Ηλεία

«Κραυγή αγωνίας» για την κατάσταση της υγείας στην Ηλεία- Κοινή συνέντευξη τύπου Π. Αντωνακόπουλου και Γ. Λυμπέρη

«Ενωμένοι θα δώσουμε τη “μάχη” για να μείνουν τα νοσοκομεία μας ανοικτά, κατάλληλα στελεχωμένα με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά για να αναβαθμίσουμε την υγεία στην Ηλεία».

Με μια φωνή, ο δήμαρχος Πύργου κος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο δήμαρχος Ήλιδας κος Γιάννης Λυμπέρης, στην κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, αναφέρθηκαν στις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας και στους δύο μεγάλους δήμους του Νομού, ενώ στάθηκαν και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υγειονομικό σύστημα σε όλη την Ηλεία, ιδίως αυτή την περίοδο, όπου έχουμε μπροστά μας το δεύτερο κύμα κορωνοϊού (που είναι πιο «φονικό» από το πρώτο).

Μάλιστα λόγω αυτής της σκληρής και δυσάρεστης πραγματικότητας, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο δράσης, διεκδίκησης και μάχης σε όλα τα μέτωπα.

Για να μπορέσει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάποτε ο νομός να φύγει από τις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη και να σταματήσει να ανέχεται τις αδυναμίες και την έλλειψη δράσης της πολιτείας.

Ο κ. Αντωνακόπουλος μάλιστα στάθηκε και στα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν την κατάσταση της υγείας στο νομό στο σημερινό επίπεδο. Γενικά και οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν ότι η λογική του να κλείσει το ένα νοσοκομείο για να στηριχθεί το άλλο δεν είναι λύση, αντιθέτως θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με μοναδικά θύματα του πολίτες του νομού, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Οι δυο δήμαρχοι στάθηκαν ακόμη και στο ότι τώρα που το δεύτερο κύμα της  πανδημίας του κορωνοϊού είναι σε έξαρση, η υγεία στο νομό αντί να ενισχύεται, αποδυναμώνεται. Συμφώνησαν λοιπόν σε κοινό μέτωπο δράσης και διεκδίκησης σε κεντρικό επίπεδο.

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Μόνο με ενίσχυση των νοσοκομείων μας θα έχουμε ελπίδα» – «Χρειάζονται ευέλικτες κινήσεις γι’ αυτό»

Στην έναρξη της δήλωσης του ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αυτή την στιγμή χρειάζονται ευέλικτες διαδικασίες για άμεση στελέχωση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Πύργου, αλλά και των υπόλοιπων κλινικών, όπως η ΜΕΘ, διότι αυτή η υποστελέχωση αποτελεί την βασική αιτία του κακού.

“Δυστυχώς είμαστε μπροστά σε δραματικές έως και καταστροφικές εξελίξεις, κάτι που είχαμε προβλέψει στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, όταν βλέπαμε διάφορες πτυχές του πολιτικού συστήματος στον τόπο μας να υποβαθμίζουν το θέμα. Δεν ήθελαν κάποιοι να ακολουθήσουμε τον ιστορικά δοκιμασμένο δρόμο της συλλογικής προσπάθειας και να αποτανθούμε στο πολιτικό σύστημα. Αυτό που έπρεπε να γίνει – και ακόμη επιμένουμε – είναι να δούμε τις ευέλικτες διαδικασίες για άμεση στελέχωση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Πύργου, διότι αυτή η υποστελέχωση αποτελεί την αιτία του κακού. Ειδικά τώρα που η πανδημία είναι ο νέος κίνδυνος, όχι μόνο αυτών που ασθενούν αλλά των υπολοίπων που δεν πάσχουν από κορωνοϊό. Οι φετινοί θάνατοι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά με στατιστικά στοιχεία είναι αυξημένοι κατά 30%. Όχι από κορωνοϊό αλλά από άλλες αιτίες γιατί δεν πήγαινε ο κόσμος στο νοσοκομείο. Επειδή το νοσοκομείο είτε δεν μπορούσε να τους βοηθήσει γιατί είχε προσανατολιστεί όλη του η λειτουργία σε πάσχοντες από κορωνοϊό, είτε από φόβο να μην κολλήσουν.

«Δεν είναι ένα στενό πρόβλημα της Αμαλιάδας το κλείσιμο του Νοσοκομείου»

Ο Δήμαρχος Πύργου ανέφερε με ένταση στην φωνή του ότι είναι η χειρότερη δυνατή λύση το κλείσιμο του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας.

«Αυτή την ώρα, δεν είναι ένα στενό πρόβλημα της Αμαλιάδας το κλείσιμο του Νοσοκομείου. Είναι η πιο κακή λύση ενός χρόνιου προβλήματος του νοσοκομείου του Πύργου, αυτό της υποστελέχωσης γιατρών. Είναι υπονόμευση της υγείας όλου του νομού. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με έναν ανόητο τοπικισμό αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Προτείνω άμεσα να απευθυνθούμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δεν μπορούν σε υπηρεσιακό επίπεδο οι διοικητικοί παράγοντες να μας λύσουν το πρόβλημα. Διότι δεν έχουν την αρμοδιότητα και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Τέτοια τεράστια θέματα δεν λύνονται με υπηρεσιακού τύπου διαδικασίες, με ένα έγγραφο…

Αυτή η τακτική να μην ενοχλούμε την πολιτική ηγεσία έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες. Φτάνει πια η “βελούδινη” συμπεριφορά. Είμαστε εδώ και θα κριθούμε από τα αποτελέσματα. Με τη σιωπή δεν λύθηκαν ποτέ προβλήματα. Πρέπει να γίνουμε πιο ενοχλητικοί. Τι θα πούμε στον κόσμο; ότι βγάλαμε μια  ανακοίνωση μόνο;

Αυτή είναι η πολιτική τους δράση για τον τόπο; Να κρύβονται από τις συσκέψεις; Να χαράζουνε προσωπικές στρατηγικές επανεκλογής τους και οι διάφοροι θεσμικοί να παριστάνουν τους παράγοντες άλλης εποχής;

Δεν θα παραδοθούμε έτσι. Ο Πύργος αυτή τη φορά θα έχει άλλο πρόσημο κοινωνικών αγώνων και θα κερδίσουμε.

Όλοι να μπούμε μπροστά, δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος ούτε επικεφαλής. Πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογική δράση.

Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι απαραίτητο γιατί το αποφάσισε συντεταγμένη η πολιτεία σε προηγούμενο χρόνο. Δεν ήρθε μια άλλη σύνθεση να πει “δεν δέχομαι εκείνον τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας που έγινε κάποτε” , στον οποίο εγώ και ο Γιάννης Λυμπέρης είχαμε ψηφίσει στο τότε νομαρχιακό συμβούλιο του 94 για ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Μεσολογγάκι . Και κάποιοι άλλοι τους οποίους επιβράβευσε η τοπική κοινωνία για χρόνια, ήθελαν 2-3 νοσοκομεία. Και εδώ στον Πύργο να γίνει στην τοποθεσία που έγινε, και η δαπάνη του αυξήθηκε κατακόρυφα και μετά πλημμύρισε… Με το προσωπικό που έχει η Αμαλιάδα και ο Πύργος θα είχαμε ένα νοσοκομείο τέλειο στο Μεσολογγάκι.

Σχεδιάσανε λοιπόν δύο νοσοκομεία για να έχουνε στο άθροισμά τους τα κρεβάτια που αντιστοιχούν με βάση τα επιστημονικά κριτήρια στον πληθυσμό μας. Εάν “κόψεις” τα κρεβάτια της Αμαλιάδας τότε υπονομεύεις την υγεία όλης της περιοχής γιατί εκ τον πραμάτων μειώνονται  οι ήδη μειωμένες υπηρεσίες στην Ηλεία. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Πάτρα δέχεται όλα τα περιστατικά της Ηλείας».

