Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με Pfizer ή Moderna η αναμνηστική δόση εμβολίου τέσσερις εβδομάδες μετά τη 2η

Ακούστε το άρθρο

Τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου έναντι του κορωνοϊού ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την αναμνηστική δόση εμβολίου αποκλειστικά με m-RNA εμβόλιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική ανοσοανταπόκριση από τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου

«Η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην παραλλαγή Δέλτα, λέγοντας πως «ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες» τονίζοντας ότι ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.

Ποιοι θα λάβουν αναμνηστική δόση

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.
«Να επαναλάβω ότι η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός όλων» είπε κλείνοντας η κα. Θεοδωρίδου και τόνισε:

«Μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια».
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου αναμένεται να ανοίξει στις 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας.

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός από πλευράς κυβερνητικού επιτελειού και ειδικών για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα, ενόψει νέας σχολικής χρονιάς και επιστροφής από τις διακοπές.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους πολίτες, λέγοντας πως η κοινωνία «δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων» εξηγώντας πως «προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία τη δημόσιας σφαίρα σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις».

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα