WEB tv Αγροτικά Δελτίο Ειδήσεων ΟΡΤ Ηλεία

Κορωνο-επίδομα: Πολλοί Ηλείοι ελαιοπαραγωγοί μένουν εκτός της ενίσχυσης

Ένα μεγάλο ποσοστό ελαιοπαραγωγών της Ηλείας μένει εκτός του προγράμματος ενίσχυσης με 30 ευρώ το στρέμμα για τον κορωνοϊό, λόγω των κριτηρίων που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει βάλει.

Η ενίσχυση αφορά καθαρά και μόνο την ποικιλία της λαδοελιάς ενώ όσοι κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν έσοδα  από άλλη πηγή, το σύστημα τους πετάει εκτός του πίνακα των δικαιούχων.

Επίσης ένα ακόμα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών δεν επαρκεί για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των ελαιοπαραγωγών,  με δεδομένο και το γεγονός των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασπορας του κορωνοϊού.

Δηλαδή ένας ελαιοπαραγωγός που έχει διατελέσει και πρόεδρος της κοινότητας με αποτέλεσμα να έχει λάβει τα χρήματα της μετακίνησης που δικαιούται ως αιρετός, για το σύστημα δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και τον πετάει έξω από τον πίνακα των δικαιούχων της ενίσχυσης  των 30 ευρώ.

Και τα προβλήματα δεν σταματάνε εκεί αφού για να μπεις στην πλατφόρμα να κάνεις την αίτηση θα πρέπει να βάλλεις μέσον…λόγω του ότι η ταυτόχρονη προσπάθεια να εισέλθουν όλοι ρίχνει το σύστημα με αποτέλεσμα η υποβολή της αίτησης έχει γίνει  βραχνάς… αγωνίας για τους παραγωγούς.

Η Κομισιόν έδωσε 126 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μετά από αίτημα της, για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, όμως το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι θα έπρεπε στο Μητρώο να έχουν δηλώσει μέχρι τις 30 Αυγούστου ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών.

Οι παραγωγοί κάνουν έκκληση  στην Περιφέρεια  και στους τοπικούς βουλευτές να σκύψουν στο πρόβλημα και να δώσουν παράταση στις αιτήσεις αλλά και στις προθεσμίες για την είσοδο των παραγωγών στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Επίσης για να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων προκειμένου να δώσει δυνατότητα σε όλους της κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς να πάρουν την ενίσχυση αυτή.

Άλκης Κωνσταντόπουλος-Υπεύθυνος Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών Πύργου: “Οι Δέκα μέρες δεν επαρκούν”….

Είναι ένα πολύ ασφυκτικό περιθώριο χρονικό που δίνεται για την υποβολή δήλωση ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυσης από το κορονοϊό στους ελαιοπαραγωγούς. Πράγματι καθυστέρησε. Είναι ένα μέτρο το οποίο περίμεναν οι ελαιοπαραγωγοί εδώ και κάμποσους μήνες. Έρχεται τώρα το Υπουργείο και λέει να ολοκληρωθεί μία διαδικασία για ένα πλήθος μεγαλύτερο πολύ μεγαλύτερο από τη διαδικασία που έκαναν για  παράδειγμα οι αιγοπροβατοτρόφοι όπου για ένα μήνα ολόκληρο υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύνολο του πληθυσμού δεν έχει την ευχέρεια να χειρίζεται όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καταφύγουν για βοήθεια στις πύλες υποδοχής. Επιπλέον έχουμε και αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν για να μην έχουμε διασπορά, γεγονός που δυσχεραίνει  την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός από το γεγονός ότι το σύστημα που έπεφτε αρκετά συχνά, γεγονός που ευχόμαστε να μην συνεχιστεί και να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον, έπρεπε να βρούμε και τρόπους να κρατάμε τον κόσμο που προσήλθε για να εξυπηρετηθεί σε αποστάσεις και αυτό ήταν το ποιό δύσκολο. Επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με ανθρώπους που δεν έχουν ενημερώσει πρόσφατα το μητρώο τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και με αυτούς που είχαν ή έχουν  εισοδήματα από την θητεία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου το σύστημα τους πετάει έξω μολονότι είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα. Το είχαμε αντιμετωπίσει και με την χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης

Χρήστος Βαλιανάτος- Πρόεδρος Ο.Π. Αμαλιάδος: “Θα μείνει μεγάλος αριθμός παραγωγών εκτός”

Ο τρόπος με τον οποίο χορηγεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το επίδομα αυτό των 30 ευρώ για κάθε στρέμμα στους ελαιοπαραγωγούς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αφού το σύστημα, με βάση τα κριτήρια που το υπουργείο έχει θεσπίσει, θα πετάξει πολλούς έξω από το πρόγραμμα.

Η ενίσχυση αφορά μόνο τις λαδοελιές και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά υπάρχουν περιπτώσεις  όπου ένας  που είναι δηλωμένος αγρότες και πληρώνει όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές να μην ενταχθεί στους δικαιούχους αν έχει πάρει εισόδημα από μία άλλη πηγή. Τα 30 ευρώ είναι η προσωρινή στήριξη στους γεωργούς που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid  και αποζημιώνονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι έχουν και ΟΓΑ και έχουν στην κατοχή τους τις λαδοελιές.

Δεν αποζημιώνεται η ποικιλία των καλαμών. Αυτό σημαίνει ότι α υπάρξουν ολόκληρες περιοχές που θα μείνουν εκτός προγράμματος.                  Οι αιτήσεις γίνονται από 17 έως 27 Νοεμβρίου στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου  οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν ανοίξει κωδικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν να κάνουν την αίτηση. Σε μια εποχή πανδημίας, σε μία εποχή του κορονοϊού να στείλουν όλους τους παραγωγούς,  να ανοίξουν κωδικούς και μετά να ανοίξουν και άλλο κωδικό να κάνουν την αίτηση. Θα κάνουν όλοι την αίτηση ή ορισμενοι θα χάσουν τα χρήματα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει το ποιός είναι και το ποιός δεν είναι αγρότης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει το ΟΣΔΕ όπου υπάρχουν δηλωμένα τα στρέμματα με τις ελιές. Πολύ άνετα θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις δύο αυτές βάσεις στοιχείων και από εκεί να προχωρήσουν στην καταβολή των χρημάτων  στους πραγματικούς ελαιοπαραγωγούς. Ένας ηλικιωμένος πάνω στα ορεινά που θα το μάθει να κάνει την αίτηση. Αυτοί που είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Υπουργείο πιστεύουν ότι όλοι έχουν λάπτοπ στα σπίτια τους.

Μα δεν είναι δυνατόν να έχουν.

Γιώργος Καλατζής πρώην πρόεδρος Τ.Κ. Μουζακίου: “Πληρώνω την… προεδρία”

Με πέταξε έξω το σύστημα και ο λογιστής μου με ενημέρωσε πως δεν φαίνομαι αγρότης. Εγώ από το 1988 πληρώνω ΟΓΑ. Έχω στο όνομά μου 42 στρέμματα με λαδοελιές δηλώμενες στο ΟΣΔΕ και το κύριο εισόδημά προέρχεται από τις αγροτικές ασχολίες. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επειδή έχω διατελέσει πρόεδρος στην Τοπική Κοινότητα Μουζακίου και είχα πάρει τα έξοδα μετακίνησης με αποτέλεσμα το σύστημα να με θεωρεί μισθωτό. Για το Υπουργείο όμως είμαι κατ΄ επάγγελμα αγρότης αφού με έχει πιστοποίηση ως ικανό να μπορώ να διαχειρίζομαι φυτοφάρμακα για να περιποιούμαι τις καλλιέργειες. Πιστεύω πως σε αυτή την θέση δεν θα είμαι μόνο εγώ.

Δημήτρης Δημητρόπουλος πρώην Πρόεδρος Τ.Κ. Βροχίτσας: “Θολό το τοπίο”

Το τοπίο ακόμα είναι θολό. Ζητάνε μία αίτηση να την υποβάλλουμε ηλεκτρονικά και μετά μας λένε όλα τα δικαιολογητικά. Προσπάθησα να μπω χθες το βράδυ αλλά δεν τα κατάφερα. Νομίζω ότι υπάρχει μία χαοτική κατάσταση κυρίως με τα δικαιολογητικά αλλά και τα κριτήρια που έχουν βάλλει θα αφήσουν πολλούς εκτός  ενίσχυσης. Το μέτρο είναι καλό αλλά θα έπρεπε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται να είναι ποιο ευέλικτο.

 

Θεόδωρος Βασιλόπουλος- Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης: ” Θα πιέσουμε για παράταση και συμπληρωματική χρηματοδότηση”            

Η  ειδική εφάπαξ ενίσχυση σε ελαιοπαραγωγούς γύρω στα 30 ευρώ το στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2019  υπό τη μορφή μέτρου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα διατεθούν 126,3 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι ξεκίνησε με προβλήματα. Οι  παραγωγοί μας ανέφεραν  ότι το σύστημα εμφάνισε  προβλήματα  με τις πρώτες αιτήσεις  να μην οριστικοποιούνται.   Εμείς θα ζητήσουμε ως Περιφέρεια  οι αιτήσεις προς το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραταθούν και πλέον του δεκαημέρου ενώ θα πιέσουμε το υπουργείο  να αναζητηθεί συμπληρωματική  χρηματοδότηση διότι τα αιτήματα είναι χιλιάδες και θα εξαιρεθούν από το σύστημα  παραγωγοί που πραγματικά έχουν ανάγκη την ενίσχυση.

Όλη η επικαιρότητα