Κρίσιμο ραντεβού των Ομάδων Παραγωγών Αμαλιάδας και Γαστούνης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Share

Κρίσιμο ραντεβού για τις Ομάδες Παραγωγών Αμαλιάδας και Γαστούνης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου.

Ένα ραντεβού που κλείστηκε εσπευσμένα από τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο, μετά την τελευταία ενημέρωση στις αρχές της εβδομάδας ότι οι αγρότες θα λάβουν με … το σταγονόμετρο το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες εντός του 2017.

Οι αγρότες έπρεπε να είχαν λάβει από τις αρχές του καλοκαιριού από τον ΕΛΓΑ το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων, για τις ζημιές που είχαν υποστεί οι καλλιέργειες τους από τις καιρικές συνθήκες εντός του 2017.

Ωστόσο, στην πορεία η ημερομηνία μετατέθηκε για τα τέλη Αυγούστου και εν συνεχεία η υπόσχεση που είχε δοθεί από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ήταν ότι η καταβολή του υπόλοιπου 30% θα γινόταν έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Στο περίμενε

Η πληρωμή δεν έγινε ούτε μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, αντ’ αυτού μετατέθηκε για το επόμενο διάστημα και μάλιστα… κουτσουρεμένη, αφού μπορεί να υπεγράφη την προηγούμενη Πέμπτη  η σχετική απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, που απαιτείται για να προχωρήσει το θέμα της πληρωμής από τον ΕΛΓΑ των υπολοίπων για τις ζημιές που σημειώθηκαν το 2017, παρ’ όλα αυτά έγινε γνωστό ότι ο ο ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρει τελικά να πληρώσει εξ ολοκλήρου το 30% των αποζημιώσεων που υπολείπεται, αλλά ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Έτσι το υπόλοιπο 10% μετατίθεται για αργότερα, προκειμένου να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ έτους 2017 από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από το παραπάνω θέμα, στην διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί, και θα απαιτηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, για το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον Νομό Ηλείας στην Κορινθιακή σταφίδα και σε θερμοκήπια τον Σεπτέμβριο του 2016.

Όπως είπε ο κ. Βαλιανάτος θα απαιτηθούν απαντήσεις και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα πορίσματα για τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα, Κορινθιακή σταφίδα και κηπευτικά, από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες τον Αύγουστο του 2018 και θα ζητηθεί να πληρωθούν οι αγρότες μέχρι το τέλος του έτους.

Στην συνάντηση θα τεθεί και η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Βαλιανάτος κάλεσε να παραστούν στην συνάντηση τους βουλευτές της Ηλείας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.