Ηλεία

Καυκωνία Ολυμπίας: Μοναδική σαν τα ευρήματά της…

Ακούστε το άρθρο

Η Καυκωνία είναι κοινότητα που ανήκει στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (σ.σ. απέχει μόλις 7 χλμ από την Ολυμπία), και βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, αφού το υψόμετρο στο οποίο είναι χτισμένη προσφέρει εντυπωσιακή θέα.

Διαθέτει 150 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς και σταφίδας, αγαπούν το χωριό τους και τα τελευταία χρόνια ενωμένοι, με μπροστάρη τον πρόεδρο της, έχουν δημιουργήσει αλλά και έχουν αναπλάσει αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο πετρόκτιστος ναός της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται μέσα στο χωριό και χρονολογείται από το 1895. Πέτρινο είναι και το θέατρο που ολοκληρώθηκε πριν μερικά χρόνια και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκδηλώσεις Πολιτισμού, ενώ υπάρχουν κι άλλα πέτρινα κτίσματα που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο…

Η κοινότητα διαθέτει παγκόσμια φήμη αφού ανασκαφές, που έγιναν εν έτει 1994, έφεραν στην επιφάνεια το «βότσαλο» (σ.σ. μεγέθους 5 εκατοστών), που αποτελεί την αρχαιότερη επιγραφή της Ελληνικής γλώσσας! Το σημαντικότατο αυτό εύρημα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου κάτι που λίγοι γνωρίζουν…

Ας δούμε τι λένε για όλα τα παραπάνω οι κάτοικοι της Καυκωνίας…

Γιώργος Ρηγόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Καυκωνίας – Αγρότης)

«Το χωρίο μας έχει περίπου 150 μόνιμους κατοίκους και επικρατούν άριστες κλιματολογικές συνθήκες. Είναι μια κοινότητα φιλόξενη, εργατική, παραγωγική, που τα παρέχει όλα. Μένουμε ζωντανοί χάρις στην καλλιέργεια της ελιάς αλλά και της σταφίδας που κάποτε κυριαρχούσε. Αν οι τιμές ήταν καλύτερες όλα θα ήταν πολύ θετικά. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στην Καυκωνία, δεν είμαστε μακριά από τον Πύργο και τις παραλίες του νομού.

Έχουμε φτιάξει το θέατρο μας, τις εκκλησίες μας, κι ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα θα αποκατασταθεί και το πρόβλημα που υπήρχε με την καθίζηση. Έπρεπε μόνο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της οριοθέτησης αφού κάποιες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ευκαιρία χρηματοδότησης και της δανειοδότησης, ενώ δεν μπορεί να γίνει οικοδόμηση σε όλο το χωριό.

Φωτισμό διαθέτουμε τον καλύτερο, με την ύδρευση κάναμε ενέργειες και δεν θα έχουμε θέμα, κυριότερο πρόβλημα είναι η αγροτική οδοποιία όπου γίνεται μια προσπάθεια κάθε χρόνο, χρειάζεται όμως κάτι περισσότερο.

Έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή ενός πλακόστρωτου, στην είσοδο του χωριού μας ολοκληρώνεται και η ανάπλαση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου που λόγω της θέσης του θα είναι θαυμάσια επιλογή για γάμους και άλλα μυστήρια. Θέλουμε επίσης να φτιάξουμε και 2-3 βρύσες για τους επισκέπτες μας».

 

Ευριδίκη Γερασιμόπούλου (Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκωνίας)

«Το χωριό μας είναι παγκοσμίως γνωστό λόγω της ανακάλυψης σε ανασκαφή που έγινε το 1994 στο χώρο της εκκλησίας της Αναλήψεως του περίφημου βότσαλου. Αυτή ανακάλυψη ανέτρεψε την Γραμμική Β`, ότι είναι του 15ου αιώνα π.Χ., και πήγε δυόμιση αιώνες πίσω το 1750 π.Χ. το ξεκίνημα της Ελληνικής γραφής. Διδάσκεται σε Πανεπιστήμια και σχολειά του εξωτερικού όμως στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο γνωστό γεγονός. Το βότσαλο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου μαζί με πάρα πολλά εκθέματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή μας.

Στην περιοχή μας βρίσκονται και αρχαίοι τάφοι ενώ και στο παλιό μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία υπάρχουν επίσης πάρα πολλά εκθέματα από την περιοχή μας.

Με την στήριξη του δήμου το χωριό μας θα μπορούσε να έχει επσικεψιμότητα. Εμείς κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες για να αναδείξουμε την Πολιτιστική ταυτότητα της Καυκωνίας, έχουμε φτιάξει ένα θέατρο που ήταν όραμα του πρόεδρου. Εκεί γίνονται θεατρικές παραστάσεις από την Θεατρική Ομάδα Πύργου και προβολές σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου».

Νίκος Βασιλόπουλος (Αγρότης)

«Η Καυκωνία είναι ένα ήσυχο και γραφικό χωριό που μπορεί να το επισκεφθεί όποιος θέλει μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά έργα Πολιτιστικού χαρακτήρα. Υπάρχουν προβλήματα με την αγροτική οδοποιία και χρειάζεται μια ευρύτερη συνεργασία σε αυτό το θέμα γιατί όπως είδαμε πρόσφατα με τις πυρκαγιές που απείλησαν και το χωριό μας πρέπει να υπάρχει πρόσβαση. Δεν θέλουμε να καούμε, θέλουμε να προστατεύσουμε τις περιούσιες μας, το δάσος μας, γιατί μετά το 2007 έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ.

Η κύριες καλλιέργειες είναι οι ελιές και η σταφίδα. Φέτος το λάδι έχει χαμηλή τιμή αν κι εμείς το συγκεντρώσαμε σαν χωριό όλοι μαζί και πήραμε μια καλύτερη τιμή παραπάνω. Η σταφίδα ναι μεν έχει καλή τιμή αλλά δεν φτάνει αφού πρέπει να γίνει αναμπέλωση προκειμένου κι εμείς οι  νεότεροι να κρατήσουμε την σταφίδα που σαν προϊόν μας έχει στηρίξει εδώ και πολλές δεκαετίες».

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος (Επίτροπος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καυκωνίας)

«Η πετρόκτιστη εκκλησία μας έχει ανακαινιστεί και αποσπά θετικά σχόλια από όποιους την αντικρίζουν. Ζητήσαμε την βοήθεια των συγχωριανών μας που βρίσκονται είτε στο εξωτερικό είτε στην Αθήνα και την πρόσφεραν απλόχερα και η εκκλησία μας αναδείχθηκε αποτελώντας ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Το χωριό μας είναι αγροτικό, προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και με λίγη βοήθεια μπορεί να γίνουν ακόμα καλύτερα τα πράγματα».

Πάνος Αγγελόπουλος (Συνταξιούχος)

«Έλλειπα για 40 χρόνια από το χωριό αλλά πάντα ερχόμουν, 5-6 φορές μέσα στο χρόνο. Παλιότερα υπήρχε περισσότερη σταφίδα ενώ εκμεταλλευόμασταν και το ρετσίνι κάτι που τώρα δεν συμβαίνει αφού τα δέντρα κάηκαν στις φωτιές.

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο και την Ηλεία από την Καυκωνία, που πήρε το όνομα της από τον Καύκωνα, τον αρχαίο βασιλιά της μυθολογίας. Την εποχή του 1821 το χωριό μας ήταν σε άλλη τοποθεσία, κοντινή, αλλά οι κάτοικοι έφυγαν λόγω των Τουρκαλβανών. Θέλουμε να αποκατασταθεί το σημείο που έχει γίνει καθίζηση και να μπορούμε να αντικρίζουμε το Ιόνιο, το Κατάκολο, την Κεφαλονιά, από ψηλά που είμαστε».

 

Ευαγγελία Βασιλόπουλου (Ιδιοκτήτρια του μοναδικού καφενείου του χωριού)

«Είναι πολύ δύσκολο να κρατάς ένα καφενείο αλλά το χωριό στηρίζει την λειτουργία του. Μετά τον κορωνοιό δυσκόλεψαν τα πράγματα αλλά το παλεύουμε. Λειτουργούμε καθημερινά, ο χώρος χρησιμεύει και για συναθροίσεις, η εκκλησία είναι δίπλα, στεκόμαστε. Το καφενείο είναι μια μικρή Βουλή και ο κόσμος εκφράζει τα προβλήματα του που είναι πολλά. Τους ακούω όλους, είμαστε όλοι μια οικογένεια και αλληλοστηριζόμαστε».

Φώτης Μήλιος (Αγρότης)

«Η ζωή στο χωριό μας κυλά ήσυχα. Ο πρόεδρος έχει κάνει πολλά πράγματα για να έχει ζωή η Καυκωνία και να μην ερημώσει. Τον στηρίζουμε κι εμείς και θέλουμε το ίδιο να κάνουν τόσο ο δήμος όσο και το Κράτος».

Θανάσης Γεροδημήτρης

«Κατάγομαι από την Ρίγανη Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, η γυναίκα μου είναι από εδώ και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Καυκωνία. Σαράντα χρόνια έρχομαι εδώ γιατί οι κάτοικοι του είναι ωραίοι άνθρωποι, παράγουν τα πάντα, είναι ήσυχα και περνάς ωραία. Βγάζεις το καλοκαίρι σου μια χαρά, με τις εκδηλώσεις που γίνονται και όλα τα υπόλοιπα».

Βασιλοπούλου Βασιλική

«Μένω κι εργάζομαι στην Αθήνα όμως πάντα έρχομαι στο χωριό μας και ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να περάσω όμορφα μαζί με το παιδί μου και τους συγγενείς μου. Είναι ένα χωριό όμορφο και ασφαλές η Καυκωνία… ο γιός μου μπορεί να φύγει από το σπίτι και να παίξει με ασφάλεια μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Θέλω αυτή η αξία να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, η σύμπνοια των κατοίκων, η ομόνοια μεταξύ τους, το ότι όλοι γίνονται ένα όποτε και για ότι χρειαστεί».

Όλη η επικαιρότητα