WEB tv Ηλεία

Κατάκολο: «Ζωντάνεψε» μετά από καιρό με την άφιξη δυο κρουαζιερόπλοιων (vid)

Καινούργια αρχή, ελπίδες για καλύτερη συνέχεια!
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ

Μια ένεση ψυχολογίας και δημιουργία ελπίδας για μια καλύτερη συνέχεια αποτέλεσε για την Αγορά του Κατακόλου –και όχι μόνο- η χθεσινή άφιξη στο λιμάνι δυο κρουαζιερόπλοιων το ταξίδι και η μεταφορά των οποίων έχει χαρακτηριστεί ως… green (σ.σ. όλοι οι επιβαίνοντες, επιβάτες και προσωπικό, ήταν εμβολιασμένοι)!

Οι επιβάτες ήταν… ελεύθεροι να κινηθούν κατά το δοκούν αφού όλοι τους (μαζί με το προσωπικό των πλοίων) ήταν εμβολιασμένοι κατά του Covid – 19 στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα η Αγορά του Κατακόλου… να ζωντανέψει μετά από πολλούς μήνες!

Τα δυο πλοία «έδεσαν» χθες το πρωί στο λιμάνι του Κατακόλου μεταφέροντας 1410 επιβάτες (1180 το Mein Schiff 5 και 230 το Europa 2). Μαζί με το πλήρωμα όλοι οι επιβαίνοντες ήταν εμβολιασμένοι και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κατάκολο περίπου 500 επιβάτες κατέβηκαν από τα δυο πλοία … ελεύθεροι (ακολουθώντας την διαδικασία free flow) να επισκεφθούν την τοπική Αγορά και άλλα αξιοθέατα της περιοχής μας (σ.σ. όπου μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και ταξί)…

Η παρουσία των τουριστών-επιβατών στο Κατάκολο δημιούργησε μια εικόνα που είχαμε πολλούς μήνες να αντικρίσουμε λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και στους κεντρικούς δρόμους και τα καφέ η παρουσία των επιβατών ήταν χαρακτηριστική. Όχι φυσικά στα επίπεδα της προ-κορωνοιού εποχής, όμως δεν ήταν μηδενική όπως συνέβαινε έως πρόσφατα, γεγονός που χαροποίησε τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες καταστημάτων αλλά και τους κατοίκους του Κατακόλου που είδαν το επίνειο του Πύργου να αποκτά και πάλι ζωή κατά την διάρκεια της ημέρας…

Οι επιβάτες των πλοίων έκαναν τη βόλτα τους στο Κατάκολο, μπήκαν στα καταστήματα (φορώντας τις μάσκες τους), είδαν, δοκίμασαν και έκαναν αγορές προϊόντων, ήπιαν τον καφέ τους και έφαγαν και το απόγευμα επιβιβάστηκαν στα δυο πλοία αποχωρώντας χωρίς προβλήματα…

Το γεγονός πως πολλές εταιρείες που λειτουργούν με όλους τους επιβαίνοντες (πλήρωμα και επιβάτες) εμβολιασμένους ακολουθούν πλέον την λεγόμενη Green λειτουργία και επιτρέπουν στους επιβάτες το “free flow’’ δηλαδή την δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα όπου ο καθένας μπορεί να βγει μόνος του και να εξερευνήσει τον προορισμό όπως επιθυμεί, είναι ελπιδοφόρο για το λιμάνι και την Αγορά του Κατακόλου που καθ` όλο το διάστημα της πανδημίας έχει δεχτεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Ταυτόχρονα δημιουργεί αισιοδοξία για μια ανάλογη-καλύτερη συνέχεια τη φετινή σεζόν…

Αισιοδοξία που πηγάζει και από το αυξανόμενο εμβολιαστικό ποσοστό που αναμένεται να επηρεάσει και τις υπόλοιπες εταιρείες όπου τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους δεν τους επιτρέπουν (προς το παρόν) να αφήσουν free flow τους επιβάτες, και λειτουργούν με το σύστημα Bubble, δηλαδή βγαίνουν μονάχα με εκδρομές του πλοίου και επιστρέφουν στο πλοίο…

Σημειώνεται πως το επόμενο «green» δρομολόγιο κρουαζιέρας με σταθμό στο Κατάκολο θα είναι στις 29 Ιουλίου 2021…

Αναστασία Νικολοπούλου (Επιχ/τιας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου «Αλληλεγγύη»)

«Πραγματικά νιώθουμε μεγάλη χαρά κι εγώ και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες του Κατακόλου να βλέπουμε τουρίστες να περπατάνε στους δρόμους του Κατακόλου άσχετα αν θα μπουν στα μαγαζιά μας να ψωνίσουν ή όχι. Μετά από τόσους μήνες ανεργίας για εμάς είναι μια μεγάλη στιγμή…

Από το πρωί που έδεσαν τα πλοία ξεκίνησαν δειλά-δειλά να κατεβαίνουν επιβάτες, σίγουρα δεν είναι όπως προ-πανδημίας. Θυμίζει τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησαν να έρχονται κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατακόλου που είχε πολύ λίγους τουρίστες. Πιστεύω ότι είναι ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, αλλά είναι πολύ αισιόδοξο…»

