Ηλεία

ΚΔΑΠ μεΑ «Ηλίανθος» στον Πύργο – Ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή του τόπου

Ακούστε το άρθρο

Με τη λειτουργία του να προσφέρει λύσεις προς τους συμπολίτες – άτομα με αναπηρία καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, το ΚΔΑΠ μεΑ «Ηλίανθος» στον Πύργο ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΚΔΑΠ μεΑ «Ηλίανθος» αποτελεί έναν φιλικό χώρο, μέσα στον οποίο τα ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Η φροντίδα που παρέχεται στα μέλη του Κέντρου είναι εξατομικευμένη, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού ή και ενήλικα. Το προσωπικό αποτελείται από ειδικούς επαγγελματίες, που στοχεύουν στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, αποβλέποντας στην ενίσχυση της αυτονομίας των περιθαλπόμενων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον του «Ηλίανθος», οι συμπολίτες ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα, να λάβουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε πλήθος αντικειμένων, καθώς και να συμμετέχουν σε ποικίλες κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, πάντα με βάση τις δικές τους ανάγκες, αλλά και επιθυμίες.

Στην νεοσύστατη Δομή λειτουργούν ήδη δύο τμήματα – πρωί και απόγευμα – με 25 άτομα σε κάθε τμήμα ηλικίας από 5 έως 55 ετών!

Τάκης Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου): «Ένας εγκαταλειμμένος χώρος, ανανεώθηκε, και προσφέρει δυνατότητες που δεν δίνονταν»

«Το ΚΔΑΠ μεΑ Ηλιάνθος είναι μία δομή άκρως απαραίτητη στην περιοχή μας, κάτι που δεν υπήρχε. Στεγάζεται σε τμήμα του Αθλητικού – Πολιτιστικού Κέντρου στον Κούβελο, στην Ανατολική πλευρά της πόλης που είχε παραμεληθεί, και είναι ένας φορέας που λειτουργεί σε συνεργασία του δήμου και της ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιούργησε ομάδα επιστημόνων από την περιοχή μας ούτως ώστε να προσφέρουν στους συμμετέχοντες εκπαίδευση και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Εκεί εργάζονται νέοι επιστήμονες της περιοχής μας προσφέροντας σε παιδιά που ουσιαστικά ήταν φυλακισμένα στα σπίτια τους.

Το κτιριακό συγκρότημα έχει στοιχίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αφού παραδόθηκε, λίγο αργότερα κλειδώθηκε και εγκαταλείφθηκε. Εμείς παραλάβαμε ένα κτίριο με πολλές ζημιές, με έντονα στοιχεία παραβατικότητας και χρήσης ναρκωτικών, υπνωτήριο ανθρώπων γενικώς μοναχικών, αστέγων αλλά και παραβατικών. Γενικώς μία απαράδεκτη κατάσταση αισθητικά και υγειονομικά. Ο κόσμος της περιοχής διαμαρτύρονταν για την γενικότερη κατάσταση στην οποία είχε επέλθει ο χώρος.

Εμείς καθαρίσαμε το χώρο, τον βελτιώσαμε κτιριακά, βάλαμε το ΕΚΑΒ και συναινέσαμε στην λειτουργία του ΚΔΑΠ μεΑ που είναι ένα θεάρεστο έργο πολιτισμού. Γιατί όπως λέγεται το κριτήριο για τον πολιτισμό μιας κοινωνίας είναι πόσο φροντίζει τα αδύναμα άτομα. Πλέον οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες έχουν τις δυνατότητες να κάνουν δραστηριότητες και να ψυχαγωγηθούν.

Στα σχέδια μας είναι να αλλάξουμε και τη στέγη του κλειστού γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται εκεί και είναι κατάλληλη για αθλητισμό, ενώ με το Πράσινο Ταμείο θα κάνουμε αρκετά έργα στην περιοχή Κούβελου όπου ήδη έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για διάνοιξη δρόμου που θα την συνδέει με το 5ο Δημοτικό Σχολείο.

Και βέβαια ο περιβάλλων χώρος είναι ελεύθερος, διαθέτει αθλητικές υποδομές, τις οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ο οποιοσδήποτε μπορεί να τις χρησιμοποιήσει αν και λόγω της καραντίνας δεν επιτρέπεται. Φυσικά στο χώρο δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει όπως συμβαίνει με όλους τους δημοσίους χώρους. Ο χώρος είναι περιφραγμένος, υπάρχει είσοδος και δεν μπορεί να πηγαίνει κανείς ότι ώρα θέλει.

Αν κάποιος έχει μία υποκειμενικότητα στις συμπεριφορές του αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι και κανόνας για μια ολόκληρη κοινωνία ή να αποτελεί κανονισμό λειτουργίας για έναν χώρο. Η κοινωνία μας στηρίζεται σε κοινούς κανόνες που έχουμε για να συμβιώσουμε και δεν μπορεί ο καθένας να έχει τις δικές του ακραίες απαιτήσεις. Βλέπουμε πολλά περίεργα που γίνονται αποδεκτά… Κανείς δεν είπε να μην πάει κάποιος μία βόλτα στον χώρο αλλά το να πάει κανείς βράδυ και να ανέβει σε μία ταράτσα μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Γιατί αν αυτός πέσει από την ταράτσα θα πουν όλοι τι έκανε ο δήμαρχος και ότι είχε αφύλακτο το χώρο. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι τι θέλουμε τελικά αλλά και το τι πρέπει να γίνεται, με όρους ασφάλειας, υγιεινής και με όρους ευπρέπειας και ήρεμης κοινωνικής συνύπαρξης. Όλα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως Δημοτική Αρχή».

Ανδρέας Βγενόπουλος (Αντιδήμαρχος Πύργου, αρμόδιος θεμάτων Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας)

«Με γνώμονα πάντα τη θετική παρέμβαση, το ΚΔΑΠ μεΑ του Δήμου Πύργου προσφέρει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί με αναπηρία. Σε μια κοινωνία που προτάσσει τον πολιτισμό και την πρόοδο είναι ευθύνη όλων μας ο σεβασμός προς όλους τους συμπολίτες μας, η κατοχύρωση της ισοτιμίας και η παροχή ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να αγγίξουμε τις ευαίσθητες ψυχές τους. Το φαινόμενο της περιθωριοποίησης ατόμων με αναπηρία συνεπάγεται έλλειψη ανθρωπισμού και ευαισθησίας, μειωμένο ήθος και έλλειψη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης.

Ο Δήμος Πύργου και η παρούσα δημοτική αρχή έχοντας ως βασική αρχή την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, στηρίζει τη λειτουργία του ΚΔΑΠ μεΑ, διευκολύνοντας τα παιδιά αυτά στις καθημερινές δραστηριότητες και στις συναναστροφές τους, βάζοντας τα θεμέλια για να αντιμετωπίζουν το μέλλον με χαμόγελο και αισιοδοξία. Καθημερινά διαπιστώνουμε όχι μόνο την αγωνιστικότητα των ατόμων αυτών, αλλά και τις δυνατότητές τους. Αγκαλιάζουμε με αγάπη τα παιδιά αυτά, τα παιδιά μας, τους συμπαραστεκόμαστε και ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητές τους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να τονώνεται η ψυχολογία τους και να αποκτούν αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Το ΚΔΑΠ μεΑ, αποτελεί μια φωλιά που προστατεύει, εκπαιδεύει και ενισχύει όλα αυτά τα άτομα. Ας μη ξεχνάμε ότι η ποιότητα ενός πολιτισμού αντανακλάται στη συμπεριφορά μας απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικούς, ξεχωριστούς, με ειδικές ικανότητες, σε ανθρώπους με ζεστή καρδιά και με μεγάλο χαμόγελο».

Αντώνης Χαροκόπος (Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων)

«Η λειτουργία ενός ΚΔΑΠ μεΑ στον Πύργο είναι ένα θετικό γεγονός μιας και η περιοχή είχε ανάγκη από κάτι τέτοιο. Ως Ομοσπονδία προγραμματίζουμε ήδη ώστε το συντομότερο δυνατό να επισκεφθούμε το χώρο».

Γιώργος Παπανικολόπουλος (Γεν. γραμματέας Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Ηλείας)

«Το ΚΔΑΠ μεΑ ήταν ένα πάγιο αίτημα του Σωματείου μας εδώ και χρόνια προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρία. Η λειτουργία του δίνει τη δυνατότητα  σε ένα παιδί μεΑ ή κάποιον σε μεγαλύτερη ηλικία να πηγαίνει στον χώρο και να κάνει διάφορες δραστηριότητες αλλά και φυσικοθεραπεία και ότι άλλο χρειάζεται. Προσωπικά επισκέφθηκα τον Ηλιάνθο και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος απ` ότι αντίκρισα. Πρόκειται για έναν ωραίο και οργανωμένο χώρο που διαθέτει 15 άτομα καταρτισμένο προσωπικό που προσφέρουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας με αναπηρίες-κινητικά προβλήματα να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους εντός της συγκεκριμένης δομής».

Ερμιόνη Ζανταρίδου (Υπεύθυνη ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’): «Όραμά μας η ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή»

«Η Δημοτική αρχή του δήμου Πύργου παρακολουθώντας τις ανάγκες των καιρών, θέλοντας να δημιουργήσει επιλογές και να ανταποκριθεί περισσότερο στις απαιτήσεις των ατόμων μεΑ και των οικογενειών τους αποφάσισε, σε συνεργασία με την ΚοινΣεπ «Ηλίανθος» και την ΔΗΚΕΠ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πύργου), την δημιουργία του νέου ΚΔΑΠ μεΑ «Ηλίανθος» στον Πύργο. Πρόκειται για μια νέα δομή που διευρύνει το δίχτυ προστασίας και σε νέες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας.

Το νέο ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο 11 στρεμμάτων, στο κτίριο του πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή του Κούβελου, ο οποίος πληρεί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος. Η λειτουργία του είναι σε δύο βάρδιες και η ομάδα που στελεχώνει το κέντρο αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικότητες. Το πρόγραμμα του κέντρου δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο τις πολλαπλές ανάγκες ψυχοσωματικής υποστήριξης και εκπαίδευσης των παιδιών και περιλαμβάνει εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, εκπαιδεύσεις και συμμετοχές σε εκδηλώσεις.

Η αποστολή του ΚΔΑΠ μεΑ είναι η δημιουργική απασχόληση των ατόμων μεΑ, η κοινωνική τους ένταξη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς και η στήριξη των οικογενειών τους , με τους οποίους είμαστε σε συνεχή συνεργασία μέσω της ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με τον κατάλληλα καταρτισμένο ψυχολόγο του κέντρου. Με στόχο πάντα τη θετική παρέμβαση το ΚΔΑΠ μεΑ «Ηλίανθος» προσφέρει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί, έφηβο, άτομο καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματος και προσφέρεται δωρεάν στους δικαιούχους μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ.

Όραμά μας είναι η ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή, κάτι το οποίο αποτελεί δικαίωμα όλων. Επιπλέον, η αυξημένη παρουσία των ατόμων με αναπηρίες στις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ανοικτή στάση των συμπολιτών για την επίλυση των προβλημάτων κάθε είδους αναπηρίας, και έτσι θα καλλιεργηθεί μια πιο υγιής και αρμονική κοινωνία. Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου επιδιώκουμε να προβάλλουμε τα άτομα με αναπηρία ως κατόχους ίσων δικαιωμάτων, ως ανεξάρτητων πολιτών, καταναλωτών, ως ατόμων ανεξάρτητων στη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη ευθυνών καθώς επίσης και να άρουμε τους φραγμούς και να δώσουμε έμφαση στην ικανότητα και την παροχή ενεργητικών μέτρων στήριξης και ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Όλα αυτά βέβαια με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του κάθε ατόμου».

