Πολιτική Χωρίς κατηγορία

ΚΙΝ.ΑΛ: Σε θέση «μάχης» οι υποψήφιοι για τις εσωκομματικές εκλογές

Πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα των τριών υποψηφίων στην Ηλεία

Γράφει ο Κώστας Κριετσιώτης

* ΠΟΙΑ Η ΣΤΡΑΤHΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Φουντώνει η «μάχη» του παρασκηνίου στο ΚΙΝ.ΑΛ., έπειτα και από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των τριών «μονομάχων» για τον προεδρικό θώκο, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος αντιμετωπίζουν με διαφορετικές προσεγγίσεις το θέμα των εσωκομματικών, με τους δύο από τους τρεις να απεύχονται το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, πριν το Νοέμβριο.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Η Ηλεία σε αυτόν τον εσωκομματικό μαραθώνιο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τους τρεις υποψηφίους να μετρούν τις δυνάμεις τους, αρχικά σε επίπεδο προσώπων.

Για το λόγο αυτό, τόσο πρόσωπα του επιτελείου Λοβέρδου όσο και πρόσωπα της καμπάνιας Ανδρουλάκη βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Νομό Ηλείας και συναντήθηκαν με στελέχη του Κινήματος, που, είτε προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, είτε από την κοινωνία.

Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις, οι συναντήσεις ήταν αρχικά με μικρές ομάδες, σχεδόν σε όλους τους δήμου του Νομού, οι οποίες φαίνεται ότι θα αναλάβουν και το οργανωτικό κομμάτι ανά περιοχή.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν χρειάζεται σε πρώτη φάση να χρησιμοποιήσει επιτελικούς ή να κάνει η ίδια επισκέψεις στην Ηλεία, αφού η επικράτησή της στο νομό στις προηγούμενες εκλογές το 2018 ήταν καθαρή και στο επιτελείο της πιστεύουν ότι έχουν διατηρηθεί οι επαφές και οι σχέσεις με τα πρόσωπα που τότε την στήριξαν. Επίσης είναι και το πρόσωπο που αυτή τη στιγμή ελέγχει το κόμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κατά τόπους νομαρχιακές.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΗΡΘΑΝ… ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Από την έναρξη -έστω και σιωπηλά- της προεκλογικής περιόδου στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν μέσω θέρους, αναπόφευκτο ήταν να ξεκινήσουν και οι δημοσκοπικές τάσεις. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα ευρήματά τους με το πέρασμα των μηνών. Αρχικά , διότι δείχνουν μια πτωτική τάση της προέδρου Φώφης Γεννηματά η οποία συνεχίζεται και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της και εν συνεχεία εμφανίζουν μία δυναμική που εισπράττει ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία όμως έχει εξήγηση, καθώς ο κ. Λοβέρδος ήταν ο πρώτος από πολύ νωρίς που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποτελεί υποψηφιότητα με «γκελ» και όλα θα ξεκαθαρίσουν, δημοσκοπικά τουλάχιστον, στις «έρευνες» του Σεπτεμβρίου, όπου και ο κόσμος θα είναι ενημερωμένος για τις εσωκομματικές εκλογές και οι υποψήφιοι θα έχουν προχωρήσει στις συμμαχίες τους.

Πάντως, αν και η Φώφη Γεννηματά κρατάει μία δυναμική στην κοινωνία, σε επίπεδο ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ αυτή η δυναμική δοκιμάζεται, αφού σε αυτό το κοινό προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Την προτίμησή τους σε κάποιον από τους τρεις, μέχρι σήμερα, υποψήφιους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, αρχίζουν δειλά – δειλά να ξεδιπλώνουν πλέον και στην Ηλεία παλιά και νέα στελέχη του ΚΙΝ,ΑΛ, και του παλιού ΠΑΣΟΚ, ζυγίζοντας το πολιτικό «βάρος» ενός εκάστου στη μετέπειτα πορεία του κόμματος.

Εκτός από την φιλία ή τις προσωπικές συμπάθειες, πολλοί θα επιλέξουν με ποιον θα συνταχθούν βάσει της αύξησης της επιρροής που δυνητικά θα έχει μέσα στην κοινωνία, αλλά κι ενός ρόλου αυτόνομου, που σταδιακά θα μπορεί να μετατρέψει και πάλι το ΚΙΝ.ΑΛ. σε κόμμα εξουσίας.

Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ανοιχτά μιλήσει για τις προτιμήσεις του, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι: δύο δήμαρχοι του νομού, ένας επικεφαλής αντιπολίτευσης μεγάλου δήμου και τουλάχιστον πέντε μέλη της σημερινής νομαρχιακής του ΚΙΝ.ΑΛ. συντάσσονται με τον Νίκο Ανδρουλάκη όπως και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη και επιστήμονες. Ο Ευρωβουλευτής φαίνεται να έχει στο πλευρό του και μεγάλο κομμάτι νεότερων στελεχών, με τα οποία είχαν κοινή πορεία στην ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο συντάσσονται σε πρώτο στάδιο: ένας δήμαρχος μεγάλου δήμου, ένας ακόμα επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου και τρία μέλη της Νομαρχιακής, όπως και στελέχη επιστημονικών φορέων σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Με τη Φώφη Γεννηματά θα είναι σίγουρα ο πρώην βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, τα υπόλοιπα μέλη της νομαρχιακής, όμως σαφώς τα στελέχη που θα τη στηρίξουν θα είναι κατά πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες εσωκομματικές για την ανάδειξη προέδρου.

ΓΡΙΦΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ «ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ»

Αυτοί που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους περιμένοντας τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός, είναι τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου, με αρκετούς από αυτούς να ανήκουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. μέσω της συνεργασίας με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ..

Τα στελέχη αυτά κρατούν στάση αναμονής, αν και συμμετείχαν στις συναντήσεις τόσο με τα στελέχη που είχαν έρθει από Αθήνα του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και με του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτή η ομαδοποίηση των «Παπανδρεϊκών» δείχνει ότι θα κρατήσουν στάση αναμονής περιμένοντας το σήμα… και εν συνεχεία θα δηλώσουν όλοι μαζί την προτίμησή τους καθ’ υπόδειξη του πρώην Πρωθυπουργού.

Μάλιστα, σε αυτό το μπλοκ είναι και τα περισσότερα πρόσωπα που ζητούν αυτόνομη κάθοδο στις εσωκομματικές, είτε από τον πρώην πρωθυπουργό -κάτι που φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο- είτε με στήριξη στο πρόσωπο του Παύλου Γερουλάνου.

Όλη η επικαιρότητα