«Οι παλιές τακτικές έφεραν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα» – «Ο κίνδυνος μας αγγίζει όλους»

Επίσης ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν οφείλονται και σε κουτοπόνηρες σκέψεις και επιλογές, αλλά και σε παλιές τακτικές που έφεραν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.

«Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και οφείλεται σε κουτοπόνηρες σκέψεις και επιλογές και σε παλιές τακτικές.

Δεν πάμε μπροστά έτσι. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Έχει έρθει η ώρα να σταθεί ο Πύργος και η Αμαλιάδα στο ύψος των περιστάσεων. Να έχουμε τα κρεβάτια που χρειαζόμαστε και οι κλινικές να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Πρέπει  να οργανώσουμε την διεκδίκησή μας. Να στριμώξουμε την πολιτική ηγεσία. Είναι σκληρή η πραγματικότητα. Θα πεθάνει κόσμος. Είναι πολύ πιο σκληρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και φυσικά όσοι μιλούν για συνωμοσία χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας.

Έχει έρθει η ώρα, ο δήμαρχος Ήλιδας και εγώ να λειτουργήσουμε ως εκφραστές της προάσπισης του μεγαλύτερου συμφέροντος του ανθρώπου, της υγείας.

Ο κίνδυνος μας αγγίζει όλους”.

Γιάννης Λυμπέρης: «Επίταξη γιατρών και συστράτευση» – «Να σώσουμε και τους εκτός covid ασθενείς»

Πολλές αλήθειες είπε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Ήλιδας και γιατρός Γιάννης Λυμπέρης στην Κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και ειδικά τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και του Πύργου. Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο δράσης και διεκδίκησης  σε όλα τα μέτωπα.

 

«Έρχεται τσουνάμι»

Καμπανάκι κινδύνου προς όλες τις πλευρές για την επόμενη μέρα έκρουσε ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης: «Κάποιοι που τους έχει κολλήσει στον εγκέφαλο ότι αν κλείσουν όλα τα άλλα και τα μαζέψει ο Πύργος θα προσφέρει περίθαλψη, είναι μακριά νυχτωμένοι. Δεν γίνεται. Μακάρι να μπορούσε να γίνει. Να βγω πρώτος και να πω: Τελειώνετε. Κλείστε όλα και πάμε όλοι στον Πύργο. Δεν γίνεται! Θα φτάσουν οι ουρές στην Φιλοθέη. Θα φτάσουν οι ουρές των ανθρώπων κάτω στο Επισκοπείο, στα Χανάκια. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;

Το Νοσοκομείο Πύργου έμεινε με έναν Παθολόγο. Ποιός ευθύνεται γι΄αυτό; Ο Αντωνακόπουλος; Ο  Λυμπέρης; Τι συζητάμε τόση ώρα; Να πάρουμε τους δύο που έχουμε στην Αμαλιάδα. Τρείς παθολόγοι τι να κάνουν; ΄

Έμεινε κι ένας στην Αμαλιάδα, να τον πάρουμε κι αυτόν. Τι να κάνουν; Είναι λύσεις αυτές; Πάνε να βγάλουν τη θητεία τους 2-3 χρόνια , να τελειώνουν να σκουπίσουν τα χέρια τους και να φύγουν; Κι εμείς θα πεθαίνουμε; Ο κόσμος μας εδώ θα πεθαίνει;

Επομένως, δεν πρέπει να σηκώνουμε φωνές, δεν πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Έρχεται τσουνάμι, το βλέπουμε, Πρέπει να σταθούμε όλοι να σηκώσουμε μανίκια, να πάμε να βοηθήσουμε. Και θα βοηθήσουμε.

