Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απλά υπέροχες – 20 εθελόντριες νοσηλεύτριες από όλη την Ελλάδα στη μάχη των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

Περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες έρχονται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία “Ιπποκράτειο” και ΑΧΕΠΑ.

 Δέκα νοσηλεύτριες από το Ηράκλειο

Απόψε φτάνουν στη Θεσσαλονίκη δέκα νοσηλεύτριες από το Ηράκλειο και αύριο το πρωί θα αρχίζουν να εργάζονται σε ΜΕΘ του “Ιπποκρατείου”, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Είναι η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη που δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των συναδέλφων τους στη Β. Ελλάδα.

Πέντε από την Κομοτηνή, 7 από Άργος και Ιωάννινα

Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Κομοτηνής έρχονται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο “Ιπποκράτειο”. Αλλά και στο ΑΧΕΠΑ ενισχύεται από 6 νοσηλεύτριες που έρχονται εθελοντικά από το Αργος και έναν νοσηλευτή που έρχεται από τα Ιωάννινα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επικοινώνησε προχτές με την διοικήτρια της 7η ΥΠΕ Ελένη Μπρομπουδάκη προκειμένου να δει εάν υπάρχει δυνατότητα να έρθει από το Ηράκλειο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και έτσι οι 10 νοσηλεύτριες ξεκίνησαν σήμερα για την Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενισχύσουν το “Ιπποκράτειο” προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ.

Εμπειρες νοσηλεύτριες σε ΜΕΘ

“Πρόκειται για έμπειρες νοσηλεύτριες οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ και σε ΜΕΘ θα συνεχίσουν να τις παρέχουν” ανέφερε ο κ .Τσαλικάκης. Πρόσθεσε δε ότι οι νοσηλεύτριες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη έχουν εμπειρία σε ΜΕΘ ότι εκτός από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στις Μονάδες Εντατικής θα εκπαιδεύσουν και συναδέλφους τους και ότι το πλεονέκτημα του εγχειρήματος είναι ότι έρχονται στοχευμένα. Ο κ Τσαλικάκης επισήμανε ακόμη ότι εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και γιατροί και άλλο προσωπικό όπως φυσιοθεραπευτές, βοηθοί ακτινολόγου και άλλοι.

Tι δήλωσαν οι νοσηλεύτριες πριν ανέβουν στο αεροπλάνο

Από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου ξεκίνησαν το μεγάλο από άποψη προσφοράς ταξίδι τους στην Θεσσαλονίκη.

“Ευχηθείτε μας καλή τύχη. Και να προσέχετε”, ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν, λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη, σύμφωνα με το Cretalive.

“Τα έχουμε βιώσει όλα ήδη. Κλινικές, Covid, ΜΕΘ”

Η κα Ανθή Καρυοφύλλη, από το νοσοκομείο Χανίων πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας επειδή “είναι η καθημερινότητά μας αυτή. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη. Και πιστεύω πως εάν είχαν ανάγκη και τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη θα μας βοηθούσε και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα! Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας, στο νοσηλευτικό προσωπικό καταλαβαινόμαστε!”.
Η κα Καρυοφύλλη δεν νιώθει κανένα φόβο: “Όλα καλά! Τα έχουμε βιώσει όλα ήδη. Κλινικές, Covid, ΜΕΘ”.

Η κα Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη έρχεται από το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Στην βόρεια Ελλάδα ταξιδεύει “με την αγάπη και την στήριξη των δικών μας ανθρώπων!”.

Εύχεται “να πάνε όλα καλά”. Κι εκείνη, όπως και οι άλλες εθελόντριες, θεώρησε “καθήκον μας να πάμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας στην πάνω Ελλάδα”. Έδειξε ανοιχτή να βοηθήσει και σε τοπικό επίπεδο, “όσο μπορούμε”, ευχόμενη να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο και στην Κρήτη.

Την απόφαση την έλαβε αμέσως, “τη στιγμή που μας ρώτησαν, γιατί ξέρουμε ότι θα μπορούσε να είναι κι ένας δικός μας άνθρωπος και να θέλαμε κι εμείς αυτή τη βοήθεια! Γι’ αυτό το πράγμα ορκιστήκαμε, εξάλλου, πριν από μερικά χρόνια”. Αυτό που ζήτησε από τους συντοπίτες της Κρητικούς, είναι να τηρούν όλα τα μέτρα. “Να προσέχει ο ένας τον άλλο, για να μην φτάσουμε σε χειρότερα αποτελέσματα. Θα πρέπει να ακούν τους ειδικούς!”.

Σε αντίθεση με την συνάδελφό της, η κα Αποκορωνιωτάκη αισθάνεται και φόβο και ανησυχία: “Αφήνουμε πίσω τις οικογένειές μας, αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε, οφείλουμε να το κάνουμε!”.

via

Όλη η επικαιρότητα