Ελλάδα Υγεία

Κικίλιας: Τέλος Ιουνίου θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 18 – Αισιοδοξία για τείχος ανοσίας

Υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει αισιοδοξία. Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά.

Τόνισε, επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Θα πρέπει να προσέχουμε και να υπάρχει ειδική μέριμνα, σε μαγαζιά, υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Όσο και να προχωρήσει ο εμβολιασμός, πάντα θα υπάρχουν μη εμβολιασμένοι όπως σε όλο τον κόσμο, άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

«Πρέπει όλοι μαζί, επαγγελματίες σε εστίαση, λιανεμπόριο, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσοι θέλουν να διασκεδάσουν, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών. Είναι καίριο και σημαντικό αυτό. Δεν πρέπει κανείς να το προσπεράσει», πρόσθεσε.

«Υπάρχει αισιοδοξία; Βεβαίως, όταν ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο με 50 εμβολιασμούς την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, μιλάμε για μια τεράστια αύξηση. Ξεπεράσαμε τα 3,2 εκατ. εμβολιασμούς και σήμερα ξεπερνάμε το 1,2 εκατ. εμβολιασμένους με δυο δόσεις, σήμερα ξεπερνάμε τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στον Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει στα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα αυτό θα κορυφωθεί τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, με τις ελεύσεις εμβολίων, οδεύουμε στον μεγάλο στόχο. Να μπορούν όλοι οι ενήλικες ως τότε να βρουν εμβόλιο και να εμβολιαστούν. Αυτή η δυνατότητα είναι ένα δώρο της επιστήμης απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Το να χτιστεί το τείχος ανοσίας το οφείλουμε σε αυτούς που έχουν νοσήσει, σε αυτούς που έχουν μπει σε ΜΕΘ, στους ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από τον κορονοϊό. Η πανδημία έχει αφήσει αποτύπωμα, η χώρα έκανε συγκλονιστική προσπάθεια στο υγειονομικό κομμάτι. Το εθνικό σύστημα υγείας άντεξε, παρά το γεγονός ότι κάποιοι πίστευαν το αντίθετο. Όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις παλέψαμε για να προασπίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας», επεσήμανε.

«Έχουμε εκπονήσει και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τον υγειονομικό σχεδιασμό για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές όπως κάναμε πέρσι. Φέτος έχουμε δυο πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα. Τον εμβολιασμό και τα τεστ», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Ο εμβολιασμός είναι θέμα δημόσιας υγείας και θέμα κουλτούρας που πρέπει να μπει στη ζωή μας. Καταφέραμε να εμβολιάσουμε 4 εκατ. συμπολίτες μας με το εμβόλιο της γρίπης, διπλάσιος αριθμός από τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτός ο ιός ουσιαστικά εξαφανίστηκε δεν δημιούργησε πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Το ίδιο κι ακόμα καλύτερα πρέπει να κάνουμε και με τον κορωνοϊό», υπογράμμισε και έκανε ένα ακόμα κάλεσμα στους πολίτες για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

ΑΠΕ

Όλη η επικαιρότητα