WEB tv Αποδράσεις Ηλεία

Κλαδέος: Με φυσικό ντεκόρ που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις (vid)

Ο Κλαδέος βρίσκεται στις ανατολικές όχθες του ομώνυμου ποταμού Κλάδεου, μόλις 5 χιλιόμετρα απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για μια μικρή, ήσυχη, «πνιγμένη» στο πράσινο και γεμάτη λουλούδια στις αυλές των σπιτιών, κοινότητα!

Χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή (βρίσκεται σε υψόμετρο 104 μέτρα) και διαθέτει περί τους 150 μόνιμους κάτοικους (με αυξητικές τάσεις) που ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ελιάς και σταφίδας.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ακέραια αγγεία από ταφικά σύνολα ή νεκροταφεία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η παλιά ονομασία του, από την εποχή της τουρκοκρατίας είναι Στραβοκέφαλον και έτσι αναφέρεται επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Πίσσης. Το 1933 μετονομάστηκε σε Κλαδέον και το 1940 διορθώθηκε σε Κλάδεος.

Το 2007 οι (φονικές) πυρκαγιές άφησαν «σημάδια» στην κοινότητα καίγοντας δυο σπίτια και προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους ελαιώνες της περιοχής. Τα σημάδια έχουν πλέον σβήσει, η βλάστηση έχει αναγεννηθεί και το φυσικό ντεκόρ του Κλαδέου «αιχμαλωτίζει» τις αισθήσεις…

Μόνιμος κάτοικος του χωριού ο –επί δυο τετραετίες- πρ. δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, για τον οποίο οι κάτοικοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια, ξεχωρίζοντας τον -κυρίως- για την ανθρωπιά του…

Ευγενία Φωτοπούλου (Πρόεδρος κοινότητας Κλαδέου)


«Είμαστε ένα φιλήσυχο χωριό, με φιλόξενους κατοίκους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μας προβληματίζει πιο πολύ ο δρόμος από το χωριό που βγαίνει στη διασταύρωση Λάλα. Έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια γιατί σε ορισμένα σημεία είναι επικίνδυνος και από αυτόν εξυπηρετούνται κάτοικοι των πιο ορεινών χωριών. Επίσης πρέπει να γίνει και συντήρηση του δρόμου Κλαδέου – Ολυμπίας.
Κύρια παραγωγικά προϊόντα είναι οι ελιές και η σταφίδα που φέτος πήγαν ικανοποιητικά. Για την επόμενη χρονιά αναμένουμε υπερπαραγωγή για την ελιά αν όλα πάνε καλά.
Ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται αφού έχουμε πολλά παιδάκια ενώ έχουν έρθει και από την Αθήνα και μένουν εδώ. Έχουμε αρκετούς νέους και υπάρχει ζωντάνια.
Το παλιό δημοτικό σχολείο έχει χρησιμεύει, πλέον, ως κέντρο εκδηλώσεων. Εκεί μαζεύονται τα παιδιά, υπάρχει διαδραστικός πίνακας, διαβάζουν και κάνουν φροντιστήριο και φυσικά πάιζουν και στο προαύλιο.
Το ιατρείο μας είναι σύγχρονο και συνταγογραφούμε ηλεκτρονικά.
Σε ύδρευση, φωτισμό, αποκομιδή απορριμμάτων, είμαστε πάρα πολύ καλά. Και από του χρόνου αναμένεται να συνδεθούμε και με τον βιολογικό της Ολυμπίας ενώ διαθέτουμε και αποχετευτικό.
Με την πανδήμια προσέξαμε όλοι, δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα στο χωριό, ενώ και οι επισκέπτες σεβάστηκαν τα μέτρα και περιόρισαν τις επαφές τους όταν ήρθαν στον Κλαδέο.
Περιμένουμε να ξεκινήσει η κίνηση και να δουλέψουν τα μαγαζιά μας και αυτά της Αρχαίας Ολυμπίας».

Τάκης Παναγιωτακόπουλος (Συνταξιούχος οδηγός ΚΤΕΛ)


«Η ζωή στο χωριό παλιότερα ήταν καλύτερη. Υπήρχαν πολλές δουλειές κυρίως στην Αρχαία Ολυμπία και δούλευε ο κόσμος. Κόσμος που ήταν περισσότερος, περίπου τους διπλάσιους απ` ότι σήμερα.
Προβλήματα πάντως δεν έχουμε, είμαστε ήσυχο χωριό, τα σπίτια είναι πολλά καινούργια. Ως συνταξιούχος ασχολούμαι με τα αγροτικά πλέον… τα παιδιά μου λείπουν και τα δυο. Ο μεγάλος θέλει να έρθει στο χωριό. Αισιοδοξούμε πάντα και με την πανδημία τα πήγαμε πολύ καλά, πλέον, οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και το καλοκαίρι θα είμαστε… ελεύθεροι!»

Χρήστος Φωτόπουλος


«Στον Κλαδέο η ζωή κυλά καλά. Η πανδημία μας προβλημάτισε με τις μετακινήσεις, έκλεισε τα μαγαζιά και περιόρισε την ελευθερία μας…
Το φετινό καλοκαίρι πιστεύω θα είναι καλύτερο από πέρυσι. Τα Ολύμπια είναι κοντά και βγαίνουμε εκεί πολλές φορές.
Τουρίστες περνούν κι από το χωριό μας. Παλιότερα ξεκινούσαν πεζοπορία από το Λάλα κι ακολουθώντας παρόχθια μονοπάτια του ποταμού Κλαδέου, έφταναν μέχρι εδώ, καθόντουσαν και στα μαγαζιά μας για καφέ ή αναψυκτικό κι έφευγαν με λεωφορεία στη συνέχεια. Ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον ο περιπατητικός τουρισμός και ν` αναπτυχθεί περισσότερο.
Χρειάζονται και δουλειές για τους νεότερους που ασχολούνται με τις καλλιέργειες που, πλέον, είναι πολύ δύσκολες λόγω του καιρού. Υπάρχουν πάντως νέοι που καλλιεργούν και με σύγχρονο τρόπο και με χρήση τεχνολογίας».

Ποταμός Κλαδέος
Ο Κλαδέος είναι γνωστός από την αρχαιότητα, ως ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού. Από τους αρχαίους Έλληνες είχε προσωποποιηθεί και απεικονιζόταν σε αγάλματα όπως στο ανατολικό αέτωμα του Ναού του Δία στην Ολυμπία, υπήρχε δε και βωμός του κοντά στο βωμό της Άρτεμης πίσω από το Ηραίο.
Πηγάζει στην περιοχή του Λάλα και λίγο μετά τις πηγές του σχηματίζει μικρό φαράγγι, εκεί υπάρχει και το φυσικό πέτρινο γεφύρι που αποκαλείται Θεογέφυρο. Στο τέλος της πορείας του περνά από την Αρχαία Ολυμπία όπου και χύνεται στον Αλφειό στα ριζά του Κρόνιου λόφου.
Στην αρχαιότητα, στο ύψος της Αρχαίας Ολυμπίας που συναντά τον Αλφειό, οι όχθες των δύο ποταμών ήταν κατάφυτες από ελαιώνα. Σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό, υπήρχαν λουτρά όπου πλένονταν οι αθλητές, καθώς οι Θέρμες Κλαδέου που χτίστηκαν στη Ρωμαϊκή εποχή. Στην αρχαιότητα πλημμύριζε και δημιουργούσε πολλές καταστροφές. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως αντιπλημμυρικά τοιχία από την αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Όλη η επικαιρότητα