WEB tv Αποδράσεις Ηλεία

Κορυφή: «Επόπτης» του Ηλειακού κάμπου… (vid)

Απέχοντας 14 περίπου χλμ από τον Πύργο, η Κορυφή «εμφανίζεται» στο χάρτη περί το 1860, με το όνομα Μαγουλιανίτες.

Όπως και σε πολλές άλλες τοπικές κοινότητες στην Ηλεία η κοινότητα απέκτησε υπόσταση από Γορτύνιους (Μαγουλιανίτες) που τους χειμερινούς μήνες κατέβαζαν τα ζώα τους στην περιοχή…

Η επόμενη ονομασία του χωριού είναι Κουκουβίτσα (έχει σλάβικη ρίζα και στα ελληνικά σημαίνει καλή σκοπιά), με πιθανότερη αιτία γι` αυτό τη θέση «Σκυλόβραχος», στον χώρο του κάστρου που ανακαλύφθηκε στην περιοχή το 1909.

Από το συγκεκριμένο σημείο μπορείς να εποπτεύσεις ολόκληρο των Ήλειο κάμπο.

Την τελική της ονομασία, θα την λάβει το 1955 όπου θα μετονομαστεί σε Κορυφή, ανήκοντας -αρχικά- διοικητικά στην Αμαλιάδα, για να μεταφερθεί αργότερα στον Πύργο λόγο καλύτερης πρόσβασης…

Σήμερα η πλειοψηφία των-περίπου- 150 κατοίκων της Κορυφής ασχολείται με την καλλιέργεια σταφίδας, αμπελιών και ελιών και –σε μικρό ποσοστό- με την κτηνοτροφία.

Ο -μόλις 32 ετών- πρόεδρος της κοινότητας τονίζει, πάντως, ότι η εξέλιξη που μπορεί ν` αλλάξει τα δεδομένα και να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στην κοινότητα της Κορυφής δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση του αρχαίου κάστρου…

Το κάστρο της Κορυφής ανακαλύφθηκε το 1909 από τον αρχαιολόγο Α.Σκιά και η ανασκαφή του ξεκίνησε το 2001. Το αρχαιότερο φρούριο έγινε γνωστό ως “Κάστρο της Κουκουβίτσας”, είναι χτισμένο στην κορυφή δύο συνεχόμενων λοφίσκων και κατέχει στρατηγική θέση, αφού βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση από τις δύο μεγάλες πόλεις του νομού τον Πύργο και την Αμαλιάδα και έχει την εποπτεία του μεγαλύτερου μέρους που εκτεινόταν η αρχαία Ήλιδα. Το οχυρωματικό τείχος θα πρέπει να χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ, μετά την ήττα των Ήλειων από τους Σπαρτιάτες. Το τείχος χτισμένο από μεγάλους ορθογώνιους πυρόλιθους έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 86 μέτρων περίπου, ενώ το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 3 μέτρα. Η είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά όπου υπάρχει και το πρόπυλο μεταξύ δύο πύργων, ενώ τρίτος πύργος αποκαλύφθηκε νοτιοδυτικά του τείχους. Το κάστρο φαίνεται να αλώθηκε και καταστράφηκε από τους Ήλείους το 363 π.Χ

 

Μαρίνης Μαρινόπουλος (Πρόεδρος κοινότητας Κορυφής, Αγρότης)

«Η κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία πλην όμως έχουμε μια καλή ανταπόκριση από την Δημοτική Αρχή κι ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά στη συνέχειαώστε να λύσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως είναι και η εσωτερική οδοποιία.

Είμαστε λίγοι νέοι που μείναμε στο χωριό, έχουν φύγει το λιγότερο 20 παιδιά τα τελευταία χρόνια με τις καταστάσεις που βιώσαμε. Εμείς που μένουμε όμως είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε για το χωριό μας να γίνει καλύτερο, ομορφότερο, ευκολότερα προσβάσιμο…να το φτάσουμε στην κορυφή όπως είναι τ` όνομα του!

