Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Βατόπουλου – «Μοναχικές γιορτές για να μην θρηνήσουμε θύματα»

Ακούστε το άρθρο

Με πολύ προσεκτικά βήματα επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το άνοιγμα της Οικονομίας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ψάχνοντας την χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στις ανάγκες της αγοράς.

Το lockdown πήρε παράταση μέχρι 14 Δεκεμβρίου και όλα δείχνουν πως το «ξεκλείδωμα» της χώρας θα γίνει με αργά βήματα, καθώς η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ενισχύει τις ανησυχίες ότι η άρση των περιορισμών θα δυσκολέψει την αποσυμπίεση του ΕΣΥ και θα οδηγήσει σε νέα διασπορά του κορωνοϊού.

«Οι γιορτές θα είναι μοναχικές φέτος για να μην θρηνήσουμε θύματα». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν. Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας» υπογράμμισε λέγοντας πως η απόφαση να ανοίξουν κάποια καταστήματα ήταν πολιτική για να κινηθεί λίγο η οικονομία.

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας ή τα σχολεία ο καθηγητής σημείωσε πως: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η κατανομή τους αλλά και το πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Καλό είναι να μην αρρωσταίνει κάποιος. Αυτή τη στιγμή μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων, εκείνοι που λένε ότι πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την οικονομία και εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την υγεία».

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. «Η συνισταμένη των όσων βλέπουμε είναι ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη τίποτα. Συνολικά η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμη όμως δεν έχει τελειώσει τίποτα και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει».

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερης κινητικότητας. «Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μια επιδημία από μια νόσο που μεταδίδεται με την αναπνοή» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι τα βόρεια σύνορα ήταν ανοιχτά και η Σερβία ήταν μία από τις χώρες στην οποία ο κορωνοϊός είχε μεγάλη διασπορά.

via

Όλη η επικαιρότητα