Αρκαδία

Λαμπρόπουλος: 30 εκατ. ευρώ η καταστροφή από τις πυρκαγιές σε υποδομές στην Αρκαδία

Κατά τη συνεδρίαση της 30ής Αυγούστου του ΠεΣυ Πελοποννήσου με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος σαφώς και περιεκτικά περιέγραψε όλες τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια των τρομερών πυρκαγιών όσο και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν, οι οποίες αγγίζουν σε κόστος τα 30 εατ. ευρώ.

Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου, σε Μεγαλόπολη και Γορτυνία, καίγοντας 100.000 στρέμματα και επεσήμανε:

«Η παρουσία της Περιφέρειας από 5 έως 13 Αυγούστου οπότε και ελέγχθηκαν οι φωτιές, ήταν συνεχής, χωρίς προβολή στα ΜΜΕ, διαθέσιμα ήταν όλα τα μηχανήματα της Διεύθυνσης ΤΕ της Αρκαδίας, ταυτόχρονα χρησιμοποιήσαμε μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, στη Γορτυνία, μηχανήματα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Είχαμε μεγάλη συνδρομή από την ΕΕ, για πάνω από πέντε μέρες εκατοντάδες πυροσβέστες από έξι χώρες της ΕΕ επιχειρούσαν στην Αρκαδία. Η Περιφέρεια συνέβαλε σε δαπάνες διαμονής και σίτισης των πυροσβεστών, όσο διαρκούσαν οι πυρκαγιές, ενώ πριν από τις 15 Αυγούστου συστάθηκαν οι επιτροπές αρωγής και καταγραφής των ζημιών, με πολύ σφιχτή προθεσμία, ως τις 25 Αυγούστου, να δώσουν τα πορίσματά τους, για να πάμε στην επόμενη μέρα. Παρέδωσαν πλήρη πορίσματα, οι ανάγκες για την Αρκαδία ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ σε έργα, κυρίως οδοποιίας. Ήδη η περιφέρεια έχει πάρει σε δύο δόσεις από το υπουργείο Εσωτερικών την ενίσχυση 400.000 ευρώ, και θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση για Κορινθία».

Μέσω του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει ξεκινήσει μεγάλη διανομή βοήθειας, σε σημείο που ο ένας δήμος ζήτησε να σταματήσει η συγκέντρωση βοήθειας, ανέφερε, ενώ επίσης είπε ότι έχουν γίνει δύο διανομές ζωοτροφών για τη Μεγαλόπολη, στη Γορτυνία έχει γίνει η πρώτη διανομή, τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η δεύτερη διανομή. Προγραμματίζεται με δαπάνες της Περιφέρειας να καλυφθεί η μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές».

Προχωρήσαμε στην ανάρτηση προτάσεων για πιθανές δωρεές.

«Εγκαίρως έχει λειτουργήσει το Συντονιστικό και πριν και μετά τις πυρκαγιές, και ζητήσαμε εγκαίρως να υποβάλουν τα Δασαρχεία προτάσεις για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, από τα 11 τα τέσσερα ανταποκρίθηκαν. Η Περιφέρεια έχει δαπανήσει περισσότερο από 250.000 ευρώ για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής».

«Έχουμε απόλυτη συνεργασία με Δήμους και Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, και θέτουμε σε προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που πλήττονται έμμεσα, όπως η παραγωγή μελιού και η ελαιοπαραγωγή. Παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία των αντιπλημμυρικών έργων, γίνονται 20 έργα αντιπλημμυρικά». Όπως είπε, τα πέντε από αυτά τα έργα εκτελούνται στους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας και είναι προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή:arcadiaportal.gr

Όλη η επικαιρότητα