Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συγκινεί ο 88χρονος που έκανε πρώτος το εμβόλιο

Ακούστε το άρθρο

Με τον εμβολιασμό του, στα 88 του χρόνια γράφει ιστορία και γίνεται σύμβολο στη μάχη κατά της πανδημίας.

Στο αριστερό μπράτσο του Μιχάλη Γιοβανίδη γίνεται το πρώτο εμβόλιο σε ηλικιωμένο της χώρας, με τον ίδιο να παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια ψύχραιμος και αποφασιστικός.

Ένα 24ωρο μετά, ο 88χρονος που βρέθηκε στο επίκεντρο μιλάει στο LIVE NEWS και περιγράφει την έντονη εμπειρία του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, τον άγνωστο διάλογο με τον υπουργό Υγείας, αλλά και τον τρόπο που κύλησε το πρώτο 24ωρο, από τη στιγμή που το εμβόλιο μπήκε στον οργανισμό του.

«Δεν το υπολόγισα καθόλου, δεν φοβήθηκα, και συνιστώ να το κάνουν όλοι. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα το κάνουν όλοι και θα γλυτώσουμε από αυτήν την ασθένεια». Μετά το εμβόλιο ο 88χρονος σηκώθηκε για να επιστρέψει στον οίκο ευγηρίας των Μελισσίων που ζει τα τελευταία χρόνια. Στον Βασίλη Κικίλια που τον πλησίασε εκείνα τα λεπτά, φρόντισε να δείξει το χιούμορ του.

«Μέχρι και ο υπουργός, ο κύριος Κικίλιας, ήρθε στο αυτοκίνητο μέσα. Με κέρασε πορτοκαλάδα. Μου είπε να πιω ουίσκι αν θέλω, είπα όχι, πήρα πορτοκαλάδα».

Καμιά παρενέργεια

Δεν πόνεσε καθόλου, όπως λέει, και δεν υπήρξε καμία παρενέργεια που να τον κάνει να ανησυχεί. Την απόφασή του να σηκώσει το χέρι για να κάνει πρώτος το εμβόλιο, όταν η Δόμνα Μιχαηλίδου πήγε στη δομή που ζούσε, δεν την μετάνιωσε σε καμία στιγμή.

«Ήθελα να το κάνω πρώτος».

Ο 88χρονος, με καταγωγή από την Ορεστιάδα, ζει στη δομή ηλικιωμένων στα Μελίσσια τα τελευταία 25 χρόνια. Στα νιάτα του υπήρξε αγρότης και απέκτησε μία κόρη που πλέον είναι τα πάντα για εκείνον.

Η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα τού προκάλεσε πολύ γρήγορα άγχος που σταδιακά έγινε φόβος, από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της νόσου σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. «Πεθάναν πολλοί. Στην αρχή με μερικούς που κάναμε παρέα, πέθαναν αυτοί όλοι, έμεινα εγώ».

Το εμβόλιο, η μόνη ελπίδα

Τα λόγια του για το εμβόλιο αντικατοπτρίζουν πιθανότατα τις σκέψεις και τις αγωνίες για την επόμενη μέρα ενός ολόκληρου λαού. Η αποτελεσματικότητά του, όπως μας λέει, θα ρίξει τους τίτλους τέλους σε έναν εφιάλτη που ήρθε από το πουθενά.

«Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα».

10 μήνες από την στιγμή που ο φονικός ιός μπήκε στην Ελλάδα, στο κατώφλι του 2021, η αισιοδοξία μέσα του κυριαρχεί. Ο Μιχάλης Γιοβανίδης αισθάνεται σίγουρος και δικαιωμένος. Πιο ήρεμος και περισσότερο ασφαλής.

Σε έναν μήνα από σήμερα θα κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, χωρίς άγχος, αφού η διαδικασία που έζησε ήταν πιο απλή από όσο φανταζόταν.

Περιγράφοντας τη διαδικασία του εμβολιασμού του στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κ. Γιοβανίδης τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, η μόνη ελπίδα είναι το εμβόλιο», ενώ είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και δεν έχει παρατηρήσει κάποια παρενέργεια.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα