Ηλεία Περιβάλλον

Κώστας Νικολούτσος: Προτάσεις – ασπίδα για την κλιματική αλλαγή στην Ηλεία

Ένταξη στο πρόγραμμα απολιγνιτοποιήσης, προστασία- ανάδειξη υγρότοπων και απονιτροποιήση

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή – με τηλεδιάσκεψη- η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο συζήτησης το «Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ)» και τη γνωμοδότηση επ’ αυτού. Στην συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος που έκανε μια στοχευόμενη παρέμβαση – πρόταση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον νομό Ηλείας.

Ειδικότερα ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα απολιγνιτοποιήσης που θα εφαρμόσει η χώρα μας στις περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, τα επόμενα χρόνια τονίζοντας πως «Η Ηλεία δικαιούται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα απολιγνιτοποιήσης, λόγω του ποταμού Αλφειού που επί δεκαετίες επηρεάζεται από τη λειτουργία του εργοστασίου της Μεγαλόπολης».

«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Ηλεία να τεθεί εντός προγράμματος ώστε να αξιοποιηθούν και στην περιοχές απ’ όπου περνά ο Αλφειός, οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των τριών πυλώνων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Invest EU, δανειακή διευκόλυνση δημόσιου τομέα), καθώς και των υπόλοιπων πηγών, εγχώριων και ευρωπαϊκών», συμπλήρωσε ο κ. Νικολούτσος.

Πολύτιμος σύμμαχος οι υγρότοποι – υδροβιότοποι

Επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας μίλησε για τη σημασία που έχουν οι υγρότοποι – υδροβιότοποι στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι «Αποτελούν φυσικό και ασφαλές μέσο προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, ενώ δρουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων μειώνοντας τις επιπτώσεις τους. Συμβάλλουν στον περιορισμό των πλημμυρών ή των συνεπειών που προκαλούνται από ξηρασία και κυκλώνες. Λειτουργώντας ως φυσικό σφουγγάρι απορροφούν και αποθηκεύουν τις ποσότητες του νερού από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, ενώ κατά τις περιόδους ξηρασίας απελευθερώνουν τις αποθηκευμένες ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της έλλειψης νερού».

«Στην Ηλεία διαθέτουμε την περιοχή του Κοτυχίου και του Καϊάφα, ενδεχομένως και το φράγμα του Πηνειού που μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Εκτός από την προστασία τους μπορούμε να δούμε και την περαιτέρω ανάδειξη – αξιοποίησή τους μέσω οικοτουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών», πρόσθεσε ο κ. Νικολούτσος

Τέλος ο κ. Νικολούτσος έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη της επέκτασης του προγράμματος απονιτροποιήσης γαιών και στο νομό Ηλείας. «Επί δεκαετίες μεγάλες εκτάσεις στην Ηλεία καλλιεργήθηκαν εντατικά με αποτέλεσμα η απονιτροποιήσή τους να είναι επιτακτική. Θα μπορούσε αυτό να είναι το πρώτο βήμα ώστε σιγά – σιγά να παγιωθεί μια ουσιαστική στροφή προς τις βιολογικές – βιοδυναμικές καλλιέργειες που αποτελούν τάσεις, πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όλη η επικαιρότητα