WEB tv Ηλεία

Κινητοποίηση Αντωνακόπουλου – Λυμπέρη για να μείνουν τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία (Video)

Γιάννης Λυμπέρης: “Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί ο Νομός μας” – Τάκης Αντωνακόπουλος:“Θα αποτρέψουμε την απόφαση ακόμη και με αντισυμβατικό τρόπο…”

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο  στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας – Ζητούν ανάλογες αποφάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων & συλλόγων Ηλείας- Να διεκδικήσουν το αυτονόητο οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο

“Ως τον «τόπο των καταραμένων» αντιμετωπίζεται η Ηλεία από την Πολιτεία”, είπαν…

Ότι οποιαδήποτε τυχόν απόφαση για απομάκρυνση από την Ηλεία των πανεπιστημιακών τμημάτων Πύργου και Αμαλιάδας, δεν πρέπει και δεν θα γίνει αποδεκτή από τους ίδιους και την τοπική κοινωνία, διεμήνυσαν χθες ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Προανήγγειλαν δε, δυναμικές αντιδράσεις στο μέτρο του δυνατού λόγω πανδημίας, με  παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια Δυτ.  Ελλάδας, καλώντας σε  συστράτευση όλους τους δημάρχους,  τους συλλογικούς φορείς και ζητώντας από τους βουλευτές να ασκήσουν πίεση προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Παιδείας να μην «προχωρήσει» η εισήγηση απομάκρυνσης των τμημάτων.

Με αφορμή την εισήγηση της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών για μεταφορά των τμημάτων Πύργου και Αμαλιάδας σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου, καλώντας κυρίως τους βουλευτές, την Περιφέρεια, τους φορείς, τους συλλόγους και τους πολίτες της Ηλείας, όχι μόνο να αντιταχθούν, αλλά μέσα από ένα κοινό «μέτωπο» να διατρανώσουν το αίτημα για την συνέχιση της λειτουργίας των δύο τμημάτων στο νομό και την αναβάθμισή τους.

Οι δυο δήμαρχοι θα επισκεφτούν αύριο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ζητώντας του το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου το απόγευμα της ίδιας ημέρας και να παρθεί σχετική απόφαση που θα αναφέρει ξεκάθαρα πως η φυσική θέση των δυο ΑΕΙ είναι η Ηλεία, δηλαδή η Αμαλιάδα και ο Πύργος.  Μάλιστα, είπαν χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια, εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίσει αυτή την τακτική, θα πρέπει να επανεξετάσει  το θέμα της χρηματοδότησής του η οποία προέρχεται από την Περιφέρεια, αφού, όπως τόνισαν, η στάση του είναι αρνητική και βλαπτική προς τα συμφέροντας δήμων της Περιφέρειας!

Παράλληλα, εξαπέλυσαν «δριμύ κατηγορώ» εναντίον όσων επί μια και πλέον 20ετία επιβουλεύονται με ενέργειες τους ή με την απραξία τους τα συμφέροντα της Ηλείας, θέτοντας επιγραμματικά και τα άλλα ανοιχτά «μέτωπα», όπως τον τομέα της Υγείας και τον αυτοκινητόδρομο…

Γ. Λυμπέρης : «Προμελετημένο έγκλημα για την Ηλεία»

Για προμελετημένο «έγκλημα» κατά της Ηλείας, μίλησε ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης: «Τώρα επισήμως ξεκινά το έργο διαχείρισης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, δηλαδή των ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ και που αναβάθμισαν την Ηλεία – Πύργο και Αμαλιάδα – δηλαδή η υλοποίηση του «Νόμου Γαβρόγλου».

Μόνο που εμάς, ως Νομό Ηλείας, μας υποβάθμισαν αφού παρόλο που μας ονόμασαν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τα άφησαν στην τύχη τους. Κάνοντας κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση και τον Υπουργό της, λέμε πως άφησαν ένα «προμελετημένο έγκλημα για την Ηλεία».

Η σημερινή Κυβέρνηση- που προεκλογικά στελέχη της έλεγαν πως ο συγκεκριμένος νόμος ήταν απαράδεκτος και μόλις έρθουν στην εξουσία θα τον αλλάξουν – δεν προχώρησε στη δημιουργία του Τμήματος Γυμναστικής Ακαδημίας και τα υπάρχοντα τμήματα, μετά και τις προτάσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού δηλαδή του Πανεπιστημίου Πατρών, τα διώχνει, το Τμήμα του Πύργου  για  την Πάτρα και της Αμαλιάδας για το Μεσολόγγι.

Τέτοιες αποφάσεις  πηγαίνουν την Αμαλιάδα και τον Πύργο  20 χρόνια πίσω τότε που εγώ ως δήμαρχος και ο κ. Αντωνακόπουλος ως βουλευτής, παλεύαμε να φέρουμε τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Είτε η πεφωτισμένη Αριστερά τότε, είτε η Λαϊκή Δεξιά τώρα, αγνοούν το Νομό Ηλείας. Αυτό είναι το γινόμενο. Αυτός είναι ο τόπος των «καταραμένων» για την Πολιτεία.

