Ελλάδα

Καταγγελία για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση από Ηλείο δικαστικό

Το #metoo στον δικαστικό κλάδο.
Ακούστε το άρθρο

Έρευνα για την βασιμότητα καταγγελιών γυναικών για απόπειρες βιασμών, σωρεία σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων, εξευτελιστικών συμπεριφορών και άλλων που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά συνταξιούχου δικαστικού που έχει σχέση με την Ηλεία ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλειώτα.   

Πρόκειται για πρόεδρο Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων που έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τέσσερα χρόνια και κατάγεται από περιοχή του Νομού Ηλείας, ο οποίος κάτω από το βάρος όλων όσων είδαν το φως της δημοσιότητας  παραιτήθηκε  και από θεσμοθετημένο ελεγκτικό όργανο που είχε τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια.

“Είναι μία ανώνυμη καταγγελία.  Η Ένωση Δικαστών δεν σχετίζεται με την υπόθεση γιατί ο φερόμενος ως δράστης δεν είναι δικαστής, δεν είναι μέλος μας έχει συνταξιοδοτηθεί προς τετραετίας. Θα πρέπει όμως να επισημάνω ότι είναι μία ανώνυμη καταγγελία. Η ίδια αναφέρει στην καταγγελία της ότι είναι Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων. Όμως η καταγγελία είναι ανώνυμη και δεν μπορώ να γνωρίζω. Από όσο όμως διαβάζω στον τύπο θα διερευνηθούν οι καταγγελίες που αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή”, επεσήμανε σε δηλώσεις της η κα Κατερίνα Κοτσοπούλου Γενική Γραμματέας της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Προανακριτική διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιληφθεί της προκαταρκτικής έρευνας η εισαγγελέας Χάιδω Ζουγρή του Πρωτοδικείου Αθηνών  και έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις. Η κυρία Ζουγρή, έχει ήδη καλέσει μερικά από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις καταγγελίες των γυναικών και φερόμενων θυμάτων του πρώην προέδρου Εφετών, τα οποία και κατέθεσαν. Από τις καταθέσεις αυτές ανοίγει ο κύκλος των προσώπων τα οποία θα κληθούν για καταθέσεις.

Παράλληλα, επειδή οι καταγγελίες των γυναικών είναι ανώνυμες, η εισαγγελική λειτουργός επιχειρεί τον εντοπισμό των θιγομένων που συνέταξαν τις καταγγελίες.

Επίσης ερευνά εάν τυχόν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες έχουν διαπραχθεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του βιασμού, της απόπειρας βιασμού και της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός θα ερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα, καθώς ο πρώην δικαστικός αταγγέλλεται για απειλές κατά της ζωής γυναικών, εκβιάσεις, δωροδοκίες, εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό, μαύρο χρήμα, διαφθορά, χρηματισμούς, συνεργασίες κάτω από το τραπέζι με δικηγορικές εταιρείες και επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, για την ύπαρξη διαμερίσματος στην Αθήνα «με αποκλειστική χρήση ως κέντρο αποθήκευσης, φύλαξης και διανομής μετρητών, που διακινεί για τις περίεργες δοσοληψίες στις οποίες συμμετέχει», κατοχή πορνογραφικού υλικού κ.λπ. Oι καταγγέλλουσες δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι έχει βίλα στη Δροσιά, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες το «protothema.gr» αποκάλυψε μια σειρά καταγγελιών γυναικών (μία μάλιστα εξ αυτών ήταν ομαδική από νυν και πρώην εργαζόμενες στο θεσμικό όργανο που τα τελευταία χρόνια είχε τοποθετηθεί , οι οποίες συνεργάστηκαν με τον παραιτηθέντα πρόεδρο, αλλά και από γυναίκες εκτός της Αρχής οι οποίες δέχθηκαν, όπως υποστηρίζουν, επανειλημμένες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εξευτελιστικές πιέσεις, σεξουαλικές προτάσεις, απειλές, εκβιάσεις, μεθοδεύσεις, απόπειρες βιασμού κ.λπ., προκειμένου να ενδώσουν στις ερωτικές επιθυμίες του. Το διαρκές bullying, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν απασχολούμενες στην συγκεκριμένη αρχή σε παραίτηση.

Η ημέρα του βιασμού

Η εν ενεργεία δικαστική λειτουργός ανέφερε ότι ο βιασμός της έγινε όταν ήταν ακόμη στην ΕΣΔΙ και κατά συνέπεια το αδίκημα δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή, καθώς είναι σε βαθμό κακουργήματος. Σημειώνει μάλιστα ότι επειδή πρόβαλε αντίσταση προκειμένου να μην ολοκληρώσει ο πρώην πρόεδρος τις ερωτικές επιθυμίες του εντός του ξενοδοχείου, εκείνος αντέδρασε επειδή θα έληγε η ισχύς του βοηθητικού φαρμάκου σεξουαλικής διέγερσης που είχε λάβει για να καταφέρει να ολοκληρώσει αυτό που ήδη είχε προγραμματίσει.

“Από ποινικής άποψης ο βιασμός, η απόπειρα βιασμού, αλλά και άλλα εγκλήματα που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα για την προστασία της γενετήσιας  ελευθερίας, όπως π.χ. οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους, η κατάχρηση ανίκανου να αντισταθεί σε γενετήσια πράξη, η κατάχρηση ανηλίκων κ.λ.π., αποτελούν βαρύτατα κακουργήματα που πρέπει να τιμωρούνται δεόντως χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και ελαφρυντικά.

Από κοινωνικής άποψης τα εγκλήματα αυτά καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια του θύματος, θρυμματίζουν τον ψυχικό του κόσμο, ακρωτηριάζουν τα αισθήματά του, προξενώντας του μία μη ανατάξιμη αναπηρία, όχι μόνο στον τομέα της σεξουαλικής του ζωής, αλλά και σε κάθε έκφανση και πτυχή της προσωπικότητάς του. Αφήνουν πίσω τους «ζωντανούς νεκρούς», που δεν θέλουν να θυμηθούν, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν ποτέ να ξεχάσουν.

Στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχουμε μέχρι σήμερα εμφανή και δικαστικά διαπιστωμένα παραδείγματα τέτοιων εγκλημάτων από τους ίδιους τους λειτουργούς της. Εάν όμως αυτά που περιγράφονται στο ρεπορτάζ για την συμπεριφορά πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού είναι αληθή (κάτι που θα κριθεί από τον φυσικό του Δικαστή) τότε ο πέλεκυς πρέπει να είναι και βαρύς και ιδιαίτερα κοφτερός.

Μέχρι τότε θα ισχύει και γι’αυτόν το τεκμήριο της αθωότητας που επιτάσσει το Σύνταγμα και οι ποινικοί Νόμοι”, επισημαίνει ο ποινικολόγος κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα