Ηλεία Πολιτική Πολιτισμός

Λίνα Μενδώνη: «Ο δρόμος προς τη δύση ξεκινά από την Ολυμπία!»

H Ολυμπία στις προτάσεις προς το Ταμείο Ανάκαμψης

Στις προτάσεις για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών που έχουν υποβληθεί  στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η Ολυμπία όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

“Ο δρόμος προς τη Δύση, ξεκινάει  από την Ολυμπία. Ήδη από το 2019 έχουμε πει την πολιτική  που θέλουμε να εφαρμόσουμε  στον αρχαιολογικό χώρο της  αρχαίας Ολυμπίας, με την  αποκατάσταση  των μνημείων της Ρωμαϊκής  Περιόδου, που στην πραγματικότητα  αποδίδονται πολύ σημαντικά μνημεία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν  έχουν τύχει της ανάλογης φροντίδας  αναστήλωσης και  αποκατάστασης, με στόχο αφενός μεν να διευρύνουμε  την παραμονή του επισκέπτη  στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά  και να του δώσουμε να αντιληφθεί  ότι η Ολυμπία δεν ήταν μόνο  την περίοδο της Κλασικής Αρχαιότητας  ένα πολύ σημαντικό, ένα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό κέντρο  καθώς φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς  Αγώνες. Έτσι, λοιπόν, στην Ολυμπία  που είναι από τα πρώτα έργα  που θα ξεκινήσουν, καθώς οι  μελέτες είναι σχεδόν έτοιμες  και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο  του 2021, ξεκινάμε με την  αποκατάσταση  και στερέωση των Θερμών του  Λεωνιδαίου, την  αποκατάσταση και  συντήρηση του συγκροτήματος  των Νοτίων Θερμών, την  αποκατάσταση  και συντήρηση της Παλαιοχριστιανικής  Βασιλικής, η οποία ταυτίζεται  στην πρωιμότερη φάση της με  το εργαστήριο του Φειδία. Εδώ παρεμβαίνουμε πάλι στη  Νικόπολη, όπως είπα στη λογική  την προηγούμενη, ότι θέλουμε  να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε  στο μέγιστο τον αρχαιολογικό  χώρο της Νικόπολης, με εργασίες  αποκατάστασης του Παλατίου, δηλαδή  του Οίκου του Γεωργίου Εκδίκου, και του άμεσου περιβάλλοντος  χώρου”, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ Μενδώνη.

Οι πολιτιστικές διαδρομές θεσμός

Οι θεματικές πολιτιστικές διαδρομές θεσμοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σκοπό τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Οι πολιτιστικές διαδρομές έχουν συνήθως κοινά χαρακτηριστικά. Διαθέτουν ένα κεντρικό θέμα, το οποίο λειτουργεί σαν συνεκτικό στοιχείο. Καλύπτουν μία προσδιοριζόμενη χωρικά περιοχή, και διαθέτουν μία αναγνωρίσιμη ταυτότητα και μία ιδιαίτερη επωνυμία, το brand, δηλαδή. Έχουν συνήθως κοινούς στόχους. Την προσέλκυση επισκεπτών στη συγκεκριμένη περιοχή, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων και ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη διαδρομή. Την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, την εξασφάλιση πόρων και τη συντήρηση των πολιτιστικών υποδομών που συνδέονται με αυτές, είτε είναι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, ιστορικοί τόποι, πολιτιστικά κτίρια, και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι διαδρομές

Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται βασικά σε δύο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος γεωγραφικός άξονας ξεκινάει από την Ήπειρο και κινείται προς Νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στ. Ελλάδος και Δυτ. Ελλάδος. Εδώ ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης στον βόρειο χώρο, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.

Χρηματοδότηση

Σε κάθε διαδρομή έχει για διάθεση ένα ποσό της τάξης των 500.000,00€ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων για να ευπρεπίσει χώρους, οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί, αλλά χρειάζονται κάτι τις περισσότερο.
Περίπου 1.000.00 ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών, γιατί η κάθε διαδρομή πρέπει να έχει ένα δικό της δίκτυο επικοινωνίας ψηφιακής, και το μεγαλύτερο ποσόν της τάξης των 27.000.000 ευρώ αφιερώνεται στη συντήρηση, αποκατάσταση, και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης, όπως βλέπετε, είναι 32.000.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τον Φ.Π.Α., γιατί όλες, δηλαδή το 24%, είναι 32 εκατομμύρια συν 24%, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν καλύπτει τον Φ.Π.Α.. Αυτό θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά.

Το σύνολο των χρημάτων τα οποία ζητάει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περίπου 430.000.000 ευρώ, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται, επαναλαμβάνω, ο Φ.Π.Α., επομένως μιλάμε για ένα πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. που ξεπερνά τα 600-650.000.000 ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όλη η επικαιρότητα