Ηλεία

Κοτσώνης: Να κάνουμε την ανακύκλωση στάση ζωής!

Στην προσπάθεια και τους στόχους για την αναβάθμιση του επιπέδου της ανακύκλωσης στον δήμο Πύργου αναφέρθηκε μιλώντας στην εφ.«Πατρίς» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Κοτσώνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοτσώνης τονίζει ότι το σημαντικότερο στοιχείο για να έχει επιτυχία η όλη προσπάθεια είναι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα…

Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο η ανακύκλωση στον δήμο Πύργου;

Αυτό το διάστημα η ανακύκλωση βρίσκεται στα σπάργανα όμως έχουμε όλα τα εχέγγυα ώστε να γίνουμε πρωτοπόροι προκειμένου να αποκτήσουμε ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τόπο μας. Ας κάνουμε την ανακύκλωση, την καθαριότητα, το σεβασμό στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, στάση ζωής, συνήθεια της καθημερινότητας  μας. Στόχος μας είναι και θα συνεχίσει να είναι το επόμενο διάστημα η αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών και η παράλληλη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως δεν έχει αλλάξει μόνο ο τρόπος που “βλέπουμε” την πόλη, έχει αλλάξει και ο τρόπος που λειτουργεί η υπηρεσία Καθαριότητας. Θα είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη με κατανόηση και σεβασμό!

Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει καλά τι πρέπει να ανακυκλώνει και τι όχι, τι πρέπει να ρίχνει στον μπλε κάδο…

Ενημέρωση για όλους και σε όλα τα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά. Επίσης ο δήμος Πύργου έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου, αλλά και μικρών αντίστοιχων «πράσινων σημείων» μέσα στην πόλη, όπου ο πολίτης θα μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κλπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων και να ενημερώνεται παράλληλα για τυχόν απορίες που θα του δημιουργηθούν. Επίσης στο άμεσο μέλλον θα διοργανωθεί μια ηλεκτρονική ημερίδα για την ανακύκλωση, με καλεσμένους ειδικούς που εμπλέκονται στην διαδικασία αυτή.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από μέρους σας για να αλλάξουν τα δεδομένα σε αυτό;

Εννοείται! Ο δήμος Πύργου θα συνεχίσει την προσπάθεια με αφετηρία αυτή που ήδη έχει ξεκινήσει, με την ενημέρωση στην σχολική κοινότητα, διαδίδοντας σε όλους το μήνυμα για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται λοιπόν να ανακυκλώσουν χαρτί, πλαστικό και συσκευασίες στις ειδικές τσάντες που έχουμε είδη μοιράσει και θα μοιράσουμε στο μέλλον.

Η νέα γενιά μπορεί να αλλάξει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της ανακύκλωσης όπως είναι η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), η ευρεία ανακύκλωση χάρτου, εγγράφων και έντυπου υλικού με τοποθέτηση κάδων έντυπου υλικού σε Δημοτικές υπηρεσίες και σχολεία καθώς και η υπογειοποίηση κάδων με ότι αυτό σημαίνει για την εικόνα της πόλης και την υγιεινή. Αρκεί να πούμε πω ένα σύστημα υπόγειων κάδων χωράει τον όγκο των 10 συμβατικών κάδων.

Με λίγα λόγια ο τομέας της ανακύκλωσης είναι τεράστιος και εμείς έχουμε το μεράκι, με συνοδοιπόρους όλους τους δημότες, να συνεχίσουμε τη νέα αυτή προσπάθεια για το καλό της πόλης μας!

Υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον δήμο Πύργου;

Ο τρόπος που γίνεται αυτή τη στιγμή η ανακύκλωση είναι ασύμφορος οικονομικά διότι αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τις ποσότητες που συγκεντρώνουμε με απορριμματοφόρα στην Πάτρα στο κέντρο διαλογής. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας να καταθέσουμε πρόταση στο «Αντ. Τρίτσης» για δημιουργία ΚΔΑΥ σε χώρο εντός του δήμου έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Θα δούμε σύντομα κι άλλα “ρεύματα” (καφέ κάδοι κλπ-κλπ)  ανακύκλωσης στον δήμο Πύργου;

Υπάρχει ήδη -σε μελέτη που κάνουμε και ολοκληρώνεται σύντομα- πρόβλεψη για προμήθεια νέων συμμείκτων κάδων, εκατό καφέ κάδων τους οποίους θα τους χρησιμοποιήσουμε πιλοτικά και στην συνέχεια θα καταθέσουμε φάκελο υπαγωγής σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για προμήθεια δέκα υπόγειων κάδων για κομποστοποίηση καθώς και απορριμματοφόρα για την συλλογή τους.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Ευελπιστώ να δημιουργήσω μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες του δήμου μας, η οποία θα χτίζεται ημέρα με την ημέρα. Ως δήμος θα κλιμακώνουμε συνεχώς τις προσπάθειες μας αλλά πρέπει και οι πολίτες να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Ότι κι αν κάνουμε εμείς, αν δεν έχουμε σύμμαχους τους πολίτες, θα καταλήξουμε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν μέχρι πρότινος. Η συνισταμένη όλων των προσπαθειών μας θα είναι να αλλάξουμε μαζί με τους πολίτες τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν ορθά τους μπλε κάδους, να μάθουν τι πρέπει να ρίχνουν μέσα σε αυτούς και να μην πετάνε ανεξέλεγκτα οτιδήποτε… Με βούληση, συνεργασία και τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα τα καταφέρουμε!

Όλη η επικαιρότητα