Μπάσκετ

Κόροιβος: «Γι’ αυτό αποχωρούμε…»

  • «Η Πολιτεία ενίσχυσε με 3.000.000 τη Basket League και σε μας τίποτα»

Όπως έγινε γνωστό από την περασμένη Τρίτη ο Κόροιβος αποφάσισε να μην αγωνιστεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος της Α2 Ανδρών.

Η «Πατρίς σπορ»  σας ενημέρωσε χθες για τους λόγους που ο Σάκης Κάτζος (δεξιά στη φωτό με τον τεχνικό της ομάδας, Κώστα Δελέγκο) και το ΔΣ κατέληξαν στην απόφαση να μην συνεχίσουν, και με μια μακροσκελή ανακοίνωση σήμερα, τους εξηγούν αναλυτικά, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως για 3 παιχνίδια θα πληρώσουν 5 μήνες οδοιπορικά βοηθώντας τους αθλητές της ομάδας.

Παράλληλα, βάλλουν για μία ακόμα φορά κατά της Πολιτείας για την μηδαμινή στήριξη στα σωματεία της εν λόγω κατηγορίας.

Αναλυτικά:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε τα παρακάτω:
Φθάνοντας στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς , ίσως της δυσκολότερης λόγω της πανδημίας που έχει σαρώσει τον πλανήτη μας , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

  • Ο Κόροιβος κατά τη διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 , είχε ως πρώτο μέλημα την εξασφάλιση της υγείας όλων των εμπλεκομένων , αθλητών , προπονητών και όλου του stuff , γεγονός που πέτυχε απόλυτα τόσο με τα απαιτούμενα test , όσο και με την άμεση απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού.
  • Επόμενος στόχος της ομάδος μας , κατά την διάρκεια του οικονομικού Αρμαγεδώνα που η κοινωνία μας βίωσε , ήταν η πλήρης οικονομική κάλυψη όλων των μελών της , αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες του κλάδου.

Να θυμίσουμε ότι ο Κόροιβος ήταν ο πρώτος σύλλογος που κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει απευθείας τους αθλητές και προπονητές μπάσκετ με τα χρήματα της ΓΓΑ.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 ο Κόροιβος είχε στείλει επιστολή στον υπουργό κο Αυγενάκη προτείνοντας του από το ποσό των 12 εκατομμύριων – που είχε εξαγγείλει η ΓΓΑ ως ενίσχυση στα ερασιτεχνικά σωματεία και αντιστοιχούσε στις ομάδες μπάσκετ- να δοθεί ως οικονομική ενίσχυση στους αθλητές και προπονητές των ομάδων των Εθνικών κατηγοριών αναλόγως, για την δύσκολη κατάσταση που βίωναν.

Να θυμίσουμε επίσης πως ο Κόροιβος συντασσόμενος με την πλειοψηφία των ομάδων της Α2 , έθεσε συγκεκριμένο , πλήρως αιτιολογημένο πλαίσιο για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς 4 και πλέον μήνες αργότερα η πολιτεία δεν πήρε καμία απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων της Α2 μπάσκετ ώστε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά.

Η ίδια όμως η πολιτεία δια μέσου του υπουργού της στις 29/3/2021 αποφάσισε & ενίσχυσε τις 12 ομάδες της basketleague (και καλώς έκανε) με το ποσό των 3.000.000€, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μέριμνα κατ’ελάχιστο για το πρωτάθλημα της Α2’Εθνικής που μόλις ξεκινά !!

Στις 29/3 η Ομοσπονδία συνεκτιμώντας την δύσκολη κατάσταση και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος για την Α2 εθνική μπάσκετ αποφάσισε με προαιρετική την συμμετοχή κάθε ομάδας της κατηγορίας την διεξαγωγή των υπόλοιπων αγωνιστικών του 1ου γύρου με τελικό σκοπό την άνοδο 2 ομάδων στην basketleague χωρίς να υποβιβάζετε καμία στην Β Εθνική κατηγορία.

Πέραν όμως των παραπάνω είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά δυσμενών παραγόντων σχετικά με την λειτουργία της ομάδος.

  • Η οριστική απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα , στέρησε από τον Κόροιβο όχι μόνο το μεγαλύτερο «αγωνιστικό του όπλο» , αλλά και τον μεγαλύτερο οικονομικό του αιμοδότη
  • Το lockdown στην αγορά και κυρίως στον κλάδο της εστίασης , επιχειρήσεις της οποίας αποτελούν βασικό τμήμα τον χορηγών της ομάδος , είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να μας στηρίξουν και φέτος.
  • Πλησιάζοντας προς το άνοιγμα του τουρισμού , η εύρεση καταλυμάτων για τους αθλητές μας είναι σχεδόν αδύνατη ή ασύμφορη
  • Ακόμα όμως και όταν επιτράπηκαν οι προπονήσεις στην Α2 , τα κρούσματα covid19 στο γήπεδο της Ήλιδας έκαναν απαγορευτική την έναρξη των προπονήσεων έως τις 29/3.

Είναι σαφές ότι η καθυστερημένη έναρξη προετοιμασίας ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο τραυματισμού για τους αθλητές μας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος αποφάσισε να διαθέσει τους συνολικούς ίδιους πόρους που είχε αυτή την περίοδο , προς πλήρη εξόφληση των αθλητών και όλων των μελών του προπονητικού επιτελείου και του stuff, για όλη αυτή την περίοδο έως τα μέσα Μαΐου περίπου, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ε.Ο.Κ ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια της φετινής κουτσουρεμένης σεζόν.

Με αυτό τον τρόπο ο Κόροιβος για 3 αγώνες πρωταθλήματος που έπαιξε για την σεζόν 2020-21 θα έχει δώσει στους αθλητές του πάνω από 5 μήνες οδοιπορικών. Μέσα σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση αυτό μπορέσαμε να κάνουμε, κοιτώντας στα μάτια τα παιδιά της ομάδας και μιλώντας τους έντιμα και τίμια.

Γνωρίζουμε ότι οι ομάδες μπάσκετ λειτουργούν για να παίζουν μπάσκετ στα γήπεδα, αλλά αυτά είναι για σεζόν υπό κανονικές συνθήκες και η σεζόν 2020-21 με 5 μήνες lockdown δεν είναι μια φυσιολογική σεζόν και με μία πολιτεία η οποία ποτέ δεν κατάλαβε τις έκτακτες ανάγκες και δεν θέλησε να προσφέρει την απαιτούμενη αρωγή.

Έτσι, μετά τα παραπάνω, η απόφαση αυτή κρίθηκε προτιμότερη από την συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα 12 ακόμα αγωνιστικών , το οποίο θα δημιουργούσε πληθώρα εξόδων , για μετακινήσεις , διαιτησίες , διαμονές , διατροφή κλπ , έξοδα τα οποία είναι δυσβάσταχτα. Και όλα αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ραντεβού την επόμενη σεζόν, πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη του ζούμε. Ευχόμαστε σε όλους τους συλλόγους που θα συνεχίσουν να παίζουν αυτή την περίοδο καλή δύναμη και ιδιαίτερα στα σωματεία της επαρχίας, όπου τα οικονομικά μεγέθη είναι δυσανάλογα σε σχέση με την Αττική, και τέλος τις ευχές μας σε όλους του αθλητές των ομάδων για Υγεία».

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

Κόροιβος και Αγρίνιο αποτελούν τις δυο ομάδες που εν τέλει απέστειλαν επιστολή απόσυρσης από την συνέχεια του πρωταθλήματος της Α2 Ανδρών.

Η ΕΟΚ δημοσίευσε το αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου γύρου, αλλά και των παιχνιδιών που χρωστούσαν οι ομάδες.

Το πρόγραμμα του ερχόμενου Σαββάτου έχει ως εξής:

3/4/2021 – 17:00

Δάφνη Δαφνίου – Φίλιππος Βέροιας

Καβάλα – Παγκράτι

Απόλλωνας Πατρών – Ελευθερούπολη

Τρίτωνας – Καρδίτσα

Αμύντας – Πανερυθραϊκός

Μαρούσι – Ψυχικό

Ρεπό : Ολυμπιακός , Οίακας Ναυπλίου

Το νέο φορμάτ

Οι ομάδες θα δίνουν διπλούς αγώνες κάθε εβδομάδα για όλο το Μάιο. Με άλλα λόγια, θα διεξαχθούν έξι αγωνιστικές σε διάστημα 18 ημερών! Αυτό θα έχει βέβαια ως επακόλουθο κάποιες ομάδες να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο από κάποιες άλλες, ειδικά με τις παρούσες συνθήκες και πολλές ομάδες να έχουν κάνει λειψή προετοιμασία.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Φίλιππος Βέροιας, ο οποίος θα υποχρεωθεί να δώσει 13 αγώνες σε 47 ημέρες, έχοντας και τα περισσότερα ταξίδια από κάθε άλλη (7)! Στον αντίποδα, το Παγκράτι και η Καβάλα είναι οι ομάδες με τα λιγότερα χρωστούμενα παιχνίδια (8), ενώ η Δάφνη Δαφνίου είναι η μόνη που έχει μπροστά της μόνο ένα ταξίδι, κι αυτό στην Πάτρα! Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια θα τα δώσει στην Αθήνα.

Στη 2η φάση θα προκριθούν οι πρώτες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας και θα αναμετρηθούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα επτά αγώνων (με βάση το αρχικό πρόγραμμα του πρωταθλήματος), με διπλές αγωνιστικές κάθε εβδομάδα. Αν όλα πάνε καλά, δηλαδή, περί τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί.

Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη μετά το τέλος του 2ου γύρου, θα προβιβαστεί απευθείας στην Basket League.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 2 έως 5 της κανονικής περιόδου, θα συμμετάσχουν στα Playoffs, μεταφέροντας τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Νικήτρια θα αναδειχθεί αυτή που θα φτάσει πρώτη στις 3 νίκες.

Όλη η επικαιρότητα