Ηλεία

Καταστροφές στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων από την χθεσινή κακοκαιρία – Τελειωτικό χτύπημα για το πορτοκάλι

Σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν, κυρίως στα εσπεριδοειδή, από την χθεσινή δυνατή βροχόπτωση, τον ισχυρό άνεμο, αλλά και το χαλάζι, που έπληξε τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Συγκεκριμένα από την βροχή ξεχείλισαν χείμαρροι στα Μακρίσια, στα Καλυβάκια και στο Κάτω Σαμικό, με αποτέλεσμα το νερό να μπει μέσα στις καλλιέργειες και να έχουμε μεγάλες ζημιές σε όσα πορτοκάλια είχαν μείνει πάνω στα δέντρα.
Αυτή η καταστροφή φέρνει και πάλι σε απόγνωση τους παραγωγούς, που βλέπουν τον κόπο τους να κινδυνεύει να πάει χαμένος για μία ακόμη φορά. Πέρα από την δυνατή βροχή που οδήγησε στο να … φουσκώσουν τα ρέματα της περιοχής, είχαμε στο Κάτω Σαμικό και δυνατό αέρα που έριξε από τα δένδρα τα πορτοκάλια, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και δημιούργησαν ένα πυκνό στρώμα.

Παναγιώτης Γριβάκης : Το νερό δεν πρόλαβε να φύγει με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μέσα στις καλλιέργειες»

Για τα χθεσινά προβλήματα στον δήμο ο κος Παναγιώτης Γριβάκης αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το νερό που έπεσε ήταν αρκετό και δεν πρόλαβε να φύγει από κάπου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μέσα στις καλλιέργειες και να γίνει τελικά η ζημιά.

«Το νερό που έπεσε ήταν αρκετό και δεν πρόλαβε να φύγει από κάπου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μέσα στις καλλιέργειες και να γίνει τελικά η ζημιά. Σε όλα αυτά είχαμε και μία χαλαζόπτωση που δεν χάλασε μεν την ποιότητα του πορτοκαλιού, αλλά αν έχουμε και πάλι χαλαζόπτωση τις επόμενες μέρες, σίγουρα θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά στον καρπό. Το θέμα είναι ότι τα νερά αν δεν φύγουν εγκαίρως από το έδαφος, θα έχουμε πτώση του καρπού. Και αυτό διότι θα έχουμε αυξημένη υγρασία. Δεν φτάνει που δεν υπάρχει κατανάλωση του πορτοκαλιού, αν έχουμε και την πτώση του καρπού τότε οι παραγωγοί θα έχουν διπλή ζημιά. Η ζημιά έγινε λόγω υπερχείλισης κάποιων ρεμάτων τα οποία πέφτουν μέσα στον Αλφειό».

Γεώργιος Χατζόπουλος : «Ήταν τόσο πολύ το νερό που δεν μπορούσε να γίνει απολύτως τίποτα»

Από την πλευρά του ο κος Γεώργιος Χατζόπουλος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρισίων ανέφερε για τις χθεσινές καταστροφές.

«Είχαμε σημαντικές ζημιές και στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια από το νερό που έπεσε χθες. Οι ζημιές δεν είναι από τον Αλφειό, αλλά από τα ρέματα τα οποία ξεχείλισαν και κυρίως από το κεντρικό ρέμα των Καλυβακίων και τα αποστραγγιστικά αυλάκια των Μακρισίων, αλλά και τα ρέματα που υπάρχουν γύρω στην περιοχή. Τα ρέματα είχαν καθαριστεί, αλλά ήταν τόσο πολύ το νερό που δεν μπορούσε να γίνει απολύτως τίποτα. Έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα νερού και δεν μπορούσε το νερό να φύγει από πουθενά. Η κατάσταση και στις δύο περιοχές είναι τραγική, αφού και αργά το απόγευμα έβρεχε. Τα πράγματα είναι δύσκολα, έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά στα πορτοκάλια, τόσο στα Μακρίσια, όσο και στα Καλυβάκια».

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος : «Τα πορτοκάλια είναι μέσα στο νερό και δυστυχώς έχουν αρχίσει να φουσκώνουν»

Ο κος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλυβακίων ανέφερε και αυτός ότι η ζημιά έγινε από τα ρέματα που ξεχείλισαν.

«Είχαμε δυστυχώς ζημιές στα πορτοκάλια, αφού ξεχείλισε το ρέμα και το νερό μπήκε μέσα στις καλλιέργειες. Έχουμε μπει ήδη στο Γενάρη μήνα και τα πορτοκάλια από τα Χριστούγεννα έως και τώρα, κατά διαστήματα είναι μέσα στο νερό και δυστυχώς έχουν αρχίσει να φουσκώνουν και σιγά-σιγά να πέφτουν. Η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη και δεν ξέρω κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές».

Κωνσταντίνος Κουής : «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα πορτοκάλια έγινε από τον δυνατό αέρα»

Τέλος ο κος Κωνσταντίνος Κουής πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Σαμικού στάθηκε στην ζημιά που έγινε κυρίως από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.

«Στο Κάτω Σαμικό ένα ρέμα ξεχείλισε και έχει κάνει κάποιες ζημιές αλλά δεν είναι κάτι το τρομερό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ στα πορτοκάλια έγινε από τον δυνατό αέρα, αφού είχαμε πάρα πολύ αέρα στην περιοχή. Εκεί έγινε η μεγάλη ζημιά με τα πορτοκάλια να πέφτουν από τα δέντρα και να δημιουργούν ένα στρώμα από καρπό».

Άμεσα Σ.Τ.Ο. για τις ζημιές

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και το Σ.Τ.Ο. του δήμου με κύριο θέμα συζήτησης τις καταστροφές που είχαμε χθες στις καλλιέργειες, στις παραπάνω περιοχές του δήμου και θα υπάρξει πρόταση να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε επίσης:

Κάτω Σαμικό: Ζημιές από την κακοκαιρία

Όλη η επικαιρότητα