Ηλεία

Κώστας Αλεξανδρόπουλος: Βήματα συνεργασίας για τον Κυπαρισσιακό

Για την επίσκεψη του στελέχους και πρώην Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στον δήμο Ζαχάρως και την ενημέρωσή του για σημαντικά ζητήματα της περιοχής που βρίσκονται στον «αέρα», μίλησε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρόπουλος επικεντρώθηκε στο κομμάτι των έργων που συζητήθηκαν με τον κ. Παππά και που αποτελούν την πρώτη φάση με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως παρότι υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα αυτό λύθηκε με την αμοιβή του εργολάβου με περίπου 90.000 €.

Πρόκειται για εργολαβία που αφορά έργα υποδομής και μεταφοράς θερμού νερού από τις πηγές προς το νησάκι, με τις συζητήσεις να περιλαμβάνουν ιδέες για το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά τα υπάρχοντα κτίρια και τον κ. Αλεξανδρόπουλο να εκφράζει την άποψη πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο τόπος από μνημεία τόσο παλιά.

Για πρώτη φορά με λόγο!

Για το παραπάνω ζήτημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα, με το θετικό στοιχείο να είναι η ευκαιρία του δήμου να συνομιλήσει για πρώτη φορά με την ΕΤΑΔ για σημαντικά ζητήματα, γεγονός που δείχνει πως έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας που είναι αναγκαία για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα όμορφα τοπία. Πρόσθεσε δε ο κ. Αλεξανδρόπουλος πως θα πρέπει να δημιουργηθούν 2-3 κέντρα διημέρευσης που θα αποτελούν εύκολο προορισμό για οικογένειες, επισκέπτες, σχολεία και συλλόγους και θα επιτρέπουν κάποιος να περάσει όμορφο χρόνο αλλά όχι για διανυκτέρευση, μιας και ο τόπος δεν είναι για ξενοδοχεία ή εγκαταστάσεις ή οικοτουρισμό που είχε ακουστεί παλαιότερα. Όπως τόνισε, είναι τόπος που πρέπει να αναδειχθεί, να ομορφύνει, να διατηρηθεί καθαρός και σε καλή κατάσταση και να είναι προσβάσιμος και φιλόξενος καθημερινά για όλους. Τέλος, σημείωσε πως υπάρχουν ιδέες που θα τις μοιραστεί ο δήμος με την ΕΤΑΔ που έχει και τον τελευταίο λόγο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία του να ακούγεται η άποψή τους.

Το ΠΔ στο επίκεντρο

Στελέχη που συνόδευαν τον κ. Παππά και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου έκαναν σύσκεψη με μόνο 40 άτομα στο πνευματικό κέντρο, όπου τη συζήτηση μονοπώλησε το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Σε καλό πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας, ειπώθηκαν πράγματα που ξεκαθαρίζουν κάποια σημεία που ήταν γκρίζα. Αρχικά, έγινε παραδεκτό πως ο δήμος πλήττεται σημαντικά οικονομικά, διότι στα 25.000 στρέμματα που ξεκινούν από το Κλειδί μέχρι και τη Νέδα απαγορεύονται σοβαρές επενδύσεις και μπορεί να χτίσει κάποιος σπίτι 200 τμ. σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων, εφόσον ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου το έχει στην κατοχή του πριν από τις αρχές Οκτωβρίου 2018. Οποιοσδήποτε αγοράσει κτήμα για κατασκευή σπιτιού, χρειάζεται τουλάχιστον 20 στρέμματα ή το παράλογο -που βάζει πολλούς σε σκέψη- μπορεί να κατασκευάσει στα 20 στρέμματα κάποιος που έχει πολλά χρήματα στη διάθεσή του ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων ή πέντε αστέρων μέχρι 120 κλίνες.

Επιπροσθέτως, ξεκαθαρίστηκε πως πρέπει να σταματήσουν τα γκρίζα σημεία και ο εκφοβισμός του κόσμου ότι δήθεν έχει καταδικαστεί ο Κυπαρισσιακός και η Ηλεία και πως απειλούνται με πρόστιμο 15-20 εκατομμυρίων ευρώ που είναι ανακριβή. Επισημάνθηκε με κόσμιο τρόπο και έγινε αποδεκτό πως δεν υπάρχει καταδίκη μέχρι στιγμής για το νομό, αλλά μια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δίνει παραινετικές συμβουλευτικές οδηγίες για την Ελαία, ενώ τονίστηκε πως όλο αυτό έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία του δήμου λόγω μη έκδοσης αδειών και παύση αγοραστικής κίνησης.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος, λίγο πριν το κλείσιμο της συνέντευξης, σημείωσε πως η Ηλεία βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης και δεν αξιοποιείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της παρά μόνο μέχρι ένα σημείο, με το υπόλοιπο κομμάτι να μένει αναξιοποίητο και να ρίχνει χαμηλά το μέσο όρο σε ένα τόπο έφορο, με πολιτιστική κληρονομιά και αποθέματα αρχαιολογικά που έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει.

Όλη η επικαιρότητα