Ελλάδα

Κρούσματα κορωνοϊού: Η εικόνα στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Ακούστε το άρθρο

Οι διασωληνωμένοι χθες το απόγευμα βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν 476, αλλά ως τα μεσάνυχτα είχαν μειωθεί στους 452

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να αφήνει θύματα στο πέρασμά του, με εκατοντάδες ασθενείς να δίνουν μάχη μέσα στις ΜΕΘ, με χιλιάδες οικογένειες να στέλνουν νοερά τις ευχές τους στους αγαπημένους τους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ να έχουν υπερβεί τα όρια τους και να προσπαθούν να μένουν όρθιοι, τα φετινά Χριστούγεννα είναι σίγουρα διαφορετικά.

Η επιδημία του κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξελιξη τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα μας, θα αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στις γιορτές των Χρστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπως σε όλο το 2020. Πλέον όμως γεννάται και η ελπίδα για την αντιμετώπιση της βίαιης αυτής κατάστασης που εισέβαλε στη ζωή μας, η ελπίδα που σηματοδοτεί η έλευση του πρώτου εμβολίου στη χώρα μας αύριο όπως και σε ολες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα όπως σχηματίζεται από τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εμφανίζεται λιγότερο καθαρή σε ό,τι αφορά την υποχώρηση της επιδημίας, σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας. Χθες καταγράφηκαν 873 κρούσματα, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα 937 της Τετάρτης, στα 853 της Τρίτης και στα 526 της Δευτέρας.

Οι ειδικοί και η κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πως θα εξελιχθεί η πορεία της επιδημίας, δεδομένου ότι στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα. Φαίνεται όμως ενας στόχος που γίνεται ολόενα και πιο δύσκολος με την εορταστική ατμόσφαιρα να “καταλύει” τους περιορισμούς και τα μέτρα και να οδηγεί προς την αντίθετη πορεία, δηλαδή προς την αύξηση των κρουσμάτων. Για τον λόγο αυτο άλλωστε έχει γίνει σαφές από όλους τους αρμόδιους τις τελευταίες ημέρες πως τα Χριστούγεννα αποτελούν crash test για τους πολίτες απέναντι στα μέτρα για τον κορωνοιό. Και οι ελάχιστες ενδείξεις ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δέοντα για να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων, θα οδηγήσουν σε νέο πλέγμα μέτρων και ελέγχων την Πρωτοχρονιά.

Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ο πιο “σκληρός” δείκτης της επιμονής της επιδημίας κορωνοιού, χθες το απόγευμα βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν 476. Ως τα μεσάνυχτα οι διασωληνωμένοι είχαν μειωθεί στους 452.

Ωστόσο, μέσα στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 506 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Στις κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν 1.789 ασθενείς. Συνολικά οι ασθενεις σε ολα τα νοσοκομεία ανέρχονταν στους 2.417. Επίσης, το περασμένο 24ωρο έγιναν αλλες 181 εισαγωγές ασθενών, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρρίου που οι εισαγωγές κυμαίνονταν στις 350.

Από τους 1.789 ασθενεις που ήταν σε απλές κλίνες, το 60% βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (1.088). Άλλοι 414 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αττικης. Τέλος, 258 ασθενεις νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί την ξεκάθαρη απόδειξη της μεγάλης υποχώρησης της επιδημίας στις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

Οι διασωληνωμένοι κατανέμονται ως εξής: 230 στις ΜΕΘ της Μακεδονίας και της Θράκης, 151 στις Μονάδες της Αττικής και άλλοι 77 στα νοςκομεία της υπόλοιπης χώρας.

Τέλος, οι νεκροί της επιδημίας ανέρχονται πλέον στους 4,366. Χθες καταγράφηκαν 55 θύματα, με τον αριθμό τους μέσα στον Δεκέμβριο να έχει φθάσει σε 2051.

via

Όλη η επικαιρότητα