Αρθρογραφία

Λαϊκισμός-Δημαγωγία

«Δυο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού… ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός»                         

Μάνος Χατζιδάκις

Υπάρχουν λέξεις και έννοιες που η αρχική τους σημασία είναι θετική, στη συνέχεια όμως ταυτίστηκαν με την αρνητική πλευρά, με το κακό. Αυτό συμβαίνει και με το λαϊκισμό που προέρχεται από το επίθετο λαϊκός, δηλώνοντας αυτόν που ανήκει στο λαό ή προέρχεται από αυτόν. Δυστυχώς όμως σήμερα ο λαϊκισμός αφορά καθετί, που ενώ δείχνει λαϊκό, δεν είναι. Στόχος άμεσος αυτής της νόθας λαϊκότητας είναι η εξαπάτηση, η χειραγώγηση και η εκμετάλλευση του λαού. Μολονότι ο λαϊκισμός έχει απλώσει τη διαβρωτική του επίδραση σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, εκεί που πραγματικά υπέσκαψε τα θεμέλια  και αμαύρωσε την αξία και το ρόλο της είναι η πολιτική .Εδώ μάλιστα ο λαϊκισμός ταυτίστηκε με τη δημαγωγία.

Πολιτικοί μιλώντας τη << γλώσσα του λαού>>  παρουσιάζονται ως εκφραστές και προστάτες των πολιτών και των αναγκών τους. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού χειραγωγούν τον πολίτη, διαστρεβλώνουν το πολιτικό του κριτήριο του και τον κατευθύνουν.

Έχει ειπωθεί μάλιστα ότι η σημερινή Ελλάδα αποτελεί εκ των πραγμάτων πρόσφορο έδαφος [ για λαϊκισμό]. Έχουμε ελλειμματική παιδεία, χαμηλό επίπεδο ηγεσιών, αιματηρή πρόσφατη ιστορία, καθώς και ιστορικό εξάρτησης και διαφθοράς. Λαϊκισμός σχεδόν παντού, δημαγωγία και  υποκρισία σε μεγάλο βαθμό καθημερινά, τόσο σε τηλεοπτικά κανάλια, όσο και σε εφημερίδες οι περισσότεροι πολιτικοί εξαπολύουν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου.

Οι κυβερνητικοί λόγου χάρη υποστηρίζουν ότι για όλα τα δεινά φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση, από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση που πριν ήταν κυβέρνηση, ότι για όλα φταίει   η τωρινή κυβέρνηση…. Άριστη θεατρική παράσταση και ο δικομματισμός με τους δορυφόρους του[ τα μικρότερα κόμματα] σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη. Όμως και οι ευθύνες του πολίτη δεν είναι λίγες για τη σημερινή λίαν τραγική κατάσταση της κοινωνίας. Δυστυχώς το πελατειακό σύστημα λειτουργεί τέλεια, όταν και οι δυο άξονες του συνεργάζονται άψογα. <<Με τι ασχολούνται  και τι συζητούν σήμερα σοι Έλληνες στις λαϊκές, στα μπαρ, στα εστιατόρια, στα καφενεία και αλλού?  Την κατάντια του δημοσίου βίου, τη διαφθορά των δημοσιογράφων, των γιατρών, των δημοσίων υπαλλήλων, των πολιτικών, των ιερέων κ.α.

Όλοι οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι όλοι οι άλλοι Έλληνες ή τα « πιάνουν» ή τα «ρίχνουν». Προσοχή όμως …όλοι οι άλλοι, ποτέ εμείς. Κατάχρηση εξουσίας κάνουν πάντα οι άλλοι, εμείς εκτελούμε μόνο τα καθήκοντα μας>>. Από τα παραπάνω μπορούμε με έμφαση να τονίσουμε ότι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η υποκρισία έχουν ριζώσει για τα καλά στην χώρα μας και έχουν απλώσει, όπως ειπώθηκε τη διαβρωτική τους επίδραση παντού. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του να αποτελέσει τροχοπέδη σε αυτή τη κατηφόρα, σε αυτή τη σήψη που νεκρώνει σιγά-σιγά την κοινωνία μας. Υπάρχουν άνθρωποι που εκτελούν μέχρι κεραίας το καθήκον τους και διαφυλάττουν τις αξίες, τα ιδανικά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξουμε νοοτροπία, και να συνειδητοποιήσουμε όλοι το ρόλο και την αποστολή μας. Ας αποτινάξουμε τη λεοντή του φιλοτομαρισμού, του βολέματος, της κουτοπονηριάς και της οίησης.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας και να δημιουργήσουμε υγιείς συνθήκες και γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα