Αποδράσεις Ηλεία

Κορακοχώρι: Γνωστό σε όλη την Ελλάδα…

Το Κορακοχώρι των 200 –περίπου- μόνιμων κατοίκων σήμερα κάποτε διέθετε μεγαλύτερο πληθυσμό και ζωντάνια.

Μόλις 3 χιλιόμετρα βόρεια από το Κατάκολο και 11 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της πόλης του Πύργου αποτελεί πέρασμα για πολύ κόσμο που κάθε καλοκαίρι πηγαίνει στις κοντινές παραλίες για να κάνει τα μπάνια του.

Δεν είναι λίγοι οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που διέρχονται από τον κεντρικό του δρόμο όταν αυτά δένουν στο λιμάνι του Κατακόλου.

Γνωστό σε όλη την Ελλάδα χάρις στο Κτήμα Μερκούρη που βρίσκεται στα όρια του, τα τελευταία χρόνια ακούστηκε και λόγω του ότι στην περιοχή βρίσκεται το αγρόκτημα του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Η κοινότητα περιλαμβάνει και τους οικισμούς του Άγιου Ανδρέα, Καλλιθέας και Μπούκα, ενώ η έκταση της είναι μεγάλη αφού φτάνει μέχρι την οδό Κατακόλου (Παναγίτσα) και σε αυτήν ανήκει και το Ματζάκουρα. Βασική ασχολία των κατοίκων είναι οι αγροτικές καλλιέργειες (ελιές, κηπευτικά-εποχιακά, τομάτα κ.α.).

Tip: Η θέα από το προαύλιο του ναού του Αγίου Δημητρίου είναι καταπληκτική

 

Αλεξάνδρα Πατρινού (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κορακοχωρίου)

«Ένα πολύ σημαντικό θέμα για την κοινότητα μας είναι η έλλειψη wi fi. Λόγω αυτού ο γιατρός που έρχεται στο Κοινοτικό Γραφείο για να συνταγογραφήσει χρησιμοποίει τα δεδομένα του κινητού του. Ο δήμαρχος είναι επιχειρησιακός και κάνει προσπάθειες να λύσει το θέμα διαθέτοντας πολύ καλούς συνεργάτες. Επίσης είναι απαραίτητος ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου προς Άγιο Ανδρέα που το καλοκαίρι έχει πολύ κίνηση και έχουν γίνει σοβαρά τροχαία στο παρελθόν. Ανάγκη αποτελεί και η ασφαλτόστρωση της μεσαριάς και του δρόμου που οδηγεί στο Κτήμα Μερκούρη. Ο δρόμος που οδηγεί από Ματζάκουρα προς το Κτήμα πρέπει να είναι καλύτερος αφού περνούν από αυτόν και πολλοί τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια. Πολλοί από αυτούς περνάνε από το Κορακοχώρι με τα τρενάκια, πάνε στο Κτήμα Μερκούρη.

Σε καλό επίπεδο είναι καθαριότητα και ύδρευση –εκτός από ένα κομμάτι με αμιαντοσωλήνες και συντήρηση της δεξαμενής- ενώ χρειάζεται συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού εντός της κοινότητας.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στον Πύργο, στο Κατάκολο, αποτελώντας πέρασμα και πιστεύω ότι –και με την βοήθεια του δημάρχου- θα καταφέρει η κοινότητα μας να αποκτήσει  αυτό που της αξίζει. Φυσικά η πανδημία επηρεάζει τα πάντα και χρειάζεται υπομονή. Το χωριό μας πάντως δεν έχει κρούσματα και δεν υπάρχει ο φόβος που συναντάς αλλού. Τα δυο καταστήματα του χωριού μας είναι κλειστά και η όποια ζωντάνια υπήρχε τώρα δεν υπάρχει. Ελπίζω το 2021, αν και το βλέπω δύσκολο, να ξεπεράσουμε την πανδημία. Η Αγορά πασχίζει, οι αγρότες δεν πουλάνε προϊόντα, η εστίαση είναι κλειστή, όλα πάνε πίσω… ο δήμαρχος και οι συνεργάτες μας στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Κωνσταντίνα Αργυροπούλου

