Ηλεία

ΚΤΕΛ Ηλείας: «Τραγωδία» και φέτος η επιβατική κίνηση

Απελπιστική είναι η κατάσταση σε οδηγούς και λοιπούς εργαζομένους του ΚΤΕΛ αφού τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχουν επιβληθεί στον κλάδο όπως η επιβολή υποχρεωτικής πληρότητας σε κάθε λεωφορείο έχει φέρει κατακόρυφη μείωση στα δρομολόγια, της τάξης έως και του 78 τοις εκατό!

Όπως τονίζει μάλιστα στην εφ. «Πατρίς», ο Υπεύθυνος Γραφείου Κίνησης του ΚΤΕΛ Ηλείας, Κώστας Καλαμπόκας από του 55 χιλιάδες επιβάτες του 2019, φέτος έχουν ταξιδέψει μόλις 1100!

«Και φέτος η επιβατική κίνηση είναι ακόμα μια τραγωδία. Από το 221 δρομολόγια προς Αθήνα το 2019, φέτος έχουμε 84, πτώση που φτάνει το 62%. Αν λάβουμε υπόψη και ότι με την επιβολή υποχρεωτικής πληρότητας 62% σε κάθε λεωφορείο, τότε η πτώση φτάνει το 78%. Για παράδειγμα, το 2019 είχαμε μέσο όρο 42 άτομα ανά λεωφορείο και τώρα είμαστε υποχρεωτικά στα 27. Από τους 55.000 επιβάτες φτάνουμε φέτος σε μόλις 1100!»

Δρομολόγιο με άδειο λεωφορείο, αύξηση στα δέματα προς Αθήνα

Εκτός όλων αυτών, η υποχρεωτική πληρότητα του 65% αναγκάζει το ΚΤΕΛ, να βάλει και δεύτερο λεωφορείο για κάθε δρομολόγιο, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος.

«Από τη στιγμή που υπάρχει υποχρεωτική πληρότητα 65%, είμαστε αναγκασμένοι να βάζουμε δύο οχήματα ανά δρομολόγιο για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό, και επί της ουσίας εκτελείται ένα δρομολόγιο με άδειο λεωφορείο, εκτοξεύοντας το λειτουργικό κόστος και ενώ λειτουργούμε ήδη παθητικά. Η μόνη αύξηση που καταγράφεται είναι στα δέματα προς Αθήνα », τόνισε ο κ. Καλαμπόκας

«Δεν είναι ωραίο να κατεβαίνουν επιβάτες στα διόδια»

Με αφορμή το περιστατικό της γυναίκας που κατέβηκε στα διόδια της Ελευσίνας, γιατί δεν είχε άδεια μετακίνησης ζητήσαμε από τον κ. Καλαμπόκα την άποψή του για τους ελέγχους και μπορεί μην είναι αρμοδιότητα του ΚΤΕΛ κάτι τέτοιο, ωστόσο ο ίδιος ήταν σαφής, υποστηρίζοντας πως θα ήτα προτιμότερο αυτοί να γίνονται πριν ξεκινήσει το δρομολόγιο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνε κάτι καλύτερο με τους ελέγχους, τουλάχιστον να γίνεται πριν ξεκινήσει το δρομολόγιο. Αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα και δεν έχουμε δικαιοδοσία να το κάνουμε. Δεν είναι ωραίο όμως, να βλέπουμε να κατεβάζουν επιβάτες στα διόδια, οι οποίοι δεν έχουν τρόπο να επιστρέψουν», σχολίασε ο Υπεύθυνος Γραφείου Κίνησης του ΚΤΕΛ Ηλείας.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαμπόκας εξέφρασε την ελπίδα για ανάκαμψη τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ο κόσμος μετά από τόσο περιορισμό θα έχει την ανάγκη να ταξιδέψει και αυτό είναι κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την πρόοδο των εμβολιασμών.

«Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί και μειώνονται τα κρούσματα, πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση Ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει και προσδοκάμε σε άνοδο τόσο της υπεραστικής επιβατικής κίνησης όσο και της τοπικής, η οποία είναι ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Όλη η επικαιρότητα