WEB tv Ηλεία

«Κραυγή αγωνίας» από τον εμπορικό κόσμο για να μη χαθούν οι σχολές στην Ηλεία

Η αναστολή της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία, θα είναι το τελειωτικό «χτύπημα» για τον νομό, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού κόσμου του Πύργου, που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, συντασσόμενοι με όποια πρωτοβουλία αναληφθεί, προκειμένου όχι μόνο να συνεχιστεί η λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας, αλλά και να προχωρήσει η λειτουργία και άλλων σχολών.

Δυστυχώς το όνειρο μετατροπής του Πύργου σε Φοιτητούπολη μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε εφιάλτη και όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, θα πρέπει οι φορείς του τόπου να διεκδικήσουν ενεργά να πάρει η Ηλεία τη θέση που της αξίζει στον ακαδημαϊκό χάρτη, καθώς η λειτουργία των τμημάτων δεν συνδέεται μόνο με την τόνωση της αγοράς, αλλά αποτελεί και διαφήμιση για τον τόπο.

Οι έμποροι γενικά κάνουν λόγο για πισωγύρισμα, για ένα σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη της περιοχής και ζητούν από τους βουλευτές του νομού να δράσουν άμεσα και να συνταχθούν με αυτό που ζητά η τοπική κοινωνία.

Ηλίας Ξανθούλης : «Η ύπαρξη της σχολής ήταν μία διαφήμιση για την πόλη μας»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κος Ηλίας Ξανθούλης τόνισε για αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα.

«Εμείς σαν εμπορικός σύλλογος συντασσόμαστε με οποιαδήποτε πρωτοβουλία παρθεί, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το τμήμα και να φέρουμε και καινούργια. Και ζητάμε από όλους τους φορείς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, να συμπαραταχθούν και επιτέλους σε αυτή την πόλη να βάλουμε στόχους, να τους πετύχουμε, αλλά και να μην τους αφήνουμε στη μέση. Η ύπαρξη της σχολής ήταν μία πνοή για την πόλη μας, υπήρχε νυχτερινή ζωή, υπήρχαν οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν, μάθαιναν την πόλη μας, άνθρωποι που δεν ήταν εύκολο να έρθουν στον Πύργο, γιατί δεν έχουμε και καλή πρόσβαση λόγω του δρόμου, που και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Είχαμε γενικά μία διαφήμιση για την πόλη μας που ήταν ανέξοδη. Περιμένουμε λοιπόν τις ανάλογες πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να συνδράμουμε και εμείς, με όλες τις δυνάμεις μας, όπως μπορούμε, στην διατήρηση της σχολής».

Σπύρος Μπλάθρας : «Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με επίσκεψη στον Πρωθυπουργό»

Από την πλευρά του ο κος Σπύρος Μπλάθρας ιδιοκτήτης του καταστήματος αθλητικών ειδών «ΜΠΛΑΘΡΑΣ ΣΠΟΡ» επισήμανε σχετικά με την πιθανότητα κλεισίματος της σχολής στον Πύργο.

«Ήταν ένα είδος διαφήμισης, ήταν ένα σοβαρό έσοδο για μας. Όλες οι πόλεις συντηρούνται από τους φοιτητές και κακά τα ψέματα, είμαστε η μοναδική πόλη στην Πελοπόννησο που δεν έχουμε πανεπιστήμιο. Κάτι πρέπει να γίνει, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο νομό, τα οποία δεν λύνονται και πρέπει να λυθούν με κεντρική παρέμβαση. Δεν έχουμε δρόμο, δεν έχουμε πανεπιστήμιο, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά οι αρμόδιοι. Η φυγή της σχολής θα ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Δεν πάμε τελευταία καθόλου καλά, ούτε σαν νομός, ούτε σαν πόλη. Αν γίνει και αυτό, πιστεύω ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό. Έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε με συγκεντρώσεις, ούτε με παράπονα, ούτε με τίποτα άλλο. Μπορεί να λυθεί μόνο εάν οι βουλευτές επισκεφτούν τον Πρωθυπουργό και του θέσουν το πρόβλημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά».

Σπύρος Βασιλακόπουλος : «Έδινε ανάσα στην αγορά του Πύργου»

Ο κύριος Σπύρος Βασιλακόπουλος από το κατάστημα ενδυμάτων «JORDAN» ευχήθηκε να μην είναι οριστική η «φυγή» των σχολών από την Ηλεία.

«Αρχικά απευχόμαστε να γίνει κάτι τέτοιο, να μην είναι οριστική η απόφαση για να φύγουν τα ΤΕΙ από την Ηλεία. Θα είναι μία δύσκολη κατάσταση για την αγορά εφόσον γίνει αυτό, θα το χαρακτήριζα πισωγύρισμα για την πόλη του Πύργου, που έστω και αυτή η μικρή ανάπτυξη πρόσφερε κάτι. Έδινε κάτι στην αγορά, έδινε κάτι στον κόσμο. Πρόκειται για νέους ανθρώπους οι οποίοι άφηναν κάτι στην πόλη, χρήματα στην αγορά, σε μία καθημερινότητα που είναι δύσκολη και ψυχολογικά και οικονομικά θα βοηθούσε πάρα πολύ την πόλη η διατήρηση της σχολής».

Κώστας Ντεβενέζος : «Αν φύγουν τα ΤΕΙ θα είναι αρνητικό για την πόλη»

Επίσης ο κος Κώστας Ντεβενέζος από το κατάστημα Ενδυμάτων «ΝΤΕΒΕΝΕΖΟΣ», χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την αποχώρηση της σχολής από τον Πύργο.

«Αν φύγουν τα ΤΕΙ από τον Νομό θα είναι αρνητικό για την πόλη. Σίγουρα βοηθούσε ο κόσμος ο οποίος ερχόταν εδώ, οι φοιτητές ήταν μία δύναμη, τώρα αν φύγουν τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα. Πάντα ο νόμος μας μειονεκτούσε, πέρασαν τόσοι από το νομό και υφυπουργοί και βουλευτές που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Πάντα ο Πύργος θα είναι χαμηλά».

Μέλτης Βασιλακόπουλος : «Αν φύγουν τα ΤΕΙ θα είναι μία πολύ άσχημη εξέλιξη»

Τέλος ο Μέλτης Βασιλακόπουλος από τα καταστήματα ενδυμάτων και υποδημάτων «Kids Bloom by Crocodilino Pyrgos».

«Αυτή θα είναι μία εξέλιξη για την περιοχή μας που δεν θα είναι καθόλου καλή, αφού όπως καταλαβαίνετε όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει η υπάρχουσα σχολή, αλλά η άποψή μας είναι ότι πρέπει να έρθουν και άλλες στον Πύργο. Θα χαθούν τα έσοδα που έρχονται από τον κόσμο που επισκέπτεται την πόλη και αυτό δεν είναι καλό για όλους μας. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε κυνηγήσει και τα TΕΦΑΑ λίγο περισσότερο. Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη, αλλά σίγουρα αν φύγουνε τα ΤΕΙ θα είναι μία εξέλιξη που όχι μόνο τον εμπορικό κόσμο, αλλά όλους τους πολίτες της πόλης, δεν θα τους χαροποιήσει καθόλου».

Όλη η επικαιρότητα