Η σταφίδα φέτος είχε καλή τιμή, το ελαιόλαδο ξεκίνησε καλά κι έχει φτάσει ήδη πάνω από 3 ευρώ ενώ και τα αμνοερίφια είχαν καλές τιμές φέτος. Επίσης τα δυο τελευταία χρόνια έχει έρθει μια εταιρεία καινούργια και οι τιμές που δίνει για το γάλα είναι καλύτερες σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Όταν ο πρωτογενής τομέας πάει καλά κινείται και η οικονομία…

Ο φωτισμός είναι καινούργιος με ledλάμπες, η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, η ανταπόκριση της ΔΕΥΑ Πύργου για το νερό είναι άμεση, ενώ το χωριό μας επισκέπτεται μια φορά το μήνα και αγροτικός ιατρός που μας βοηθά πάρα πολύ.

Η ταφή των απορριμμάτων στη Τριανταφυλλιά ενοχλεί με τις οσμές ανάλογα με τον άνεμο που φυσά. Ελπίζω ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει.

Όνειρο για μένα -και όλη την κοινότητα- αποτελεί η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Κορυφής που μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά για το χωριό μας. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να στηρίξουμε το αίτημα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις».

Σοφία Κανελλοπούλου (Συνταξιούχος)

«Η ζωή στο χωριό είναι δύσκολη ιδίως για τους νέους. Εμείς έχουμε τη σύνταξη και περνάμε για τους νεότερους είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Γι` αυτό και φεύγουν οι περισσότεροι. Τα λίγα παιδιά που έχουμε πάνε σχολείο στο Βούναργο, κάποτε είχαμε κι εμείς σχολείο που λειτουργούσε.

Ο πρόεδρος είναι δραστήριος, με το νερό δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε με τα απορρίμματα. Ελιές, αμπέλια και λίγη κτηνοτροφία είναι αυτά που ασχολούνται οι κάτοικοι αν και ο καιρός έχει αλλάξει και τα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα.

Χρειάζεται το Κράτος να δώσει κίνητρα στους νέους να μείνουν στα χωριά, να φτιάξουν σπίτια και οικογένεια αλλιώς θα ερημώσουν».

Δημήτρης Μαρινόπουλος (Κτηνοτρόφος)

«Η παραγωγή γάλακτος πηγαίνει καλά όμως δεν έχουμε καλές τιμές. Τα κρέατα πήγαν λίγο καλά φέτος. Οι τιμές στο γάλα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και μεγάλη ευθύνη φέρουν οι έμποροι αλλά και οι κτηνοτρόφοι που δεν συνεταιρίζονται για ν` αλλάξουν προς το θετικό τα δεδομένα. Οι τροφές επίσης έχουν τιμές πολύ ανεβασμένες και μετά το ευρώ σχεδόν διπλασιάστηκαν. Επίσης η ανομβρία επηρεάζει τη βόσκηση.

Η πανδημία επηρέασε το χωριό μας όμως όχι τόσο όσο στην πόλη».

Ελένη Πατρικίου (Μηχανολόγος-Μηχανικός, κάτοικος Μονάχου Γερμανίας με τον φίλο της Μάρτιν)

«Δουλεύω στη Γερμανία κι έχω ΄ρθει για Πάσχα στο χωριό μαζί με τον φίλο μου Μάρτιν. Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα έρχομαι και στην Κορυφή γιατί μου αρέσει πολύ η ησυχία και η ηρεμία που έχει και οι άνθρωποί του. Εδώ μεγάλωσα με τη γιαγιά μου τα καλοκαίρια και μου αρέσει πολύ η επαφή με τον κόσμο του. Στη σκέψη μου είναι αργότερα -αφού κάνω οικογένεια και παιδιά- να μείνω μόνιμα εδώ. Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα αν βρω δουλειά εδώ.

Ο φίλος μου που έρχεται πρώτη φορά στο χωριό του αρέσει πάρα πολύ. Ησυχάζει κι αυτός εδώ κι αν έρθουμε να μείνουμε στην Ελλάδα είναι θετικός στο να μένουμε μερικές εβδομάδες το χρόνο στη Κορυφή».

Όλη η επικαιρότητα