Ιωάννα Χρονοπούλου (Υπεύθυνη Σωματικής Αγωγής ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’)

«Ο ρόλος του καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής είναι να κρίνει τις ιδιαιτερότητες των παιδιών και να σχεδιάσει εξατομικευμένα ειδικά προγράμματα προσαρμοσμένα στην αναπτυξιακή ετοιμότητα κάθε παιδιού. Ο καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής προκειμένου να εκπαιδεύσει παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι κατηγορίες, τις επιπτώσεις της αναπηρίας στην κίνηση και την υγεία τους, πώς επιδρά η άσκηση και πώς γίνεται η αντιμετώπιση.

Η άσκηση αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς τα βοηθά να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και να έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, τόσο σε δραστηριότητες όπως ο χορός και η άθληση όσο και σε κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Η επιτυχία των δεξιοτήτων βοηθά ένα παιδί με αναπηρία να καταλάβει ότι «μπορεί»!».

Σταθοπούλου Ιωάννα (Εργοθεραπεύτρια ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’)

«Η εργοθεραπεία βοηθά τα άτομα να εκτελέσουν δραστηριότητες μέσα από τις οποίες ενισχύονται οι κινητικές, οι αισθητηριακές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης με στόχο την ποιότητα ζωής αλλά και την ευχαρίστηση, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση».

Ελένη Ζανταρίδου (Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’)

«Δεν είναι τυχαίο πως η μουσική ημερεύει και τις πιο ιδιαίτερες ψυχές. Η μουσική στο ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία της επαφής με το κάθε παιδί, με την κάθε ιδιαιτερότητα, με την κάθε δυσκολία. Ανθίζει τα συναισθήματα, ξυπνά πτυχές του χαρακτήρα που κανείς δεν φαντάζεται, φέρνει κοντά τις ψυχές. Μια μοναδική αγκαλιά ζούμε καθημερινά με τα υπέροχα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά με ειδικές ικανότητες έχουν τέτοια αξία που ξεπερνά κάθε ιδανική ζωή!».

Φερλές Χρήστος (Υπεύθυνος Εικαστικών ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’)

«Ο Ηρώδης πέθανε. Ποίηση η νοσταλγία και η παιδαγωγική θέλει ελευθερία…

Μιας και η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις… αλλά αυτό που κάνει τους άλλους να δουν. Αλλά και από το “αχ” της χαράς μέχρι το “ωχ” του αναστεναγμού μεσολαβεί η αλφάβητος της ζωής. Εδώ στον Ηλίανθο μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των πραγμάτων, όχι την τιμή τους. Το “Χ” παραμένει πάντα ο άγνωστος και κυρίαρχος παράγοντας».

Σταματόπουλος Ανδρέας (Ψυχολόγος ΚΔΑΠ μεΑ ‘Ηλίανθος’)

«Η ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο σχετικά με τα άτομα μεΑ και τις οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό το ότι στην περιοχή μας αναπτύσσονται πλέον δράσεις σχετικά με τα άτομα αυτά και γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να βοηθήσουμε και εμείς βάζοντας τα δικά μας λιθαράκια. Οι ψυχοκοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία και η συναισθηματική κατάσταση των δικών τους ανθρώπων είναι τα ζητήματα τα οποία προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να παρέμβουμε με κύριο πάντα γνώμονα να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους σε καθημερινή πλέον βάση και να τους βοηθήσουμε να βγουν από το όποιο αδιέξοδο ίσως να έχουν περιέλθει».

Όλη η επικαιρότητα