Όμως δεν είναι μόνο οι 40 -50 άνθρωποι που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό. Είναι άλλοι 150 που πεθαίνουν από άλλες αιτίες. Και πιθανόν κάποιοι από αυτούς τους 150, σίγουρα  θα μπορούσαν να σωθούν αν οι δομές κρατιόνταν στο ύψος τους και συντεταγμένες

Σήμερα είμαστε σε άτακτη μάχη. Είμαστε στην πρώτη γραμμή χωρίς να έχουμε συνταχθεί. Το αντίθετο. Δεν θέλω να κινδυνολογώ. Δεν κινδυνολόγησα ποτέ στη ζωή μου. Ξεκίνησα ρίχνοντας ευθύνες στον εαυτό μου πάντα για ότι περισσότερο μπορούσα να κάνω και θα μπορούσα με να κάνουμε  και έτσι θα προχωρήσουμε.

Όμως μέσα σε αυτή τη μάχη -να την περάσουμε όσο μπορούμε πιο ανώδυνα- την επόμενη μέρα την πολέμου τα πράγματα θα είναι σκληρά για κάποιους. Να πάρουν το μήνυμα, να το αντιληφθούν σωστά, γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ σκληρά για κάποιους. Και μιλώ από όλες τις πλευρές. Τις κοινωνικές, από την πλευρά της λαϊκής οργής που είναι το κυριότερο και τις νομικές και τις οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες. Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ σκληρά την επόμενη μέρα!»

«Δεν περνά τοπικισμός-λαϊκισμός»

Και ο δήμαρχος Ήλιδας συνέχισε: «Τώρα συμφωνώ με τον δήμαρχο Πύργου. Θα συνταχθούμε, θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ΄ αυτό, αλλά γυρνώντας στην κανονικότητα, θα δώσω στις τελευταίες μου θητείες ως αυτοδιοικητικός, όλες μου τις δυνάμεις, η Ηλεία να πετύχει ότι πρέπει να πετύχει σε όλους τους τομείς».

Έχουμε συμμάχους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Τοπικισμός  και λαϊκισμός σε εμάς τους δύο δεν θα περάσει, δεν θα κολλήσει η ρετσέτα πολλές φορές από κάποιες ομάδες, μέσα από εσάς τους δημοσιογράφους, -όχι κακώς, τη δουλειά σας κάνετε. ..Λαϊκιστής ο Λυμπέρης, μιλάει για την Αμαλιάδα, θέλει νοσοκομείο. Λαϊκιστής ο Αντωνακόπουλος μιλάει για τον Πύργο, θέλει σχολή…Δεν θα περάσουν αυτά.

Εμείς θα συνταχθούμε και θα προχωρήσουμε για το συμφέρον της Ηλείας. Δεν θα ζητήσω εγώ να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Θα ζητήσω όμως με σύμπνοια, ,με σύμπραξη, με ομοθυμία όλοι μαζί να ανεβάσουμε την περιοχή».

«Πρόληψη πάνω απ’ όλα»

Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε ακόμη στη σπουδαιότητα της πρόληψης:

«Κυρίως είναι πρόληψη. Κυρίως είναι πως θα καταφέρει κάποιος να προλάβει την αρρώστια. Τι γίνεται σήμερα στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα, αλλά δραματικά στην Ηλεία από αυτή την πλευρά;

Τίποτα! Απολύτως τίποτα! Βγαίνουν περιστασιακά, έφερε  κι ο Τακης, θα φέρω κι εγώ να κάνουν μαστογραφίες, μία κινητή μονάδα. Ποιος θα πάει να κάνει κολονοσκόπηση; Όποιος και όποτε έλθει. Ποιος θα πάει να κάνει προληπτική οδοντιατρική; Κανείς. Οι λειτουργοί της πρόληψης υγείας, που και πως βρίσκονται;Πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βάλει χέρι και να δώσει στίγμα επί αυτού του ζητήματος».

«Αχταρμάς»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είπε: «Το γίνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Τι γίνεται με τα Περιφερειακά Ιατρεία; Τι γίνεται με τα Κέντρα Υγείας; Τι γίνεται με τα νοσοκομεία που, εν πολλοίς, κάνουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας; Ένας αχταρμάς… Άλλοτε τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στα νοσοκομεία, άλλοτε ανήκουν στην ΥΠΕ, άλλοτε στον εαυτό τους…

Τελικά δεν ανήκουν πουθενά, η Πρωτοβάθμια Υγεία περιπλανάται από ΄δω και από κεί και ο κόσμος ταλαιπωρείται.Τι θα του πουν αύριο ενός θα που έρθει στην Αμαλιάδα. Δώρισε ένα χριστιανός έναν αξονικό τομογράφο. Έδωσε 250.000 ευρώ.Γιατί όποτε χάλαγε ο τομογράφος του Πύργου, κάναμε βόλτες 100 χιλιόμετρα, να κάνουμε αξονική στην Πάτρα με ραντεβού, το 2020».

 

«Υπάρχει κορονοϊός»

«Ο κόσμος να μην ακούει τα παραμύθια και εκείνους τους τύπους τους ωραίους που λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός , δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει ιός, είναι πολύ μεταδοτικός  είναι επικίνδυνος, είναι θανατηφόρος, χτυπάει όλα τα συστήματα του οργανισμού, και βέβαια έχει μικρό ποσοστό θανάτου στις μικρές ηλικίες  αλλά όταν αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα και γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες, αυτό το ποσοστό είναι σε απόλυτο  αριθμό πολύ σημαντικό και για τους νέους ανθρώπους που δεν μας περισσεύουν σε αυτή τη χώρα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού προβλήματος.Επομένως λέμε στον κόσμο να τηρεί μέτρα. Δεν θα πεθάνουμε δα αν ένα δύο τρείς μήνες ακόμα κρατήσουν αυτά τα μέτρα για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης ».

«Συστράτευση»

Και ο κ. Λυμπέρης συνέχισε καλώντας σε συστράτευση: «Σε αυτή τη μάχη να συστρατευτούμε όλοι. Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ να ρίξουμε ευθύνη  μέσα στη μάχη όταν σε πυροβολεί ο ιός και σε σκοτώνει. Ήρθαμε εδώ  για να δώσουμε μαζί λύση ποιο χαράκωμα θα πιάσουμε πώς θα πολεμήσουμε. Όλοι πρέπει να το κάνουμε αυτό.  Όλοι οι γιατροί πρέπει να το κατανοήσουμε. Δεν μπορεί να είμαστε ήρωες στην μετά πόλεμο εποχή. Δεν είναι όλοι οι γιατροί ήρωες. Είναι οι γιατροί που παλεύουν ο καθένας από το μετερίζι του αλλά και οι ιδιώτες γιατροί δίνουν τη μάχη τους. Τα κρυολογήματα που θα πέσουν τώρα μέσα σε όλα τα ιατρεία πρέπει  να διακριθούν, να κριθούν και να κατανεμηθούν και να διακομισθούν σωστά και από τα ιδιωτικά και από τα νοσοκομεία αλλά και τα Κέντρα Υγείας.»

 

«Επίταξη ιδιωτών γιατρών»

Ο δήμαρχος Ήλιδας στη συνέχεια έθεσε και θέμα επίταξης των ιδιωτικών γιατρών:

«Αντί να έχουν έρθει γιατροί από την Αθήνα, από την Πάτρα και το εξωτερικό ακόμη, αντί να δοθούν μισθοί γενναίοι κίνητρα  και στο τέλος- τέλος επίταξη  σε ιδιώτες πνευμονολόγους αναισθησιολόγους να μπουν στις ιστορίες αυτές, τι κάνουμε τώρα; Άτακτες κινήσεις! ΟΙ στρατηγοί, οι λογαχοί και οι λοχίες δεν κρίνονται από τις παρελάσεις αλλά κρίνονται στη μάχη. Και αυτοί που σήμερα έχουν την ευθύνη κάνουν κινήσεις πανικού. Αυτό θέλω να επισημάνω όχι για να δημιουργήσω πανικό στον κόσμο αλλά για να κουνήσουμε το κεφάλι μας και να κάνουμε όλοι μαζί κινήσεις που πραγματικά θα δώσουν λύσεις και θα βοηθήσουν. Εγώ είχα πάει στο νοσοκομείο νύχτα να δω εμφραγματίες, είχα μπει στο ασθενοφόρο, είχα πάει συνοδεία, αλλά δεν είναι τι θα κάνω εγώ και ο Τάκης Αντωνακόπουλος. Χρειάζεται πραγματικά μια συμπαράταξη και των συναδέλφων ιδιωτών τώρα για όλα τα περιστατικά εκτός covid. Συνεχίζουν να νοσούν να αρρωσταίνουν να παθαίνουν έμφραγμα και σήμερα ο κόσμος. Δεν σταμάτησε αυτό επειδή έχουμε την πανδημία. Οι ασθενείς αυτοί θέλουν αντιμετώπιση. Θέλουν γιατρό. Εμείς λοιπόν όσοι μπορούμε ας συμπαραταχθούμε γι αυτούς.  Γιατί τα στοιχεία που έδωσε ο Τάκης είναι δραματικά. Είναι ανησυχητικά. Είναι ένοχα. Αν έχουν πεθάνει 30% παραπάνω  άνθρωποι από πρίν! Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές »

«Γιατί δεν έρχεται κανείς»

Ακόμη ο γιατρός και δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης εξήγησε γιατί δεν  έρχεται κανένας γιατρός παρά την προκήρυξη που υπάρχει: «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν κάνει το ξενύχτι που έχουμε κάνει εμείς μέσα στα επείγοντα ιατρεία σε τόσα νοσοκομεία να παλέψουμε με τον θάνατο. Έχουμε μια εμπειρία, μια άποψη και ανόητοι να είμαστε κάτι έχουμε αποκομίσει τόσα χρόνια. Μας ρωτάει κανείς; Μας υπολογίζει κανείς; Τι έκαναν λοιπόν οι υπουργοί  όταν άρχισε η κρίση; Να επιτάξουν γιατρούς, να μεταθέσουν. Εντάξει η προκήρυξη. Μα δεν έρχεται κανένας. Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση δεν έρχεται. Κατ’ αρχήν  οι μισοί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Γιατί να κάτσουν εδώ με 1500 και να μην πάνε αλλού με 3000. Αλλά το κυριότερο με συνθήκες δουλειάς.  Με αξιοπρέπεια. Όχι χύμα όπως είναι εδώ!»

«Πάνω απ’ όλα η πρόληψη, ο ιός είναι θανατηφόρος»

Η εφημερίδας «Πατρίς», πάντα παρούσα σε παρόμοιες πρωτοβουλίες που αφορούν κορυφαία θέματα για το νομό, έκανε την εξής ερώτηση στους  δυο δήμαρχους.

– Λόγω της πανδημίας έχουμε πόλεμο και σε καιρούς πολέμου λοιπόν, όπως σήμερα, ποια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μας για να μειώσουμε τις ανθρωποθυσίες στον ιό, καθ’ ότι ανακοινώθηκε ότι η Ηλεία έχει μια ακόμη πανελλαδική αρνητική πρωτιά,  όσον  αφορά κρούσματα και νοσηλεία στις ΜΕΘ;

Οι δύο δήμαρχοι στην απάντηση τους στάθηκαν πρώτα απ’ όλα στην πρόληψη, δηλαδή οι πολίτες να ακολουθούν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια την δική τους και των συνανθρώπων τους.