«Προχωράμε σε σφοδρές αντιδράσεις…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας ξεκαθάρισε ότι τα «παιχνίδια» με νομοσχέδια, βάσεις, προτάσεις και αποφάσεις επιτροπών του Πανεπιστημίου, θα τελειώσουν…

«Αυτή τη φορά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε σφοδρές αντιδράσεις. Να «ανοίξουν τα στόματα» και των εκπροσώπων μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Βαρεμένος πριν δυο χρόνια «άνοιξε το στόμα του» κι έφτιαξε ένα νομοσχέδιο υπέρ του τόπου του, την Αιτωλοακαρνανία. Είναι φανερό, λοιπόν, πως σε αυτή τη Χώρα ο «μπάρμπας στην Κορώνη βασιλεύει και Δεξιά κι Αριστερά».

Σήμερα έρχεται η Ακαδημαϊκή κοινότητα να … «διευθετήσει» όλα αυτά τα θέματα και δεν γνωρίζω υπό ποιών υποδείξεων, αποφασίζει την ενσωμάτωση της Μουσειολογίας Πύργου ως κατεύθυνση στο τμήμα Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του Αγρινίου και να έχει νέα έδρα την Πάτρα και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι.

Αποφασίζει λοιπόν να διώξει τη Μουσειολογία από ένα νομό που έχει την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα και να το πάει στην Πάτρα και τη Γεωπονία από το νομό με τον μεγαλύτερο αρδευόμενο κάμπο της χώρας, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει 15πλάσιες σε όγκο καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων, να τον πάει στο Μεσολόγγι! Εάν μου έλεγαν για τα ψάρια να τους έλεγα εντάξει έχετε δίκιο!

Περιμένουμε την ρεαλιστική αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας. Πραγματική όμως και όχι να κατηγορήσουν τους προηγούμενους. Να απαιτήσουν για την Ηλεία αυτά που δικαιούται. Να παλέψουν και να βγουν νικητές για το τόπο μας…», επεσήμανε ο κ. Λυμπέρης.

Τάκης Αντωνακόπουλος: “Tο ζήτημα των Πανεπιστημίων είναι πανηλειακό”…

«Το θέμα των Πανεπιστημίων του Πύργου και της Αμαλιάδας είναι Πανηλειακό. Αφορά όλο το Νομό. Η έλλειψη γνώσης αφήνει πίσω την ανταγωνιστική διαδικασία…», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια,  ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: « Η αφομοίωση της γνώσης στην παραγωγή και η συσχέτιση της παραγωγής με το Πανεπιστήμιο βάζει προοπτικές. Εμείς εδώ έχουμε αγροτική οικονομία και πολιτισμό. Πολύ σωστά ήταν λοιπόν τα τμήματα στο Νομό. Γιατί τα παίρνουν από εδώ; Δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα υπονόμευσαν διαχρονικά!” τόνισε ο δήμαρχος Πύργου.

«Εμείς την απόφαση δεν την δεχόμαστε…»

Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση είχε προβλεφθεί και  «γι’αυτό φωνάζαμε συνέχεια εδώ και καιρό»,  είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη φορά δεν θα πάμε σε …επικήδειους. Θα αγωνιστούμε σκληρά. Καλούμε όλους τους δημάρχους της Ηλείας να πάρουν αποφάσεις με τα Δημοτικά τους συμβούλια. Καλώ όλους τους συλλογικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις.

Είναι το θανατηφόρο χτύπημα αν το αφήσουμε. Φτάνει η συνθηκολόγηση με την καταστροφή! Πρέπει να μιλήσουν και όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων! Δεν θέλουμε άλλες θεωρίες.

Εμείς αυτή την απόφαση δεν τη δεχόμαστε! Πρέπει να μπλοκάρουμε την απόφαση της “εκτέλεσης” των δύο Τμημάτων με ισχυρές πιέσεις και αποφάσεις. Ακόμη και με αντισυμβατικούς τρόπους! Πρέπει να ακουστεί έντονα η φωνή μας. Το πολιτικό σύστημα μόνο από πίεση καταλαβαίνει…».

Ποιοι βάζουν «ταφόπλακα» στην Ηλεία;

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για υπονομευτές που επί χρόνια μόνο κακό κάνουν στην Ηλεία, μέσα από απόσταση και κριτική, ενώ η θέση τους ήταν για να προσφέρουν έργο:

«Αυτοί που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν κανένα έργο να επιδείξουν, μόνο να υπονομεύουν μπορούν. Το παλαιοκομματικό σύστημα βάζει ταφόπλακα στην Ηλεία! Αυτό πρέπει να σταματήσει πλέον. Καλώ τους περιφερειακούς συμβούλους να εισαγάγουν στου Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό το θέμα και να αξιοποιήσουν την προηγούμενη απόφαση  του Συμβουλίου. Να διαμηνύσουν στο Πανεπιστήμιο ότι περικόπτεται η δαπάνη! Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα…».

Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε και μια ανασκόπηση του παρελθόντος και τις δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των τότε δημάρχων  Αμαλιάδας και  Πύργου για την ίδρυση ΤΕΙ στις δύο πόλεις και   υπογράμμισε ότι στην πορεία υπήρξε εγκατάλειψη από δύο κέντρα: το Πανεπιστημιακό κέντρο της Πάτρας και το πολιτικό κέντρο του Νομού.

«Η αδράνεια του παρελθόντος κεφαλαιοποιείται σήμερα. Ζημιά γίνεται όταν οι πολιτικοί μιλούν σαν δημοσιογράφοι ή σαν δικαστές! Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις όραμα, είσαι δειλός και αποφεύγεις τη σύγκρουση με την πραγματικότητα. Ο πολιτικός πρέπει να αλλάζει την πραγματικότητα. Ειδικά όταν αυτή μας αδικεί και έρχεται σε σύγκρουση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου…».

Όλη η επικαιρότητα