Ηλεία

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου-Γιάννη Λυμπέρη: «Να συνταχτούμε και να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα»

Γιάννης Λυμπέρης: «Επίταξη γιατρών και συστράτευση»
«Να σώσουμε και τους εκτός covid ασθενείς» 

Πολλές αλήθειες είπε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Ήλιδας και γιατρός Γιάννης Λυμπέρης στην Κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και ειδικά τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και του Πύργου. Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο δράσης και διεκδίκησης σε όλα τα μέτωπα.

«Έρχεται τσουνάμι»

Καμπανάκι κινδύνου προς όλες τις πλευρές για την επόμενη μέρα έκρουσε ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης: «Κάποιοι που τους έχει κολλήσει στον εγκέφαλο ότι αν κλείσουν όλα τα άλλα και τα μαζέψει ο Πύργος θα προσφέρει περίθαλψη, είναι μακριά νυχτωμένοι. Δεν γίνεται. Μακάρι να μπορούσε να γίνει. Να βγω πρώτος και να πω: Τελειώνετε. Κλείστε όλα και πάμε όλοι στον Πύργο. Δεν γίνεται! Θα φτάσουν οι ουρές στην Φιλοθέη. Θα φτάσουν οι ουρές των ανθρώπων κάτω στο Επισκοπείο, στα Χανάκια. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;

Το Νοσοκομείο Πύργου έμεινε με έναν Παθολόγο. Ποιός ευθύνεται γι΄αυτό; Ο Αντωνακόπουλος; Ο Λυμπέρης; Τι συζητάμε τόση ώρα; Να πάρουμε τους δύο που έχουμε στην Αμαλιάδα. Τρείς παθολόγοι τι να κάνουν; ΄

Έμεινε κι ένας στην Αμαλιάδα, να τον πάρουμε κι αυτόν. Τι να κάνουν; Είναι λύσεις αυτές; Πάνε να βγάλουν τη θητεία τους 2-3 χρόνια , να τελειώνουν να σκουπίσουν τα χέρια τους και να φύγουν; Κι εμείς θα πεθαίνουμε; Ο κόσμος μας εδώ θα πεθαίνει;
Επομένως, δεν πρέπει να σηκώνουμε φωνές, δεν πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Έρχεται τσουνάμι, το βλέπουμε, Πρέπει να σταθούμε όλοι να σηκώσουμε μανίκια, να πάμε να βοηθήσουμε. Και θα βοηθήσουμε.

Όμως δεν είναι μόνο οι 40 -50 άνθρωποι που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό. Είναι άλλοι 150 που πεθαίνουν από άλλες αιτίες. Και πιθανόν κάποιοι από αυτούς τους 150, σίγουρα θα μπορούσαν να σωθούν αν οι δομές κρατιόνταν στο ύψος τους και συντεταγμένες.

Σήμερα είμαστε σε άτακτη μάχη. Είμαστε στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχουμε συνταχθεί. Το αντίθετο. Δεν θέλω να κινδυνολογώ. Δεν κινδυνολόγησα ποτέ στη ζωή μου. Ξεκίνησα ρίχνοντας ευθύνες στον εαυτό μου πάντα για ότι περισσότερο μπορούσα να κάνω και θα μπορούσα με να κάνουμε και έτσι θα προχωρήσουμε.
Όμως μέσα σε αυτή τη μάχη -να την περάσουμε όσο μπορούμε πιο ανώδυνα- την επόμενη μέρα την πολέμου τα πράγματα θα είναι σκληρά για κάποιους. Να πάρουν το μήνυμα, να το αντιληφθούν σωστά, γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ σκληρά για κάποιους. Και μιλώ από όλες τις πλευρές. Τις κοινωνικές, από την πλευρά της λαϊκής οργής που είναι το κυριότερο και τις νομικές και τις οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες. Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ σκληρά την επόμενη μέρα!»

«Δεν περνά τοπικισμός-λαϊκισμός»

Και ο δήμαρχος Ήλιδας συνέχισε: «Τώρα συμφωνώ με τον δήμαρχο Πύργου. Θα συνταχθούμε, θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ΄ αυτό, αλλά γυρνώντας στην κανονικότητα, θα δώσω στις τελευταίες μου θητείες ως αυτοδιοικητικός, όλες μου τις δυνάμεις, η Ηλεία να πετύχει ότι πρέπει να πετύχει σε όλους τους τομείς».

Έχουμε συμμάχους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Τοπικισμός και λαϊκισμός σε εμάς τους δύο δεν θα περάσει, δεν θα κολλήσει η ρετσέτα πολλές φορές από κάποιες ομάδες, μέσα από εσάς τους δημοσιογράφους, -όχι κακώς, τη δουλειά σας κάνετε. ..Λαϊκιστής ο Λυμπέρης, μιλάει για την Αμαλιάδα, θέλει νοσοκομείο. Λαϊκιστής ο Αντωνακόπουλος μιλάει για τον Πύργο, θέλει σχολή…Δεν θα περάσουν αυτά.
Εμείς θα συνταχθούμε και θα προχωρήσουμε για το συμφέρον της Ηλείας. Δεν θα ζητήσω εγώ να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Θα ζητήσω όμως με σύμπνοια, ,με σύμπραξη, με ομοθυμία όλοι μαζί να ανεβάσουμε την περιοχή».

«Πρόληψη πάνω απ’ όλα»

Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε ακόμη στη σπουδαιότητα της πρόληψης:
«Κυρίως είναι πρόληψη. Κυρίως είναι πως θα καταφέρει κάποιος να προλάβει την αρρώστια. Τι γίνεται σήμερα στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα, αλλά δραματικά στην Ηλεία από αυτή την πλευρά;

Τίποτα! Απολύτως τίποτα! Βγαίνουν περιστασιακά, έφερε κι ο Τακης, θα φέρω κι εγώ να κάνουν μαστογραφίες, μία κινητή μονάδα. Ποιος θα πάει να κάνει κολονοσκόπηση; Όποιος και όποτε έλθει. Ποιος θα πάει να κάνει προληπτική οδοντιατρική; Κανείς. Οι λειτουργοί της πρόληψης υγείας, που και πως βρίσκονται;Πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βάλει χέρι και να δώσει στίγμα επί αυτού του ζητήματος».

«Αχταρμάς»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είπε: «Το γίνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Τι γίνεται με τα Περιφερειακά Ιατρεία; Τι γίνεται με τα Κέντρα Υγείας; Τι γίνεται με τα νοσοκομεία που, εν πολλοίς, κάνουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας; Ένας αχταρμάς… Άλλοτε τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στα νοσοκομεία, άλλοτε ανήκουν στην ΥΠΕ, άλλοτε στον εαυτό τους…
Τελικά δεν ανήκουν πουθενά, η Πρωτοβάθμια Υγεία περιπλανάται από ΄δω και από εκεί και ο κόσμος ταλαιπωρείται.Τι θα του πουν αύριο ενός θα που έρθει στην Αμαλιάδα. Δώρισε ένα χριστιανός έναν αξονικό τομογράφο. Έδωσε 250.000 ευρώ. Γιατί όποτε χάλαγε ο τομογράφος του Πύργου, κάναμε βόλτες 100 χιλιόμετρα, να κάνουμε αξονική στην Πάτρα με ραντεβού, το 2020».

«Υπάρχει κορωνοϊός»

«Ο κόσμος να μην ακούει τα παραμύθια και εκείνους τους τύπους τους ωραίους που λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός , δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει ιός, είναι πολύ μεταδοτικός είναι επικίνδυνος, είναι θανατηφόρος, χτυπάει όλα τα συστήματα του οργανισμού, και βέβαια έχει μικρό ποσοστό θανάτου στις μικρές ηλικίες αλλά όταν αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα και γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες, αυτό το ποσοστό είναι σε απόλυτο αριθμό πολύ σημαντικό και για τους νέους ανθρώπους που δεν μας περισσεύουν σε αυτή τη χώρα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού προβλήματος. Επομένως λέμε στον κόσμο να τηρεί μέτρα. Δεν θα πεθάνουμε δα αν ένα δύο τρείς μήνες ακόμα κρατήσουν αυτά τα μέτρα για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης».

«Συστράτευση»

Και ο κ. Λυμπέρης συνέχισε καλώντας σε συστράτευση: «Σε αυτή τη μάχη να συστρατευτούμε όλοι. Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ να ρίξουμε ευθύνη μέσα στη μάχη όταν σε πυροβολεί ο ιός και σε σκοτώνει. Ήρθαμε εδώ για να δώσουμε μαζί λύση ποιο χαράκωμα θα πιάσουμε πώς θα πολεμήσουμε. Όλοι πρέπει να το κάνουμε αυτό. Όλοι οι γιατροί πρέπει να το κατανοήσουμε. Δεν μπορεί να είμαστε ήρωες στην μετά πόλεμο εποχή. Δεν είναι όλοι οι γιατροί ήρωες. Είναι οι γιατροί που παλεύουν ο καθένας από το μετερίζι του αλλά και οι ιδιώτες γιατροί δίνουν τη μάχη τους. Τα κρυολογήματα που θα πέσουν τώρα μέσα σε όλα τα ιατρεία πρέπει να διακριθούν, να κριθούν και να κατανεμηθούν και να διακομισθούν σωστά και από τα ιδιωτικά και από τα νοσοκομεία αλλά και τα Κέντρα Υγείας.»

«Επίταξη ιδιωτών γιατρών»

Ο δήμαρχος Ήλιδας στη συνέχεια έθεσε και θέμα επίταξης των ιδιωτικών γιατρών:
«Αντί να έχουν έρθει γιατροί από την Αθήνα, από την Πάτρα και το εξωτερικό ακόμη, αντί να δοθούν μισθοί γενναίοι κίνητρα και στο τέλος- τέλος επίταξη σε ιδιώτες πνευμονολόγους αναισθησιολόγους να μπουν στις ιστορίες αυτές, τι κάνουμε τώρα; Άτακτες κινήσεις! ΟΙ στρατηγοί, οι λογαχοί και οι λοχίες δεν κρίνονται από τις παρελάσεις αλλά κρίνονται στη μάχη. Και αυτοί που σήμερα έχουν την ευθύνη κάνουν κινήσεις πανικού. Αυτό θέλω να επισημάνω όχι για να δημιουργήσω πανικό στον κόσμο αλλά για να κουνήσουμε το κεφάλι μας και να κάνουμε όλοι μαζί κινήσεις που πραγματικά θα δώσουν λύσεις και θα βοηθήσουν. Εγώ είχα πάει στο νοσοκομείο νύχτα να δω εμφραγματίες, είχα μπει στο ασθενοφόρο, είχα πάει συνοδεία, αλλά δεν είναι τι θα κάνω εγώ και ο Τάκης Αντωνακόπουλος. Χρειάζεται πραγματικά μια συμπαράταξη και των συναδέλφων ιδιωτών τώρα για όλα τα περιστατικά εκτός covid. Συνεχίζουν να νοσούν να αρρωσταίνουν να παθαίνουν έμφραγμα και σήμερα ο κόσμος. Δεν σταμάτησε αυτό επειδή έχουμε την πανδημία. Οι ασθενείς αυτοί θέλουν αντιμετώπιση. Θέλουν γιατρό. Εμείς λοιπόν όσοι μπορούμε ας συμπαραταχθούμε γι αυτούς. Γιατί τα στοιχεία που έδωσε ο Τάκης είναι δραματικά. Είναι ανησυχητικά. Είναι ένοχα. Αν έχουν πεθάνει 30% παραπάνω άνθρωποι από πριν! Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές »

«Γιατί δεν έρχεται κανείς»

Ακόμη ο γιατρός και δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης εξήγησε γιατί δεν έρχεται κανένας γιατρός παρά την προκήρυξη που υπάρχει: «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν κάνει το ξενύχτι που έχουμε κάνει εμείς μέσα στα επείγοντα ιατρεία σε τόσα νοσοκομεία να παλέψουμε με τον θάνατο. Έχουμε μια εμπειρία, μια άποψη και ανόητοι να είμαστε κάτι έχουμε αποκομίσει τόσα χρόνια. Μας ρωτάει κανείς; Μας υπολογίζει κανείς; Τι έκαναν λοιπόν οι υπουργοί όταν άρχισε η κρίση; Να επιτάξουν γιατρούς, να μεταθέσουν. Εντάξει η προκήρυξη. Μα δεν έρχεται κανένας. Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση δεν έρχεται. Κατ’ αρχήν οι μισοί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Γιατί να κάτσουν εδώ με 1500 και να μην πάνε αλλού με 3000. Αλλά το κυριότερο με συνθήκες δουλειάς. Με αξιοπρέπεια. Όχι χύμα όπως είναι εδώ!»

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε σε παλιές αστοχίες και τακτικές που οδήγησαν την κατάσταση της υγείας στο σημερινό επίπεδο. Και οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο δράσης και διεκδίκησης σε κεντρικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

“Δυστυχώς είμαστε μπροστά σε δραματικές έως και καταστροφικές εξελίξεις, κάτι που είχαμε προβλέψει στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, όταν βλέπαμε διάφορες πτυχές του πολιτικού συστήματος στον τόπο μας να υποβαθμίζουν το θέμα. Δεν ήθελαν κάποιοι να ακολουθήσουμε τον ιστορικά δοκιμασμένο δρόμο της συλλογικής προσπάθειας και να αποτανθούμε στο πολιτικό σύστημα. Αυτό που έπρεπε να γίνει – και ακόμη επιμένουμε – είναι να δούμε τις ευέλικτες διαδικασίες για άμεση στελέχωση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Πύργου, διότι αυτή η υποστελέχωση αποτελεί την αιτία του κακού. Ειδικά τώρα που η πανδημία είναι ο νέος κίνδυνος, όχι μόνο αυτών που ασθενούν αλλά των υπολοίπων που δεν πάσχουν από κορωνοϊό.

Οι φετινοί θάνατοι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά με στατιστικά στοιχεία είναι αυξημένοι κατά 30%. Όχι από κορονοϊό αλλά από άλλες αιτίες γιατί δεν πήγαινε ο κόσμος στο νοσοκομείο. Επειδή το νοσοκομείο είτε δεν μπορούσε να τους βοηθήσει γιατί είχε προσανατολιστεί όλη του η λειτουργία σε πάσχοντες από κορονοϊό είτε από φόβο να μην κολλήσουν.

Αυτή την ώρα, δεν είναι ένα στενό πρόβλημα της Αμαλιάδας το κλείσιμο του Νοσοκομείου. Είναι η πιο κακή λύση ενός χρόνιου προβλήματος του νοσοκομείου του Πύργου, αυτό της υποστελέχωσης γιατρών. Είναι υπονόμευση της υγείας όλου του νομού.

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με έναν ανόητο τοπικισμό αυτά τα σοβαρά ζητήματα.
Προτείνω άμεσα να απευθυνθούμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δεν μπορούν σε υπηρεσιακό επίπεδο οι διοικητικοί παράγοντες να μας λύσουν το πρόβλημα. Διότι δεν έχουν την αρμοδιότητα και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Τέτοια τεράστια θέματα δεν λύνονται με υπηρεσιακού τύπου διαδικασίες, με ένα έγγραφο…

Αυτή η τακτική να μην ενοχλούμε την πολιτική ηγεσία έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες. Φτάνει πια η “βελούδινη” συμπεριφορά. Είμαστε εδώ και θα κριθούμε από τα αποτελέσματα. Με τη σιωπή δεν λύθηκαν ποτέ προβλήματα. Πρέπει να γίνουμε πιο ενοχλητικοί. Τι θα πούμε στον κόσμο; ότι βγάλαμε μια ανακοίνωση μόνο;

Αυτή είναι η πολιτική τους δράση για τον τόπο; Να κρύβονται από τις συσκέψεις; Να χαράζουνε προσωπικές στρατηγικές επανεκλογής τους και οι διάφοροι θεσμικοί να παριστάνουν τους παράγοντες άλλης εποχής;

Δεν θα παραδοθούμε έτσι. Ο Πύργος αυτή τη φορά θα έχει άλλο πρόσημο κοινωνικών αγώνων και θα κερδίσουμε.

Όλοι να μπούμε μπροστά, δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος ούτε επικεφαλής. Πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογική δράση.

Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι απαραίτητο γιατί το αποφάσισε συντεταγμένη η πολιτεία σε προηγούμενο χρόνο. Δεν ήρθε μια άλλη σύνθεση να πει “δεν δέχομαι εκείνον τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας που έγινε κάποτε” , στον οποίο εγώ και ο Γιάννης Λυμπέρης είχαμε ψηφίσει στο τότε νομαρχιακό συμβούλιο του 94 για ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Μεσολογγάκι . Και κάποιοι άλλοι τους οποίους επιβράβευσε η τοπική κοινωνία για χρόνια, ήθελαν 2-3 νοσοκομεία. Και εδώ στον Πύργο να γίνει στην τοποθεσία που έγινε, και η δαπάνη του αυξήθηκε κατακόρυφα και μετά πλημμύρισε…Με το προσωπικό που έχει η Αμαλιάδα και ο Πύργος θα είχαμε ένα νοσοκομείο τέλειο στο Μεσολογγάκι.

Σχεδιάσανε λοιπόν δύο νοσοκομεία για να έχουνε στο άθροισμά τους τα κρεβάτια που αντιστοιχούν με βάση τα επιστημονικά κριτήρια στον πληθυσμό μας. Εάν “κόψεις” τα κρεβάτια της Αμαλιάδας τότε υπονομεύεις την υγεία όλης της περιοχής γιατί εκ τον πραμάτων μειώνονται οι ήδη μειωμένες υπηρεσίες στην Ηλεία. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Πάτρα δέχεται όλα τα περιστατικά της Ηλείας.
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και οφείλεται σε κουτοπόνηρες σκέψεις και επιλογές και σε παλιές τακτικές.

Δεν πάμε μπροστά έτσι. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Έχει έρθει η ώρα να σταθεί ο Πύργος και η Αμαλιάδα στο ύψος των περιστάσεων. Να έχουμε τα κρεβάτια που χρειαζόμαστε και οι κλινικές να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Πρέπει να οργανώσουμε την διεκδίκησή μας. Να στριμώξουμε την πολιτική ηγεσία. Είναι σκληρή η πραγματικότητα. Θα πεθάνει κόσμος. Είναι πολύ πιο σκληρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και φυσικά όσοι μιλούν για συνωμοσία χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας.

Έχει έρθει η ώρα, ο δήμαρχος Ήλιδας και εγώ να λειτουργήσουμε ως εκφραστές της προάσπισης του μεγαλύτερου συμφέροντος του ανθρώπου, της υγείας.
Ο κίνδυνος μας αγγίζει όλους”.

Όλη η επικαιρότητα