Υγεία

Κορωνοϊός: Είναι σωστό ή όχι να φοράμε δύο μάσκες;

Ακούστε το άρθρο

Η μάσκα πλέον έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και από ότι φαίνεται θα αργήσουμε πολύ να την αποχωριστούμε ακόμα και μετά τον εμβολιασμό. Ίσως να το έχετε προσέξει και εσείς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοράνε δύο μάσκες αντί για μία προκειμένου να έχουν αυξημένη προστασία σε ενδεχόμενη έκθεσή τους στον ιό. Άραγε είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως εξαρτάται ανάλογα με την περίπτωση. Οι χειρουργικές μάσκες είναι κατασκευασμένες από εξελιγμένα υλικά η σύνδεση των οποίων δεν επιτρέπει σε μικροοργανισμούς και σταγονίδια να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται κανείς να φορά διπλή μάσκα.

Επειδή όμως ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί απλές μάσκες από βαμβακερό υλικό, η δεύτερη μάσκα μπορεί να είναι πραγματικά πιο αποτελεσματική τόσο ως προς τη μεταφορά σταγονιδίων στον αέρα με την εκπνοή όσο και στην έκθεσή μας στον ιό όταν αναπνέουμε.

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε πως οι μάσκες που έχουν δυο επίπεδα υφάσματος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις απλές που έχουν μονάχα ένα.

Την άποψη όμως πως η διπλή μάσκα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία δε συμμερίζονται όλοι οι επιστήμονες, κάποιοι τονίζουν πως δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις. Άλλοι δε, επισημαίνουν πως ακόμα και έτσι, δεν είναι κακό να φορέσεις και δεύτερη μάσκα ειδικά αν βρεθείς σε κάποιο χώρο υψηλής επικινδυνότητας.

Το κακό όμως, τονίζουν μπορεί να προέλθει από… ψυχολογικά αίτια. Έχει παρατηρηθεί πως κάποιες φορές όσοι φορούν δύο μάσκες αντί για μία νιώθουν παραπάνω ασφαλείς από όσο θα έπρεπε και… δεν τηρούν άλλα μέτρα προστασίας. Μπορεί για παράδειγμα να ξεχαστούν και να μην πλύνουν καλά τα χέρια τους ή να παραβλέψουν την τήρηση των αποστάσεων.

Όπως και να έχει, το πιο σημαντικό με τη μάσκα είναι να έχει καλή εφαρμογή στο πρόσωπό μας και να μην αφήνει κενά μέσα από τα οποία θα μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει ο κορωνοϊός.

Όλη η επικαιρότητα