Οικονομία

«Κούρεμα» και ρυθμίσεις χρεών a la carte

Ακούστε το άρθρο

Μέσω των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής έγιναν στην αγορά ενέσεις ρευστότητας συνολικού ύψους 3,7 δις. ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν εξ’ ολοκλήρου στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά σε 40 δόσεις που θα τοκίζονται με επιτόκιο 0,9%. «Κούρεμα», δικαιούνται μόνο οι επαγγελματίες που θα έχουν σημαντική μείωση εσόδων και μέσα στο 2021 αλλά και οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 20 άτομα προσωπικό εφόσον δεν προχωρήσουν σε καμία απόλυση.

Στο τραπέζι του διαλόγου, έχει πέσει με έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο να «κουρευτούν» αυτές οι οφειλές. Δύο είναι οι αποφάσεις στις οποίες φέρεται να έχει καταλήξει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών: Πρώτον δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση μέχρι το τέλος της άνοιξης καθώς πρέπει να έχει πρώτα φανεί το πότε ξεμπερδεύουμε οριστικά με την πανδημία. Και δεύτερον, οριζόντιο κούρεμα δεν θα υπάρξει.

Για κούρεμα 50% απαιτούνται κονδύλια άνω των 1,8 δις. ευρώ τα οποία δεν θα διατεθούν με αυτό τον τρόπο καθώς οι δικαιούχοι των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν θα παρουσιάζουν τον Μάιο ενιαία εικόνα όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση.

Αντίστοιχο «μοντέλο» θα υιοθετηθεί και όσον αφορά στις ρυθμίσεις των χρεών που θα έχουν συσσωρευτεί προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το «ταμείο» θα γίνει επίσης στο τέλος Μαρτίου καθώς ούτως ή άλλως μέχρι τότε δεν ζητείται από τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση να προχωρήσουν σε κάποιες καταβολές.

Έτσι, και το αίτημα για την παροχή «120 δόσεων» σε όλους θα υλοποιηθεί a la carte. Δηλαδή, μόνο για περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα προκύπτει από τα οικονομικά τους δεδομένα ότι θα το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η πορεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέχρι τον Μάρτιο θα είναι καθοριστικό στοιχείο για το ποια μέτρα στήριξης θα δικαιούται ο καθένας από τον Απρίλιο και μετά.

Όσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά σε επίπεδο εσόδων και μέσα στο 2021 –κάτι που θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου- τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι διευκολύνσεις που θα παρασχεθούν για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας τα οποία μέχρι τον Απρίλιο ενδέχεται να πλησιάσουν τα 4 δις. ευρώ.

Και από την άλλη, όσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη ενός επαγγελματία μέσα στο 2021, τόσο μικρότερες θα είναι οι πιθανότητες να γίνει κούρεμα στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων φάσεων από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.

Πηγή: Moneyreview.gr

Όλη η επικαιρότητα