Πολιτική

Κυπριακό – Αναστασιάδης: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο βέτο στην τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

Ενώπιον της «εκτροπής της Τουρκίας» με την αξίωση περί λύσης δύο κρατών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο για την τελωνειακή αναβάθμιση της Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει πως έχει ήδη αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποιώντας τις τουρκικές αξιώσεις, και σημειώνει πως με ανάλογες θέσεις δεν θεωρεί ότι «μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

«Ηδη με επιστολή μου γνωστοποιώ στους αρχηγούς των κρατών-μελών, από τη μία την εκτροπή της Τουρκίας με την αξίωση για λύση κρατών και από την άλλη πως με ανάλογες θέσεις, δεν θεωρώ μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν θεωρεί δεδομένη τη διεξαγωγή δεύτερης διάσκεψης για το Κυπριακό· υπογραμμίζει πως για να καταστεί δυνατή θα χρειαστεί πολλή προετοιμασία, ενώ επιβεβαιώνει πως συνεχίζονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο Βαρώσι.

Παράλληλα, αναφέρεται στο τι συζητήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την Άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος έθεσε το ζήτημα λύσης δύο κρατών, με τον Κύπριο πρόεδρο να το απορρίπτει και να αντιπροτείνει αποκέντρωση εξουσιών.

Ερμηνεύει ακόμη τον τετραγωνισμό του κύκλου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και χαρακτηρίζει μη αποδεκτή τη βρετανική πρωτοβουλία.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα