Ηλεία

Λάλας: Με ιστορικό υπόβαθρο και μεγάλο περιβαλλοντικό πλούτο

Ο Λάλας απέχει 15 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία, σε υψόμετρο 600 μέτρων, διαθέτει μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο και περιβαλλοντικό πλούτο αφού λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το μαγευτικό δρυόδασος της Φολόης. Αποτέλεσε έδρα του δήμου Φολόης που λειτούργησε την περίοδο 1997-2010 και ο μόνιμος πληθυσμός του είναι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι.

Σήμερα ο Λάλας και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες περιοχές των Ηλείων και όχι μόνο που τις επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν χιονίζει…

Στους βυζαντινούς χρόνους και κατά τον 14ο αιώνα ο Λάλας οικίστηκε από Αρβανίτες που είχαν έρθει από την Ήπειρο, μετά την ερήμωση της Πελοποννήσου. Οι κάτοικοί του πλήθυναν κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1769, ενώ μετά την ήττα των μουσουλμάνων Τουρκαλβανών από τους επαναστατημένους Έλληνες στη μάχη στο Πούσι, στις 13 Ιούνιου του 1821, ανοίγει ο δρόμος για μετέπειτα νίκες στην Πελοπόννησο, και το πέσιμο της Τριπολιτσάς.

Η  περιοχή μέχρι πρότινος φημιζόταν για τα κεράσια της η καλλιέργεια των οποίων φθίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής αναγκάζοντας τους ντόπιους να αναπτύσσουν άλλες καλλιέργειες…

Γιώργος Γουβιάς [email protected]

Αποστόλης Δημητρόπουλος (μέλος Τοπικού Συμβουλίου Λάλα)

«Ο πληθυσμός στο Λάλα μειώνεται και οι νεότεροι δύσκολα ασχολούνται με τις καλλιέργειες και πολλοί φεύγουν για την Αθήνα. Οι πιο πολλοί από τους περίπου 500 κατοίκους είναι ηλικιωμένοι άνω των 60.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι οι αγροτικοί δρόμοι. Παράλληλα υπάρχει θέμα με τους κάδους απορριμμάτων αφού ο καθένας δεν τους θέλει δίπλα του. Έτσι συσσωρεύονται στους κεντρικούς δρόμους δημιουργώντας άσχημη εικόνα.

Ακόμα οι δρόμοι μέσα στο χωριό είναι γεμάτοι λακκούβες. Πρόσφατα μας έφεραν κάποια τσουβάλια με πίσσα και θα το κάνουμε κι αυτό.

Γιατρός έρχεται και δυο και τρείς φορές την εβδομάδα κι όποτε άλλο χρειαστεί.

Έχει δρομολογηθεί το θέμα της πλατείας και της παιδικής χαράς στο Λάλα όπως και η παιδική χαρά στο οικισμό του Πόθου. Ετοιμάζονται και ασφαλτοστρώσεις και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη διάνοιξη κάποιων δρόμων και τις παραχωρήσεις για να μην χαθεί το έργο. Επίσης ακούω παράπονα για τοποθέτηση καμερών που προβληματίζει τους κατοίκους.

Μπροστά από το Γυμνάσιο – Λύκειο θα γίνει αναμόρφωση των γηπέδων μπάσκετ – ποδοσφαίρου και παρεμβάσεις στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο.

Μας απασχολεί επίσης και η ανάπτυξη οικο-τουριστικών δράσεων στην περιοχή μας και συνεργαζόμαστε με το δήμο για την δημιουργία και διαχείριση μονοπατιών».

π. Νικόλαος Καραμέρος (Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Λάλα)

«Είμαι 42 χρόνια στο Λάλα και τα προβλήματα παραμένουν ίδια. Μεγάλο πρόβλημα είναι η διάνοιξη του διπλού δρόμου μπροστά από το ναό της Κοίμησης. Οι απαλλοτριώσεις δεν προχωρούν αφού δεν γίνονται και οι παραχωρήσεις που πρέπει… δυο φορές έγινε προσπάθεια αλλά δεν έγινε τίποτα!

Επίσης σε μια ακόμα ιδιοκτησία έχουν μπει κάμερες που είναι στραμμένες σε δημόσιο χώρο.

Δεν υπάρχει παραγωγή για να απασχολούνται οι περισσότεροι. Το κεράσι απαξιώθηκε, έχει πεθάνει! Με την κτηνοτροφία ασχολούνται αρκετοί για τα προς το ζήν…

Πέρυσι πέθαναν 18 και γεννήθηκαν 2, φέτος έχουν πεθάνει 10 και γεννήθηκαν πάλι 2… από αυτό καταλαβαίνει κανείς την μείωση του πληθυσμού. Όταν ήρθα στο Λάλα το 1978 οι κάτοικοι ήταν πάνω από 900, τώρα δεν είναι πάνω από 400. Τα περισσότερα παιδιά μένουν ανύπαντρα και χωρίς διάθεση να κάνουν οικογένεια.

Χρειάζεται να πάρουν μέτρα για να μείνουν οι νέοι και να κάνουν οικογένεια δυστυχώς… επτωχεύσαμε!

Παλιότερα περνούσε πολύς κόσμος από το Λάλα τώρα δεν συμβαίνει ούτε στο 1/20. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική για κάτι καλύτερο…». 

Γιάννης Χρονόπουλος

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η αγροτική οδοποιία, αν πιάσει φωτιά δεν περνάνε ούτε τα πυροσβεστικά! Και η πλατεία μας είναι εγκαταλελειμμένη. Είμαστε το μοναδικό κεφαλοχώρι που δεν διαθέτει πλατεία. Όλοι μας έδωσαν υποσχέσεις ότι θα λύσουν τα προβλήματα και τώρα τους έχουμε χάσει όλους…

Νερό και φως έχουμε. Γιατρό επίσης έχουμε ενώ υπάρχει και το Βοήθεια στο σπίτι. Σε αυτό είμαστε καλά!».

π. Κωνσταντίνος Δούζας (Συνταξιούχος κληρικός)

«Δεν υπάρχει αγροτική οδοποιία, ούτε αντιπυρική ζώνη. Αν πιάσει φωτιά δεν μπορούν να πάνε τα πυροσβεστικά γιατί έχουν κλείσει οι δρόμοι από τα κλαδιά. Και μέσα στο χωριό δεν πατά ούτε σκυλί ξυπόλητο αφού οι δρόμοι είναι χαλασμένοι! Έσπασαν τα αυτοκίνητα όλα!

Με την πανδημία κλειστήκαμε μέσα κι αφού γλυτώσαμε όλα καλά. Από δω και πέρα ότι πει ο Κύριος…».

Θεόδωρος Παπαπαύλου (Συνταξιούχος)

«Είμαι συνταξιούχος κι από το 2007 μένω στο Λάλα. Από το 2016 υπάρχει κονδύλι για να φτιαχτεί ένας δρόμος και το έργο δεν προχωράει… επίσης υπάρχουν χωράφια με βάτα που δεν καθαρίζονται σε αντίθεση με αυτά που λέει ο νόμος. Κάνουμε το σταυρό μας να μην πιάσει φωτιά ειδάλλως… θα καούμε σαν τα ποντίκια! Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε πίεση προς την Πολιτεία, δυστυχώς!

Το κτίριο που διαθέτει η Αστυνομία στην Αρχαία Ολυμπία είναι ακατάλληλο. Από εμάς περνά μια φορά την εβδομάδα κινητό δρομολόγιο αλλά δεν αρκεί, έπρεπε να έχουμε μόνιμο σταθμό αφού έχουμε και πολλά χωριά τριγύρω.

Επίσης το θέμα της πλατείας είναι πρόβλημα και μας το λένε και οι περαστικοί από το Λάλα… τώρα πάνε να κάνουν κάτι κι ελπίζω να γίνει σωστά ότι γίνει και βάση ρυμοτομικού σχεδίου».

Ανδρέας Βασιλόπουλος (Αγρότης)

«Επειδή τώρα τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα Πανεπιστήμια στην Ηλεία θέλω να πω ότι το τελευταίο όχημα των Αμερικάνων έφυγε με ταχύτητα 1300 χλμ/λεπτό… πως αισθάνομαι εγώ ως αγρότης όταν το καθηγητικό κατεστημένο δεν μπορεί να παράγει ένα μηχάνημα για την ελιά;

Στην περιοχή μας υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις ανεκμετάλλευτες. Προτείνω να τις δημεύσει το Κράτος και να φέρει εδώ το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς…

Πρέπει να βρεθεί κάποιος να γκρεμίσει το καθηγητικό κατεστημένο της χώρας που είναι γάγγραινα. Περιμένω την απάντηση του υπουργού Παιδείας. Αν δεν μπει η ρομποτική στη Γεωργία ο κόσμος θα πεθάνει από τα φυτοφάρμακα και την κλιματική αλλαγή».

Γιάννης Πίπας (Αγρότης)

«Ως αγρότες αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία ενώ υπάρχει θέμα και με το νερό για να ποτίζουμε τις καστανιές και βολευόμαστε με κάποιες γεωτρήσεις.

Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως καστανιές και καρυδιές όμως φέτος λόγω κορωνοιού δεν πήγανε καλά, όπως και το κεράσι που εγκαταλείπεται με τα χρόνια.

Για την επόμενη χρονιά θα το παλέψουμε και βλέποντας και κάνοντας. Μαζί με λίγο λάδι αν κρατήσουν φέτος οι ελιές… είναι δύσκολα τα πράγματα».

Όλη η επικαιρότητα