Ηλεία

Κλ. Μπάρλος: «Μία αναστήλωση της Αρχ. Ολυμπίας θα άλλαζε το τοπίο»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Κλεομένης Μπάρλος, εξέφρασε την άποψη ότι μια κίνηση που θα άλλαζε το τοπίο στη Δυτική Ελλάδα θα ήταν μια γενναία αναστήλωση της Αρχαίας Ολυμπίας, συμμετέχοντας στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το νέο ΕΣΠΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στην αδειοδότηση για τη δημιουργία μιας επένδυσης και για τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Πρότεινε, λοιπόν, τη θέσπιση μιας μικρής και ευέλικτης δομής-υπηρεσίας που θα επιθεωρήσει όλους τους σταθμούς που περνάει μια επένδυση, αλλά και κάθε υλοποιημένη επένδυση. Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην κατάρτιση προσωπικού στις νέες τεχνολογίες που είναι μεγάλο κόστος για έναν επενδυτή (περίπου 15%) το οποίο λειτουργεί ως αντικίνητρο και πρότεινε τη συνεργασία της επιχειρηματικής κοινότητας με τις κρατικές δομές για την εκπαίδευση των εργαζόμενων.

Μεταλυκειακές σχολές

Τη δημιουργία τριών μεταλυκειακών Σχολών (Γεωργικής, Οίνου-Αμπέλου και Πολιτισμού-Τουρισμού) πρότεινε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στην διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Δυτική Ελλάδα για το ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδομάτων και των voucher» είπε ο Χρ. Μπούρας και τόνισε ότι πρέπει να στραφούμε στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε τη δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής (μεταλυκειακού επιπέδου) που να είναι ισοδύναμη με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, μίας Σχολής Οίνου και Αμπέλου, και μίας Σχολής Πολιτισμού-Τουρισμού.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε την αναφορά του από το μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα το ίδρυμα για την τεχνολογία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο έχει επιλεγεί ως κέντρο δοκιμών για τις εταιρείες που θα προσφέρουν υπηρεσίες και αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα δίκτυα της έκτης γενιάς.

Επίσης, εκτίμησε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει και στην ίδρυση πάρκων κεραιών και επισήμανε ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από την μικροηλεκτρονική και να επεκταθεί στις κινητές εφαρμογές και τα λογισμικά που αποτελούν παράθυρα ευκαιρίας.

Όλη η επικαιρότητα