Olympia Forum

Κ. Μπακογιάννης στο Olympia Forum Ι: «Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει προστατευόμενο παιδί του πολιτικού συστήματος»

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του δήμαρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στο «Olympia Forum». Σε συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο του Open TV Αλεξία Τασούλη, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ έκανε λόγο και για μια σειρά θεμάτων –και πως εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν- που αφορούν στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Για τις σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση και το γεγονός πως ο ίδιος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία απάντησε πως «Αλίμονο αν το κόμμα η ιδεολογία του καθενός μας προσμετράτε στο πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μια ευρύτερη συζήτηση, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα παραμένει ως σήμερα προστατευόμενο παιδί του πολιτικού συστήματος. Το ζητούμενο είναι να χτίσουμε ισχυρούς δήμους και περιφέρειες με όλους τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στους πολίτες».

Ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε πως το 2021 θα είναι «έτος ανακύκλωσης» για το δήμο Αθηναίων διευκρινίζοντας πως «Στην ανακύκλωση η Αθήνα υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.  Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης που σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα προμηθευτεί πάνω από 20 απορριμματοφόρα, μόνο για την ανακύκλωση, και περίπου 6.500 νέους κάδους».

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και την απόδοσή του στους δήμους τόνισε πως «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε επιτέλους να μιλήσουμε για δήμους που σέβονται τον εαυτό τους. Σήμερα όλοι οι δήμαρχοι είμαστε αναγκασμένοι να προστρέχουμε με το χέρι απλωμένο στο κράτος», για να συμπληρώσει μιλώντας για την γενικότερη οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας πως «το 2020 είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά αφού η πανδημία έχει τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Προσπαθούμε να καταφέρουμε περισσότερα με λιγότερα, αισθανόμαστε μία ασφάλεια για την επόμενη χρονιά αλλά χωρίς να χαλαρώνουμε».

Ο κ. Μπακογιάνης απέδωσε τα εύσημα που έλαβε ο δήμος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα στελέχη και τους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων καθώς και στους δημότες που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

Επίσης αναφέρθηκε στα πολιτιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον στο χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι λέγοντας ότι «λειτούργησαν όλα τα Πρωτόκολλα», ενώ για τη δυσφορία που υπάρχει για την εκκλησία και το αν είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα από τους πιστούς ο δήμαρχος της Αθήνας απάντησε ότι «Η εικόνα που έχω από τους ναούς είναι καλή. Το κακό είναι που πουλάει και ειδικά στα social media είναι το κακό που αναπαράγεται. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία κόπωση και μία εξάντληση και θέληση για επιστροφή σε κανονικότητα. Αν τηρήσουμε τα μέτρα εξαντλήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε εκεί».

Για τον «μεγάλο περίπατο» και την κριτική που ασκήθηκε ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι «σε ένα μεγάλο έργο θα πρέπει να κάνεις κάποιες προσωρινές ρυθμίσεις, αρχικά μία δοκιμή. Αυτή η δοκιμή θα ξεκινήσει μία διαβούλευση για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έως τώρα ένας δήμαρχος παρουσίαζε μία μελέτη ή μια μακέτα και έλεγε αυτό θα γίνει, Εμείς το κάνουμε διαφορετικά υιοθετώντας την μεθοδολογία πολλών πόλεων του εξωτερικού. Η όλη συζήτηση που έχει γίνει είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί όταν θα περάσουμε στην επόμενη φάση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου θα φανεί πολύ χρήσιμη. Θα δώσει την αίσθηση ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό και λειτουργικό και μπορεί να αλλάξει την όψη και την εικόνα της πόλης δίνοντας το μήνυμα ότι η Αθήνα εξελίσσεται και προχώρα όντως περήφανη για το αρχαίο της μεγαλείο και την Ακρόπολη αλλά και υπερήφανη για το σήμερα και το αύριο της πόλης».

Για την ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού ο κύριος Μπακογιάννης δήλωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων δέχεται κριτική εδώ και ένα χρόνο για ένα πρόβλημα που υπάρχει είκοσι χρόνια. «Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις και ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».

Για το τζαμί στο Βοτανικό είπε ότι «φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι και ελπίζω ότι θα εγκαινιαστεί πολύ σύντομα. Είναι βαθιά υποχρέωση όλων μας, το σύνολο των κατοίκων της Αθήνας, να μπορούν να εξασκούν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες».

Η 3η Ημέρα: 

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα