Ηλεία

Κ. Αλεξανδρόπουλος για παραλίες και καντίνες: «Χωρίς το σχέδιο διαχείρισης δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»

Η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης από τον Φορέα του Κοτυχίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου που να υποδεικνύει τα μέρη της παραλίας τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Ζαχάρως, αποτελεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την προώθηση της διαδικασίας του χαρακτηρισμού των παραλιών ως πολυσύχναστες και την προώθηση των διαδικασιών για τη δημοπρασία των καντινών.

Αυτό επισημαίνεται από την πλευρά του Δήμου που υποστηρίζει πως αν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αξιοποίησης της παραλίας χωρίς αυτό το σχέδιο ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων από τις κάθε ελεγκτική αρχή που εμπλέκεται με το θέμα αυτό.

«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των παραλιών ως πολυσύχναστες. Τρεις φορές που κληθήκαμε από την αρμόδια επιτροπή, την τριμελή επιτροπή του Λιμεναρχείου Κατακόλου να προχωρήσουμε την διαδικασία, έκανα ένσταση της μη νόμιμης σύνθεσης.

Όπως είναι γνωστό η περιοχή του Δήμου Ζαχάρως που στο σύνολο της είναι 25.000 στρέμματα περίπου είναι υπό προστασία. Θα έπρεπε να υπάρχει το σχέδιο διαχείρισης το οποία ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά την σύνταξη του προεδρικού διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και τη δημοσίευσή του, δεν έχει υλοποιηθεί από τους αρμοδίους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξέρει κανένας καλύτερα από τον φορέα διοίκησης και διαχείρισης της περιοχής αυτής, που είναι ο Φορέας του Κοτυχίου το που υπάρχουν οικοσυστήματα ή εντοπίζονται άτομα της πανίδας και της χλωρίδας, δηλαδή του ζωικού και του φυτικού βασιλείου τα οποία πρέπει να προστατευθούν.

Όπως αντιλαμβάνεστε σε συνδυασμό και με την απαίτηση του προεδρικού διατάγματος να παρεμποδίζεται η διέλευση των επισκεπτών και των λουομένων προς την παραλία και να επιτρέπεται μόνο μέσα από τις νόμιμες όπως αναφέρει οδούς είναι πλέον ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να έχει θέσει ο δήμος λόγω του ότι δεν ξέρει κανένας που βρίσκονται αυτοί οι οδοί.

Επίσης δεν μπορεί να κρέμεται πάνω από την κεφαλή του δήμου η πιθανότητα να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές αγωγές ή πρόστιμα τα οποία μπορεί να μας επιβάλλει ο ίδιος ο φορέας διαχείρισης, το λιμενικό και οι άλλες αρχές του τόπου. Όταν δεν ξέρεις τι πρέπει να προφυλάξεις και που πρέπει να προφυλαχτείς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αντιλαμβάνεστε πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς θα κάναμε το καθήκον μας αν γνωρίζαμε ότι η περιοχή αυτή είναι υπό την δικαιοδοσία μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

Ποδηλατόδρομος

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο κατασκευής ενός ποδηλατόδρομου που ξεκινά από την Ζαχάρω προς την παραλία. Είναι ένα έργο 120.000 ευρώ. «Πιστεύουμε πως θα ολοκληρωθεί σύντομα. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης. Είναι ένα έργο το οποίο θα αναδείξει την περιοχή αυτή καλύτερα», τόνισε ο κ Αλεξανδρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα