Αρθρογραφία

Λαβωμένα Χριστούγεννα από την Δεξιά του Κυρίου

Ακούστε το άρθρο

του Πάνου Τριγάζη*

Όλοι οι έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, για πολιτισμικούς λόγους αν όχι για λόγους πίστεως, τιμούμε την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, και οι αριστεροί πολύ περισσότερο, ως υπέρμαχοι της ειρήνης, ισότητας και αλληλεγγύης. Για μας «περιούσιος λαός» του Θεού είναι όλη η ανθρωπότητα και είμαστε πολέμιοι του πολέμου και του ακραίου εθνικισμού, που είναι σε ευθεία αντίθεση με τις καλύτερες ελληνικές, αλλά και θρησκευτικές, παραδόσεις.

Η μεγάλη αυτή εορτή κλείνει μέσα της βαθειά ανθρώπινα και πανανθρώπινα μηνύματα, τα οποία κατά κανόνα δεν ασπάζεται, τουλάχιστον στην πράξη, η παράταξη που σήμερα κυβερνά την Ελλάδα, την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε χαρακτηρίσει «Δεξιά του Κυρίου».

Όπως διαβάζουμε  στην Καινή Διαθήκη, ο ίδιος ο Χριστός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τους καταπιεσμένους, τους φτωχούς και τους πάσχοντες, καθώς και για τα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα. Συγχώρεσε ακόμα και τους σταυρωτές του, λέγοντας «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Τίποτε από όλα αυτά δεν τηρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική εις βάρος των κοινωνικά αδύνατων, ενώ χαρακτηρίζεται και για την υποκρισία, τον φαρισαϊσμό της. Αλήθεια, η διαφθορά σημερινών και πρώην κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ σε ποιο χριστιανισμό αντιστοιχούν;

Ο χριστιανισμός δεν ήταν στο ξεκίνημά του ούτε σήμερα πρέπει να είναι κρατική θρησκεία. Η ταύτιση με το εκάστοτε κράτος, που αποτελεί μηχανισμό βίας, νοθεύει και αναιρεί τα κηρύγματα μη βίας του χριστιανισμού. Γιατί, λοιπόν, να μη χωριστεί η Εκκλησία από το κράτος και να έχει την πλήρη αυτονομία της; Θυμόμαστε ότι σε περιόδους πολιτικής εκτροπής, π.χ., στα χρόνια της χούντας, πρώτα ο Παπαδόπουλος καθαίρεσε τον τότε αρχιεπίσκοπο και τοποθέτησε στην θέση του τον Ιερώνυμο, ενώ μετά ο Ιωαννίδης καθαίρεσε τον Ιερώνυμο και έβαλε στην θέση του τον Σεραφείμ.

Όταν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά την μεταρρύθμιση των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, δεν σημαίνει ότι δεν σέβεται και δεν τιμά τον ρόλο της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας που τις δύσκολες τούτες μέρες επιτελεί και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, προσφέροντας αλληλεγγύη σε άπορους συνανθρώπους μας. Άλλωστε, ο Χριστός είπε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρει και τα του Θεού τω Θεώ».

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μαίνεται η πανδημία, αφήνοντας πίσω κατά μέσο όρο εκατό νεκρούς ημερησίως, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας γονατίζει, επειδή έμεινε αβοήθητο στην μάχη τον φονικό ιό.   Την ίδια ώρα, εξαπλώνεται η φτώχεια και η ανεργία, η παιδεία και ο πολιτισμός υποχρηματοδοτούνται, κρίνοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό 2021 που μόλις ψηφίστηκε.

Καλά Χριστούγεννα, έστω και λαβωμένα από την πανδημία και τις κυβερνητικές πολιτικές!

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Όλη η επικαιρότητα