Αγροτικά

«Κατάρα» του… Φαραώ στην ελληνική πατάτα – Ηλείοι παραγωγοί στην εφ. “Πατρίς”

Η «κατάρα του Φαραώ» πέφτει βαριά και στην ανοιξιάτικη ηλειακή πατάτα, αφού οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό είναι η αιτία που οι πατατοπαραγωγοί βιώνουν πρωτόγνωρη κατάσταση με το προϊόν τους να παραμένει αδιάθετο!

Τη στιγμή που η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας βρίσκεται σε εξέλιξη στον νομό μας, καράβια σε ελληνικά λιμάνια ξεφορτώνουν χιλιάδες τόνους αιγυπτιακής χωρίς κανείς να γνωρίζει που και πως διατίθεται το προϊόν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού κ. Ανδρέας Τσουκαλάς δήλωσε: «Το κράτος δυστυχώς δεν έχει κάνει τίποτα χρόνια τώρα, στο θέμα της αθρόας εισαγωγής πατάτας στη χώρα μας. Αυτό που βιώνουμε φέτος ως πατατοπαραγωγοί δεν έχει προηγούμενο. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή! Δεν μπορούμε να διαθέσουμε το προϊόν μας. Όλα τα σούπερ μάρκετ πωλούν αιγυπτιακή πατάτα!».

Η γεωπόνος και πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Γεωργία Κακαλέτρη δήλωσε: «Το κράτος θα μπορούσε να επιβάλλει έναν δασμό στους εισαγωγείς αιγυπτιακής πατάτας δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι τρίτη χώρα. Θα μπορούσε το Κράτος επίσης μόλις έρχεται το καράβι να κάνει ελέγχους και το εμπόρευμα να παρέμενε στο λιμάνι για ένα μήνα. Φυσικά τους ελέγχους να τους πληρώνει ο έμπορος. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να μειωθεί η εισαγωγή στο ελάχιστο. Σήμερα οι πατατοπαραγωγοί δεν προστατεύονται. Οι πατάτες πωλούνται για ελληνικές. Και εξάγονται ως ελληνικές. Πρέπει να γίνει έλεγχος στα συσκευαστήρια αλλά και έλεγχος για το που διοχετεύονται οι πατάτες. Πώς θα προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα; Πέρυσι φορτώναμε 100 φορτηγά για εξαγωγή και φέτος είναι ζήτημα αν φορτώνουμε 5 φορτηγά!».

Ο επιχειρηματίας –αγρότης κ. Διονύσης Μάλιαρης δήλωσε: «Η κατάσταση με τις αιγυπτιακές πατάτες είναι εκτός ελέγχου. Αθρόες εισαγωγές και το χειρότερο εξαγωγές ως ελληνικές. Ο αγρότης είναι απροστάτευτος με το Κράτος θεατή στην καταστροφή μας. Θα μπορούσε να επέβαλλε δασμούς το Κράτος στους εισαγωγείς σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το ελληνικό προϊόν και ο φορολογούμενος αγρότης. Δυστυχώς υπάρχει απραξία. Η φετινή χρονιά είναι καταστροφή και για την
πατάτα της Ηλείας».

Ο επιχειρηματίας – αγρότης κ. Σπύρος Κούγιας δήλωσε: «Το κράτος για μια ακόμη φορά άφησε τους πατατοπαραγωγούς στην τύχη τους. Γίνεται ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο, ελληνοποιείται και εξάγεται ως ελληνική. Αυτή τη στιγμή
στην Ηλεία μαζεύουμε πατάτες και σε κάποιο ελληνικό λιμάνι ξεφορτώνουν χιλιάδες τόνους αιγυπτιακής.

Εμείς έχουμε καταστραφεί. Από τη μια η αθρόα εισαγωγή, από την άλλη ο κορωνοϊός με την εστίαση μήνες κλειστή, δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε. Αυτό εγώ δεν το έχω ξαναζήσει στη ζωή μου. 12 Μάη και δεν μπορούμε να πουλήσουμε! Πέρυσι που είχαν 18 λεπτά τέτοια εποχή φορτώναμε όσες θέλαμε. Η κατάσταση είναι καταστροφική για εμάς. Εκτός και αν το κράτος μας αποζημιώσει…».

Ο επιχειρηματίας- αγρότης κ. Παναγιώτης Καρκαβίτσας για το ίδιο θέμα δήλωσε στην εφημ. «Πατρίς»: «Θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις τρίτες χώρες, θα έπρεπε όταν αρχίζει η Ελληνική παραγωγή, με κάποιους τρόπους να την προστατεύουν και να βοηθούν έτσι και τους Έλληνες παραγωγούς που μοχθούν νυχθημερόν στα χωράφια τους, αλλά και την ελληνική οικονομία να αποκτήσει θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εισαγωγών -εξαγωγών. Το να προστατεύουμε το ελληνικό προϊόν είναι προς όφελος όλων μας!».

Μειώνονται οι εισαγωγές

Οι εξαγωγές ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών, το πρώτο τρίμηνο 2021, ήταν συνολικού ύψους 464.622 χιλιάδων τόνων και 370 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας αυξήθηκαν κατά 12,2% σε αξία και κατά 4,6% σε όγκο. Οι εξαγωγές ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών, το πρώτο τρίμηνο 2021, ήταν συνολικού ύψους 464.622 χιλιάδων τόνων και 370 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας αυξήθηκαν κατά 12,2% σε αξία και κατά 4,6% σε όγκο, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛΣΤΑΤ, όπως την επεξεργάσθηκαν στον Σύνδεσμο Incofruit-Hellas. Οι εξαγωγές λαχανικών το τρίμηνο μειώθηκαν, κατά -3,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020, ανερχόμενες σε 70.053 τόνους και με αύξηση κατά 9,6% σε αξία, με 64,181 εκατ. ευρώ.

Υπήρξε αύξηση των εξαγωγών στις τομάτες (+13,6%) με 13.718 τόνους, στις πιπεριές (+ 2,3%) με 5.697 τόνους, στα αγγούρια και αγγουράκια (+ 46,7%) και με μείωση οι πατάτες (-72,4%).

Αντίστοιχα η εξαγωγή φρούτων σημείωσε αύξηση σε όγκο σε σχέση με την
ίδια περίοδο του 2021 (+6,0%), ανερχόμενη σε 394.569 τόνους, ενώ η αξία αυΜ

Όλη η επικαιρότητα