Γιάννης Λυμπερης : «Ο ιός υπάρχει και είναι θανατηφόρος»
Πρώτος απάντησε ο κ. Γιάννης Λυμπέρης που τόνισε μεταξύ άλλων :
«Το πρώτο που πρέπει να πούμε και το είπαμε από το Φλεβάρη πέρσι στον κόσμο, είναι να μην ακούει παραμύθια και εκείνους τους τύπους που λένε δεν υπάρχει κορωνοϊός. Υπάρχει ιός, είναι πολύ μεταδοτικός, είναι επικίνδυνος, είναι θανατηφόρος, χτυπάει όλα τα συστήματα του οργανισμού και βέβαια μπορεί να έχει μικρό ποσοστό θανάτων στις μικρές ηλικίες, αλλά όταν αυξηθούν τα κρούσματα και γίνουν εκατοντάδες και χιλιάδες, αυτό το ποσοστό είναι πολύ σημαντικό σε απόλυτο αριθμό και χτυπάει και νέους ανθρώπους που δεν μας περισσεύουν αυτή τη στιγμή σε μία περίοδο υπογεννητικότητας. Δηλαδή  να τους χάνουμε, όπως τους χάνουμε. Επομένως λέμε στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα. Δεν θα πάθουμε τίποτα αν κρατήσουμε αυτά τα μέτρα δύο, τρεις μήνες για να μειώσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης. Επίσης σε αυτή την μάχη πρέπει να συστρατευτούμε όλοι. Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ για να ρίξουμε ευθύνες σε κάποιους. Ήρθαμε εδώ για να δώσουμε λύση, πώς θα πολεμήσουμε, πώς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Όλοι πρέπει να το κάνουμε αυτό, όλοι οι γιατροί πρέπει να το κατανοήσουμε. Και οι ιδιώτες γιατροί δίνουν τη μάχη τους. Γιατί μέσα από τα ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να κατευθυνθούν σωστά στα νοσοκομεία οι ασθενείς  και πρέπει να κρατήσουμε τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγεία μας ανοιχτά για να πολεμήσουμε το ιό. Θέλουμε γιατρούς και προσωπικό για να πολεμήσουμε αυτή την κατάσταση. Διοικητές νοσοκομείων, διοικητές ΥΠΕ, υπουργοί πρέπει να το δουν αυτό. Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα που δεν άρχισαν οι βροχές, που δεν ήρθε το κρύο ακόμα. Πρέπει όλοι να είμαστε διαταγμένοι σε ένα σχέδιο».

Τάκης Αντωνακόπουλος : «Όσοι δεν τηρούν τα μέτρα, έχουν μια καταστροφική συμπεριφορά»
Ακολούθως ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εγώ νομίζω ότι η κοινωνία το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να δείξει υπευθυνότητα. Και να αποθαρρύνει συμπεριφορές που είναι εκκεντρικές και καταστροφικές. Δεν είναι ώρα για ηρωισμούς. Ο ιός υπάρχει και είναι ταχείας εξάπλωσης, δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε ανθρώπους που έχουνε άλλες σοβαρές παθήσεις, και δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός την πρόληψη, αφού έτσι θα γεμίσουν όλες οι εντατικές μονάδες με ασθενείς του κόβιντ. Δεν είναι σοβαρό να λέμε να γίνουν 500 κρεβάτια ακόμη εντατικής, με βάση τον πληθυσμό και μετά να κάνουμε ότι γουστάρουμε, να ξενυχτάμε, να κάνουμε βόλτες, να μην φοράμε μάσκες και ότι βγει! Όσοι το τονίζουν αυτό χρίζουν άλλης ειδικότητας ιατρού, εγώ είμαι καρδιολόγος… Αυτή η συμπεριφορά είναι καταστροφική και εμπεριέχει το στοιχείο της διασποράς θανάτου. Όταν θέλεις να διασπείρεις το θάνατο, κάτι δεν πάει καλά με σένα …

Βέβαια κάποια πράγματα από αυτά που ισχύουν τώρα δεν είναι τελείως δημοκρατικά. Είμαστε υπό περιορισμό. Και μπορεί να είναι λάθος κάποιο από αυτά τα μέτρα. Αυτά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Πρέπει λοιπόν να δείξουμε σοβαρότητα και να πάρουμε προληπτικά μέτρα. Ακόμη όλο το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο είναι και η αυτοδιοίκηση, θα πρέπει αυτή την ώρα να αναδιατάξει τις δυνάμεις του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι μόνο ο κορωνοιός υγειονομικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μειώσαμε τους θανάτους από τον κορωνοιό, ενώ αυξήσαμε τους θανάτους από άλλες παθήσεις. Δεν πρέπει να παίζουμε επικοινωνιακά με το θέμα».

Όλη η επικαιρότητα