Αγροτικά

Κόστος παραγωγής και τιμές καίνε…τους αγρότες

Το κόστος παραγωγής και οι τιμές είναι οι δύο παράγοντες που καίνε τους αγρότες, αφού έως και σήμερα οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στον πρωτογενή τομέα δεν έχουν παρεμβατική παρουσία στους δύο αυτούς τομείς… Η ελάχιστη εγγυημένη τιμή και η μείωση των έμμεσων φόρων σε φυτοφάρμακα αποτελούν χρόνια αιτήματα του αγροτικού κόσμου τα οποία παραμένουν άλυτα και που δυσχεραίνουν κατά πολύ την προσπάθεια των καλλιεργητών για να επιβιώσουν ως επαγγελματίες αγρότες.

Επίσης σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την φημολογούμενη είσοδο εταιρειών στις λαϊκές αγορές που ετοιμάζονται να εκπαραθυρώσουν τους μικρούς παραγωγούς που πουλούσαν τα προϊόντα τους και είχαν έτσι ένα άμεσο έσοδο.

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά και το θέμα του τρόπου με τον οποίο ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα για τους αγρότες αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλει την πραγματική αξία της ζημιάς που οι παραγωγοί έχουν υποστεί. Παράλληλα η κλιματική αλλαγή που συντελείται σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην χώρα μας έχει προσθέσει νέα δεδομένα σε σχέση με τις ζημιές των καλλιεργειών που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές που ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων αποζημιώνει.

Εξευτελιστικές τιμές

Θ. Βομπίρης

«Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες παραμένουν άλυτα. Εξευτελιστικές οι τιμές των προϊόντων, το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει με αποτέλεσμα να πλήττεται το αγροτικό εισόδημα και ο αγρότης. Θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου ο αγρότης να αγοράζει τα απαραίτητα για την καλλιέργειά του σε τιμές που θα του δίνουν την δυνατότητα να επιβιώσει. Μέχρι σήμερα οι πολιτικές που έχουν εφαρμόσει οδηγούν σε ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης. «Η εξασφάλιση μιας καλής τιμής διάθεσης των προϊόντων μας και η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές που παθαίνουμε είναι τα θέματα που μας καίνε…

Λευτέρης Σταυρόπουλος

Το κόστος της καλλιέργειας έχει φθάσει σε απαγορευτικά επίπεδα και δεν γίνεται τίποτα για να μειωθεί με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μειώνεται ο αριθμός των αγροτών», τόνισε ο κ Λευτέρης Σταυρόπουλος αγρότης και πρόεδρος της Τ.Κ. Σωπίου.

Εταιρείες σε λαϊκές

Άγγελος Αγγελόπουλος

Ένα ακόμα προβληματισμό έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο στις λαϊκές αγορές εταιρειών, διώχνοντας ουσιαστικά τον μικρομεσαίο παραγωγό από έναν τομέα διάθεσης των προϊόντων που του απόδιδε άμεσα εισόδημα με το οποίο μπορούσε να επιβιώσει. «Δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει αυτό που θέλει για τις λαϊκές αγορές που μέσω των πολιτικών που εφαρμόζει θέλει να πετάξει έξω από αυτές τους μικρομεσαίους παραγωγούς και να βάλει τις εταιρείες. Μας στερεί μία πηγή εσόδων και ανεβάζει το κόστος της καλλιέργειας στα ύψη. Μας στέλνει στον αργό θάνατο αλλά εμείς θα αντισταθούμε υποστηρίζει ο κ. Άγγελος Αγγελόπουλος, αγρότης.

Συρρίκνωση

Σωτήρης Μητσόπουλος

Το μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος από τον Κάμπο της Ηλείας αναφερόμενος στο θέμα των προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο επεσήμανε πως είναι διαχρονικά και άλυτα. Χαρακτηρίζει ως βασικότερα τη μη αποζημίωση προϊόντων από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω κακοκαιρίας, την ελάχιστη κατώτατη τιμή και το κόστος της καλλιέργειας. Παράλληλα τονίζει πως έως σήμερα η τακτική που ακολουθεί η πολιτεία σε συνδυασμό με τις οδηγίες της Ε.Ε. ουσιαστικά συρρικνώνει τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας.

Ρεπορτάζ: “Επί γης”, η νέα αγροτική εφημερίδα από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Όλη η επικαιρότητα