«Η ζωή στο Κορακοχώρι κυλά όμορφα, είμαστε κοντά στον Πύργο, η περιοχή είναι ωραία. Η πλατεία μας χρειάζεται λίγο φτιάξιμο για να ομορφύνει και να μην παρκάρουν αυτοκίνητα. Η πανδημία δεν μας έχει επηρεάσει ιδιαίτερα, κυκλοφορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα και υπάρχει πολύ κίνηση από κόσμο που πηγαίνει για μπάνιο στις κοντινές παραλίες.

Παιδιά δεν γεννιούνται πολλά, σχολείο δεν λειτουργεί πλέον και πηγαίνουν είτε Κατάκολο είτε Σκουροχώρι.

Τα αγροτικά προϊόντα φέτος δεν είχαν καλές τιμές ενώ το καρπούζι έμεινε απούλητο  αφού –λόγω πανδημίας- εξαγωγές δεν έγιναν. Ελπίζω το 2021 να είναι καλύτερα τα πράγματα».

Νικόλαος Γιαννόπουλος (Αγρότης)

«Η παραγωγή στις ελιές και στα αμπέλια φέτος πήγε καλά. Ικανοποιητικές ποσότητες –και ποιοτικές- με μη ικανοποιητικές τιμές όμως. Όλα τα αγροτικά προϊόντα όμως δεν πάνε καλά. Θεωρώ ότι το κόστος είναι μεγάλο για να καλλιεργείς και κάτι πρέπει να γίνει γι` αυτό. Οι τιμές δεν ανεβαίνουν εύκολα αφού υπάρχει εισαγωγή προϊόντων ακόμα κι από την άλλη άκρη του κόσμου. Πετρέλαια. ρεύματα, λιπάσματα αυξάνουν το κόστος. Με τη δραχμή το ακριβότερο λίπασμα κόστιζε 3.000 και ήταν 50κίλο… τώρα κοστίζει από 20 έως 40 ευρώ και είναι 25κίλο! Από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ καταστραφήκαμε!

Κατά τ` άλλα είμαστε ήσυχα, έχουμε καλή πρόεδρο και μας βοηθά. Ότι φτιάξουν ακόμα καλοδεχούμενο».

Χαράλαμπος Κριθαράς (πρ. Κοινοτάρχης Κορακοχωρίου και φανατικός αναγνώστης της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ)

«Μετά το 1974, διετέλεσα κοινοτάρχης για τρείς τετραετίες. Θα ήθελα να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το χωριό μας. Παλιότερα, όταν έκαναν κουμάντο οι Νομάρχες,  τους χτύπαγα το χέρι στο τραπέζι και έλεγαν ότι τους έβαζα γυαλιά.

Τότε είχαμε μεγαλύτερο πληθυσμό και 75 παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο! Όμως μετά άρχισαν να φεύγουν οι περισσότεροι και να πηγαίνουν στην Αθήνα.

Και τώρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και δεν τα βλέπω καλά».

Ελένη Κριθαρά

«Μ` αρέσει το χωριό μου, η ζωή είναι ωραία και οι άνθρωποι του, η πρόεδρος είναι δραστήρια. Το καλοκαίρι είναι ακόμα καλύτερα, η θάλασσα είναι κοντά, πάμε για μπάνιο στη Μπούκα, στου Ματζάκουρα, στον Άγιο Ανδρέα.

Με την πανδημία ερημώσαμε λίγο αλλά ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο και για εμάς και για το χωριό μας».

Γεωργία Ντόζη

«Μένω στο Κορακοχώρι εδώ και 50 χρόνια. Η ζωή τώρα στο χωριό είναι καλύτερη σε σχέση με παλιότερα. Η πρόεδρος μας προσέχει όλους και φροντίζει για το χωριό. Ήμουνα μοδίστρα και είχα πολύ δουλειά τώρα μόνο κανένα γαζί. Φυλαγόμαστε όσο μπορούμε από την πανδημία».

Όλη η επικαιρότητα