Ελλάδα Υγεία

Κορονοϊός – Γώγος: Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη

Για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι η χρήση μάσκας δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά επιβεβλημένη σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

“Η επιτροπή συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός”, σημείωσε ο κ. Γώγος “Τα ΜΜΜ είναι μια από τις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Πάντα υπάρχει σύσταση αραίωσης του κόσμου όχι μόνο στις στάσεις, αλλά και στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να λήξει”, υπογράμμισε.

“Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε δέκα μαθητές στην τάξη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό”, είπε ο κ. Γώγος στη συνέχεια και πρόσθεσε: “Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές”, συμπλήρωσε και έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας και τις εικόνες με τους μαθητές να γονατίζουν στις αίθουσες.

Σχολιάζοντας το κρούσμα σε μαθητή του Πύργου, o καθηγητής εξήγησε πως στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ, προκρίνεται η αναστολή λειτουργίας του τμήματος που φοιτούσε ο μαθητής και η ιχνηλάτηση των στενών επαφών του, ενώ τεστ διενεργούνται στην περίπτωση συμπτωμάτων.

Τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι “είναι κρίσιμη η κατάσταση τώρα, θέλει τεράστια προσοχή. Το έχουμε πει όλοι. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το Rt”.

Όλη η επικαιρότητα