WEB tv Ηλεία

Νέα καταστροφή στο Κατάκολο: «Μετρούν» ζημιές και πάλι -κυρίως οι επαγγελματίες- (Photos-Video)

Τεράστια προβλήματα και σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις σημειώθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Κατακόλου το βράδυ της Τρίτης, με τους ιδιοκτήτες από τις πρώτες πρωινές να προσπαθούν να περισυλλέξουν τα συντρίμμια και τον κατεστραμμένο εξοπλισμό τους.

Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος με συνεργάτες τους για να καταγράψει τις ζημιές.

Συνταρακτικές εικόνες αντίκρισαν χθες το πρωί κάτοικοι και επιχειρηματίες, αφού οι περιουσίες τους είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές. Τέντες επιχειρήσεων ξηλώθηκαν, ο εξοπλισμός τους καταστράφηκε ή σε μερικές περιπτώσεις βρέθηκε στη θάλασσα και θα πρέπει να περισυλλεχθεί, ενώ και κεραμίδια από τις στέγες σπιτιών αποκολλήθηκαν και τρύπες ανοίχτηκαν σε αυτές.

Σε μια εποχή που επιχειρηματίες αλλά και νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση που αναμένεται να προκαλέσει το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι καταστροφικές συνέπειες των καιρικών συνθηκών αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Βέβαια ανάλογα φαινόμενα στο Κατάκολο έχουν υπάρξει και πάλι στο παρελθόν, ωστόσο οι συνέπειες του προχθεσινού φαινομένου ήταν παραπάνω καταστροφικές από κάθε άλλη φορά.

Καταγραφή ζημιών από το δήμο

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν- κυρίως σε καταστήματα- στο Κατάκολο από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Βαρελά, επισκέφτηκε την παραλιακή περιοχή όπου μίλησε με καταστηματάρχες και έκανε αυτοψία στις ζημιές που προκάλεσε η ξαφνική αυτή κακοκαιρία.

«Ο ανεμοστρόβιλος έκανε αρκετές ζημιές σε πολλά καταστήματα, ενώ εξοπλισμός των καταστημάτων έπεσε στην θάλασσα… Είμαστε σε επικοινωνία με το Επιμελητήριο Ηλείας, οι υπηρεσίες μας θα αποτυπώσουν τις ζημιές, και προσδοκούμε από την πολιτεία να υποστηρίξει τους πληγέντες επαγγελματίες είτε με ενίσχυση, είτε με ρύθμιση, είτε εντάσσοντας την περιοχή σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Τι λένε κάτοικοι και επιχειρηματίες

Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής αποδίδουν τις ζημιές σε ανεμοστρόβιλο, εκτιμώντας πως σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι οικονομικές επιβαρύνσεις είναι πολλές έρχεται ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα για να τους «βυθίσει» ακόμα περισσότερο. Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην «Π» για όλα όσα συνέβησαν στις περιουσίες τους:

Μαρία Κοιλιομενιάτη-Κάτοικος: «Ήταν περίπου 21:30μμ. όταν συνέβη και πραγματικά τα χάσαμε. Κάθε χρόνο τα προβλήματα με τον καιρό είναι και χειρότερα. Μας σήκωσε τα κεραμίδια και από εκείνη την ώρα προσπαθούμε να διορθώσουμε ότι ζημιές έχει κάνει».

Βασίλης Κοιλιομενιάτης-Επιχειρηματίας: «Είχαμε πολλές ζημιές. Ο δυνατός αέρας τα σήκωσε όλα και δεν άφησε τίποτα. Έχει ξηλώσει τέντες, έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια. Δε βρισκόμασταν εδώ. Τώρα προσπαθούμε να τα μαζέψουμε όλα από την αρχή».

Γιάννης Γκάγκος-Επιχειρηματίας: «Όπως δείχνουν και οι εικόνες, η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές. Έχουμε να παλέψουμε όπως φαίνεται με τον κορωνοϊό και τη θεομηνία. Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ανθρώπου και είχαμε μόνο υλικές ζημιές. Έχει ξηλώσει όλη την πέργολα έξω, έχει σπάσει πολλά κεραμίδια και έχει τρυπήσει μέσα τη σκεπή στο πίσω μέρος. Δεν ήμασταν εδώ εκείνη τη στιγμή, περίπου στις 21:15. Με μία πρώτη εκτίμηση η ζημιά οικονομικά είναι μεγάλη».

Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος-Επιχειρηματίας: «Κατά τις 21:30μμ. ακούσαμε θόρυβο και επειδή μένω πάνω από το κατάστημα είδαμε μία ριπή ανέμου να σαρώνει τα πάντα. Ομπρέλες έρχονταν από διπλανά μαγαζιά και χτυπούσαν στο δικό μου, οι μισές καρέκλες μου έπεσαν στη θάλασσα και τις άλλες τις μάζεψα από γειτονικό κατάστημα. Ήταν τρομερό φαινόμενο που προκάλεσε ζημιά ακόμα και στις τέντες σκάφους μου. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο και διήρκησε λίγα δευτερόλεπτα. Ο εξοπλισμός μου έχει καταστραφεί, ο μισός λείπει και είναι στη θάλασσα, έσπασαν φωτιστικά, ομπρέλες και μέχρι και οι ζαρντινιέρες έπεσαν κάτω, δείγμα της μεγάλης ισχύος που είχε ο άνεμος».

Σάκης Τριβιζάς-Επιχειρηματίας: «Ήταν ένα ξαφνικό φαινόμενο που πάντα συνοδεύεται από τη βροχή και το οποίο αποκαλείται «τρόμπα». Στη δική μου επιχείρηση δεν έγιναν ζημιές και μιλώντας με συναδέλφους είδα πως οι ζημιές έγιναν κατά τόπους. Είναι καιρικά φαινόμενα που έχουμε δει ουκ ολίγες φορές στην περιοχή».

Δείτε φωτογραφίες τις ζημιές:

Στην περιοχή έσπευσε ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος

Δήμαρχος Πύργου: “Να ενισχύσει η πολιτεία τους πληγέντες επαγγελματίες του Κατακόλου”

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν- κυρίως σε καταστήματα- στο Κατάκολο από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Βαρελά, επισκέφτηκε την παραλιακή περιοχή όπου μίλησε με καταστηματάρχες και έκανε αυτοψία στις ζημιές που προκάλεσε η ξαφνική αυτή κακοκαιρία.

“Ο ανεμοστρόβιλος έκανε αρκετές ζημιές σε πολλά καταστήματα, ενώ εξοπλισμός των καταστημάτων έπεσε στην θάλασσα…Είμαστε σε επικοινωνία με το Επιμελητήριο Ηλείας, οι υπηρεσίες μας θα αποτυπώσουν τις ζημιές, και προσδοκούμε από την πολιτεία να υποστηρίξει τους πληγέντες επαγγελματίες είτε με ενίσχυση, είτε με ρύθμιση, είτε εντάσσοντας την περιοχή σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης” δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα