεια να καλύπτει όλο το χρόνο της καλλιέργειας. Δεν μπορεί, σήμερα, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 25, δεν μπορεί να καλύψει την συγκεκριμένη παραγωγή που καταστράφηκε ή την τωρινή από τον παγετό.

Λόγω καιρικών συνθηκών, για παράδειγμα οι πατάτες δεν μπορούν να «βγουν» τον Δεκέμβρη. Δεν καλύπτονται. Στις περιπτώσεις που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, έρχεται άλλος κόφτης, υπερπίστωση και το αφαιρεί από την πληρωμή.

Επί χρόνια η Ομοσπονδία αγωνίζεται να καταργηθούν όλα αυτά. Δεν πρέπει να περάσει η ιδιωτικοποίηση. Η συμμετοχή του κράτους πρέπει να είναι πλήρης, στο 100%. Εμείς όταν καλλιεργούμε, φτιάχνοντας το ΟΣΔΕ, πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ. Κι εφόσον πληρώνουμε, έχουμε την απαίτηση να αποζημιωθούμε. Δεν μπορούν, όλες οι κυβερνήσεις, να είναι με το μέρος του ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει, λοιπόν, άμεσα η κυβέρνηση να σταματήσει να φέρνει ιδιώτες για την διαχείριση του ΕΛΓΑ. Αυτό ζητάει το αγροτικό κίνημα εδώ και χρόνια. Να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές.

Καλώ τους αγρότες, μέσα από την συμμετοχή τους στους αγροτικούς συλλόγους και μέσα από την Ομοσπονδία, να αντιδράσουμε σε αυτό το «μακελειό».

Όλη η επικαιρότητα