Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα σε νομούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ακούστε το άρθρο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα αλλά και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες.

Ήδη στο «κόκκινο επίπεδο» του επιδημιολογικού χάρτη covid-19 της Πολιτικής Προστασίας ανέβηκαν οι περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Καστοριάς, οι οποίες πλέον «φλερτάρουν» με μίνι lockdown. Ενώ μια εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μπήκαν δύο τμήματα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη -τα πρώτα για φέτος.

Η σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μίνα Γκάγκα: «Καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», ξεκίνησε την ενημέρωση η κ. Γκάγκα.

«Δείχνει να σταθεροποιείται ωστόσο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων από 11 εως 16% σε νομούς της βόρειας Ελλάδας. Τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν», σημείωσε.

Παπαυεαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών

«Στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία υπάρχει διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη, και κατά 60% στην Κοζάνη», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παπαυεαγγέλου.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης», υπογράμμισε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως οι εισαγωγές είναι περισσοτερες από τα εξιτήρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών. «Η μετάλλαξη Δελτα χτυπά και νεότερες ηλικίες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη.

Όπως τόνισε επίσης, «επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

Πηγή:cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα