Επιχειρήσεις Ηλεία

«Κατρακυλάμε στον… γκρεμό!» – Σοκαριστικές δηλώσεις από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο λογίζεται το επόμενο διάστημα για τις τοπικές επιχειρήσεις που έκλεισαν εκ νέου με απόφαση της κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ηλία Ξανθούλη να τονίζει πως το κλείσιμο έγινε δίχως λόγο και αιτία και οδηγεί ουσιαστικά τον εμπορικό κόσμο προς το «γκρεμό», μιας και τα προβλήματα επιβίωσης δε θα αργήσουν να εμφανιστούν όπως εκτιμάται.

Ειδικότερα, ο κ. Ξανθούλης για ακόμα μια φορά επανέλαβε πως οι καταστάσεις που βιώνει ο κόσμος είναι πρωτόγνωρες και για πρώτη φορά αναμένεται να υπάρξει περίοδος χειμερινών εκπτώσεων με κλειστά καταστήματα, με το κέρδος να είναι για τους μεγάλους και αυτούς που διαθέτουν καλά e-shop. Συμπλήρωσε δε πως για ακόμα μια φορά στοχοποιείται η αγορά που έχει κλείσει άνευ λόγου και αιτίας, απόφαση που έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» τη στιγμή που γίνονταν κουβέντες για παραλαβή προϊόντων μέσω καταστήματος με ραντεβού και ένας – ένας. «Το εμπόριο δεν λειτουργεί με το στυλ της φυσαρμόνικας. Είμαστε σε απόγνωση όλοι οι έμποροι και πλέον ξεκινούν να υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης. Δυστυχώς θα βγω αληθινός που είπα ότι από τις αρχές του χρόνου δε θα είμαι πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, αλλά νεκροταφείου. Ζητάμε βοήθεια, να μας ακούσουν και να μας ανοίξουν από τη στιγμή που δεν μπορούν να μας βοηθήσουν αλλιώς», σημείωσε.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Όσον αφορά την περίοδο των εκπτώσεων, ο κ. Ξανθούλης υποστήριξε πως θα ισχύσουν κανονικά παρότι κανείς δε γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν. Με αφορμή όλη αυτή την κατάσταση, εστίασε στη συνέχεια και στην απέλπιδα προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος με την πραγματοποίηση διάσκεψης για το e-shop που έχει στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να έχουν ένα δεύτερο βοηθητικό κατάστημα μέσω διαδικτύου, ενώ στάθηκε και στο τρέχον πρόγραμμα της Περιφέρειας «Αγοράζω εδώ» με το οποίο μπορούν να βάλουν όλα τα καταστήματα προσφορές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τυπικά.

Κλείνοντας, εκτιμά πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη μιας και έχουν συσσωρευτεί τόσα πολλά πράγματα που το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πτωχεύσεις και απολύσεις, ενώ ενδέχεται να κλείσουν καταστήματα που μέχρι πρότινος έδιναν μάχη να παραμείνουν ανοιχτά.

«Με μία λέξη… Καταστροφή!»

Όσον αφορά τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, μία λέξη περιγράφει απόλυτα την κατάσταση που επικράτησε. Καταστροφή! Η χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ωστόσο η εμφάνιση της πανδημίας οδήγησε στην απώλεια σημαντικών περιόδων για το εμπόριο όπως το Πάσχα, το καλοκαίρι και οι γιορτές.

Το “Click Away” ήταν για να μπορέσουν να ζήσουν οι οικογένειες των επαγγελματιών την περίοδο των Χριστουγέννων, που πήραν 20 με 30% του τζίρου το οποίο ήταν μόνο για να κινηθούν επειδή δεν μπορούσαν να μας ανοίξουν. Βέβαια εμείς φωνάζαμε και φωνάζουμε ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να μας βοηθήσουν, ας μας άφηναν ανοιχτούς έστω και με τη συγκεκριμένη μέθοδο, παρότι δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ποτέ γιατί δεν επέτρεψαν την παραλαβή από το εσωτερικό των επιχειρήσεων.

Εκπτώσεις με κλειστά καταστήματα δεν υπάρχουν. Είναι ένα παιχνίδι που παίζουν μόνα τους τα μεγάλα e-shop. Ελπίζουμε ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξουν όπως είπαν με τη μέθοδο “Click Away” τα μαγαζιά ρούχων, παπουτσιών και τα κοσμηματοπωλεία με παραλαβή από μέσα με αυστηρά ραντεβού, για να λειτουργήσουν οι εκπτώσεις. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν.

Όλη η επικαιρότητα