Διονύσιος Μπουλούτας (Επιχ/τιας, μέλος Διοίκησης Επιμελητήριου Ηλείας)

«Στο λιμάνι έδεσαν δυο πλοία free flow με ελεύθερη διακίνηση πελατών-επιβατών στην αγορά του Κατακόλου. Θεωρώ πως είναι μια καλή αρχή για φέτος κι ευελπιστώ ότι –με κάποιο τρόπο- και οι άλλες εταιρείες ιταλικών συμφερόντων ν` αφήσουν κι αυτές το κόσμο να κυκλοφορεί στην αγορά. Μια αγορά που μετά από σχεδόν δυο χρόνια έχει σοβαρό πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στη συνέχεια…

Αυτή τη στιγμή εκτός των δυο Ιταλικών εταιρειών (MSC και COSTA) όλες οι άλλες εταιρείες, μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, θα λειτουργούν με την διαδικασία του free flow. Φυσικά όλα αυτά με δεδομένο ότι δεν θα συμβεί κάποια άσχημη εξέλιξη με την πανδημία.

Σήμερα (σ.σ. χθες) αισθανόμαστε χαρούμενοι βλέποντας τον κόσμο και πάλι στην αγορά του Κατακόλου και τις επιχειρήσεις ανοιχτές. Το πλήγμα όσον αφορά την κρουαζιέρα όχι μόνο για εμάς είναι μεγάλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι άσχημα, είχαμε κάποιες μικρές ενισχύσεις από την Πολιτεία όχι όμως αυτό που θα έπρεπε. Όσοι σήμερα βάλαμε το κλειδί κι ανοίξαμε τις πόρτες στα καταστήματα μας να ξέρετε ότι έχουμε φτάσει εδώ με μεγάλο κόπο και πόνο. Είμαστε όμως χαρούμενοι, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη συνέχεια».

Αθανάσιος Καρούσος (Επιχειρηματίας)

«Μετά από πολλούς μήνες η άφιξη των δυο πλοίων αποτέλεσε μια νότα αισιοδοξίας κι ευελπιστούμε ότι και οι άλλες εταιρείες θα κάνουν το ίδιο. Είναι ενθαρρυντικό και πιστεύω πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα παράλληλα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε οι επιβάτες αν είναι ελεύθεροι να κάνουν τις αγορές τους, να τρώνε και να κάνει τις βόλτες του.

Εκτός κρουαζιέρας το Κατάκολο φέτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι καλύτερα. Πέρυσι ήταν αναγνωριστική χρονιά, ο κόσμος δεν είχε συνηθίσει σε αντίθεση με φέτος που παίρνουν μέτρα και προφυλάξεις».

Νίκος Γεωργιάδης (Επιχειρηματίας)

«Με μεγάλη ευχαρίστηση είδαμε τους επιβάτες σιγά-σιγά να κυκλοφορούν κι αυτό είναι θετικό. Μακάρι να συνεχίσει έτσι… είμαι φύσει αισιόδοξος και η εικόνα που αντικρίζουμε είναι καλύτερη από την χθεσινή. Οι επιβάτες που κατέβηκαν μπήκαν στα καταστήματα, αγόρασαν, κοίταξαν, ρώτησαν…»

Άγης Κοτσόπουλος (Επιχειρηματίας)

«Είμαστε χαρούμενοι που μετά από τόσο καιρό είδαμε κόσμο στο χωριό μας. Οι επιβάτες ήταν άνετοι, δεν φοβόντουσαν, τηρούσαν τα μέτρα προστασίας –όπως κι εμείς- και μπήκαν στα καταστήματα. Όπως οι ίδιοι μας είπαν το να έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε ένα μαγαζί και να ψωνίζουν ήταν κάτι που τους είχε λείψει…».

Παναγιώτης Τσαπάρας (Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Πύργου «Ερμής»)

«Είναι πρώτη φορά –μετά από καιρό- που οι επιβάτες μιας κρουαζιέρας είναι ελεύθεροι. Φυσικά η πληρότητα και στα δυο καράβια ήταν περιορισμένη αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν μια αρχή και μια ένδειξη ότι θα υπάρξει και πάλι τουρισμός όπως τον ξέραμε με όλα τα μέτρα προφύλαξης να τηρούνται.

Εμείς σαν οδηγοί τηρήσαμε ευλαβικά όλα τα μέτρα με μάσκες αντισηπτικά και πάνω από 70% των μελών μας να είναι εμβολιασμένο. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν έρχονται στο Κατάκολο ή αν έρθουν υποβάλλονται υποχρεωτικά σε pcr test διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχει μετάδοση του ιού.

Ευελπιστούμε ότι και οι Ιταλικές εταιρείες θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η εποχή είναι δύσκολη και πρέπει να προσέχουμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια για όλους. Έχουμε περάσει δύσκολα έως τώρα κι αν δεν προσέξουμε θα έχουμε πρόβλημα και στη συνέχεια».

Όλη η επικαιρότητα