Ηλεία

Κατάκολο: Η άφιξη του «Vendam» προκάλεσε αντιδράσεις..

Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Vendam», χθες, στο λιμάνι Κατακόλου. Αν και πρόκειται για μια προγραμματισμένη ενέργεια (από πλευράς Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου), καταγράφηκαν ενστάσεις από το Επιμελητήριο Ηλείας, με τον δήμαρχο Πύργου (και πρόεδρο του ΔΛΤΠ), Τάκη Αντωνακόπουλο να καθησυχάζει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα…

Ειδικότερα το Επιμελητήριο Ηλείας με επιστολή του, που φέρει την  υπογραφή του πρόεδρου Κώστα Νικολούτσου, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον ΕΟΔΔΥ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Vendam στο Λιμένα Κατακόλου, το Επιμελητήριο Ηλείας σας παρακαλεί να ενεργοποιήσετε τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19, προκειμένου να παραμείνει το λιμάνι ασφαλής προορισμός ώστε να δέχεται και άλλα κρουαζιερόπλοια στον κρίσιμο και ευαίσθητο αυτό τομέα του τουρισμού.

Σας ενημερώνω ότι έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή με τα προτεινόμενα μέτρα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου-Κατακόλου ώστε το λιμάνι να είναι επαρκώς προστατευμένο  για την πανδημία».

Τα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο Ηλείας

Τα προτεινόμενα μέτρα από το Επιμελητηρίου Ηλείας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου (σ.σ. για την ασφάλεια της υγείας των επιβατών, των πληρωμάτων και των κατοίκων του Κατακόλου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται) είναι τα εξής:

-Δημιουργία ειδικού χώρου βιομετρικού ελέγχου με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας με βάση τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλονται από τις τρέχουσες συνθήκες.

-Χώρο ιατρείου στο λιμάνι με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας ούτως ώστε να υπάρχει γιατρός μέσα στο πλοίο και να γίνεται ένας πρώτος έλεγχος μέσα. Επίσης να υπάρχει επικοινωνία με το τμήμα βιομετρικού ελέγχου στο λιμάνι.

-Ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό του λιμενικού σώματος και των λοιπών υπηρεσιών κατά την αποβίβαση και επιβίβαση των τουριστών.

-Απολυμαντικός μηχανοκίνητος εξοπλισμός προ και μετά την αναχώρηση κάθε κρουαζιερόπλοιου.

-Εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και διαδικασιών και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

-Αυστηρή εφαρμογή κώδικα ΙSPS για όλους τους εμπλεκόμενους.

-Εφαρμογή επίσης των παραπάνω στους εκτελούντες μεταφορικό έργο για προορισμούς εκτός λιμανιού.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «Τα παραπάνω αποτελούν τις πρώτες προτάσεις του Επιμελητηρίου, και σας παρακαλούμε να τα εξετάσετε με ειδικούς για θέματα ασφάλειας και υγείας ούτως ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των επισκεπτών μας.

Η έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων θα δώσει θετικό μήνυμα στις εταιρίες κρουαζιέρας και θα συμβάλλει στον κατάλληλο προγραμματισμό των μελλοντικών αφίξεων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι παραπάνω θέσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας διατυπώθηκαν μετά από εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. κ. Αναγνωστόπουλου Γεώργιου».

Προβληματισμοί από Μιχαλακόπουλο…

Θέση για την έλευση του κρουαζιερόπλοιου πήρε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγέννεσις» του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου , Χάρης Μιχαλακόπουλος, που σε ανάρτηση του, μεταξύ άλλων, εξέφρασε του φόβους του γράφοντας πως «είμαστε ανέτοιμοι ως φορέας διαχείρισης και Λιμενικό ταμείο», για να συμπληρώσει ότι «Δεν θέλουμε να δικαιωθούμε για το καλό της τοπικής κοινωνίας Κατακόλου και του Δήμου μας συνολικά».

«Τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα»…

Για όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του ΔΛΤΠ Τάκης Αντωνακόπουλος με δήλωση του στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ είπε ότι «Ως φορέας έχουμε συμφωνήσει –και έχει ήδη ανακοινωθεί προ καιρού- για τον ελλιμενισμό δυο κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα στην προϋπόθεση ότι θα ελλιμενιστεί κι άλλο κρουαζιερόπλοιο θα βγαίνουν αρόδο. Τα πρωτόκολλα αλλάζουν συνέχεια και ανακοινώθηκε ότι όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ 72 ώρες πριν. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία… τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είμαστε stand by για τυχόν αλλαγές. Εμείς υποχρεούμαστε για την απολύμανση των χώρων, τα αντισηπτικά και την ύπαρξη χώρου φιλοξενίας για ύποπτο ή πιθανό κρούσμα και τα έχουμε κάνει ήδη όλα αυτά.

Και αν κατέβει κάποιος γιατί και το καράβι έχει χώρο-ιατρείο για όλα αυτά. Εμείς είμαστε έτοιμοι, διαθέτουμε ΥΑΛΕ, με την σεκιούριτι το ίδιο έχοντας μιλήσει με το Λιμεναρχείο. Τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα με τα μέχρι στιγμής πρωτόκολλα. Από κει και πέρα είναι τα μέτρα στο καράβι, στα λεωφορεία, που θα τα επιβλέπουμε κι εμείς και το Λιμεναρχείο, αυτή είναι η διαδικασία. Είμαστε σε εγρήγορση. Μάλιστα αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συμμετάσχω σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας».

Όλη η επικαιρότητα